IEFS testeaza initiativele economice ale Presedintelui RM

Moldova.ORG — Investigatiile efectuate de Institutul de Economie, Finante si Statistica (IEFS) au demonstrat ca reducerea cotei de impozitare a profiturilor provenite din activitatea economica a agentilor economici, precum si scutirea de impozitare a sumelor reinvestite, influenteaza benefic procesele de crestere economica, informeaza serviciul de presa al Ministerului Economiei (MEC).

Institutul a elaborat un model, care imita relatia intre rata cresterii economice si rata impozitarii. Testarea acestui model la calculator a indicat ca intr-o perioada de 5-7 ani efectul cumulativ al beneficiilor obtinute in urma aplicarii cotei „0” la impozitarea sumelor reinvestite este maximal.

Totodata, cercetarea conditiilor economiei subterane in R. Moldova arata eficienta scazuta a altor metode de legalizare a ei decat celei de amnistie a capitalurilor si amnistie fiscala. Aceste metode permit luarea in evidenta si legalizarea activitatii economice subterane.

Cercetarile efectuate de catre Institutul de Economie, Finante si Statistica vin in sustinerea si argumentarea teoretica a ultimilor initiative a Presedintelui Republicii Moldova.

Experienta internationala prezinta exemple reusite de aplicare a metodelor similare in mai multe tari, cum ar fi: India (1997), Italia (2001), Kazahstan (2001), Belgia (2004), Italia (2002-2004), SUA (2004), Germania (2004-2005), s.a.

Potrivit IEFS pentru realizarea cu succes a amnistiei fiscale, amnistiei capitalului si reformei sistemului de impozitare, este necesar de a asigura: confidentialitatea informatiei, aplicarea unei singure amnistii (pentru contribuabili poate fi convenabil sa astepte urmatoarea amnistie si sa nu declare, avand certitudinea „iertarii pacatelor”), o companie publicitara eficienta, prevederea unei pedepse severe in cazul continuarii ascunderii veniturilor, precum si incadrarea amnistiei intr-un program mai larg de sustinere a sectorului privat.

IEFS va efectua monitorizarea implementarii initiativelor propuse de Presedintele tarii si va continua cercetarile stiintifice in domeniile mentionate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.