Connect with us

Social

“Historical Dictionary of Moldova” la cea de-a doua editie

Ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din Chisinau, a avut loc prezentarea lucrarii “Historical Dictionary of Moldova” (Dictionar istoric al Moldovei). La prezentare au participat Andrei Brezianu, Vlad

Publicat

pe

Ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din Chisinau, a avut loc prezentarea lucrarii “Historical Dictionary of Moldova” (Dictionar istoric al Moldovei). La prezentare au participat Andrei Brezianu, Vlad Spanu, autorii lucrarii; [John] Todd Stewart, ex-Ambasador al SUA in Republica Moldova; Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor; numerosi politicieni si oameni de cultura.

In debutul prezentarii, Mihai Cimpoi, Presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a mentionat ca: “aceasta carte costa 95$ si este practic inaccesibila. Problema este sa gasim un mecanism, o fundatie care sa ne permita sa o traducem ca sa ajunga cel putin la organismele europene.”

La randul sau, Andrei Brezianu a afirmat:” Editia data are peste o suta de intrari noi. Ca si versiunea din 2000 vorbim de o carte cu valoare de premiera. Cel dintai dictionar istoric in limba engleza consacrat Moldovei istorice si Basarabiei. Destinatarii acestei carti sunt cititori raspanditi in toata lumea. Cartea se inscrie ca tipologie intr-o serie de 60 de de volume standard, care descriu istoria unor state europene. Armatura si centrul de greutate nu sta in configuratia fiselor de anuar la zi. Acest dictionar nu are de a face cu enciclopediile intocmite de Iakim Grosu.

Nu avem de a face cu o enciclopedie exhaustiva. E vorba de un compendiu, pentru cititorii straini, tuturor celor care doresc sa cunoasca o tara tinuta pentru mult timp sub obroc, o realitate cunoscuta sub denumirea de “paradoxul moldav”. Lucrarea se structureaza ca o cheie, o poarta de acces, care poate arunca lumina necesara pentru o intelegere obiectiva. Bibliografia numara aproape 50 de pagini. Republica Moldova unul dintre cele mai atipice state succesoare desprinse din URSS. Vorbeam de paradoxul moldav. Acesta a reprezentat piatra de incercare. Care tara? De ce o provincie si totodata o republica. Al cui stat succesor este Republica Moldova?

Dictionarul nu omologheaza Republica Moldova cu Moldova istorica. Dictionarul arata ca nu se poate vorbi despre traditiile teritoriului dintre Prut si Nistru, scotand din contextual lor real pe Eminescu si Creanga sau insinuand ca toate aceste simboluri nu ar avea nimic comun cu Romania. Unde este vatra Moldovei? Acest dictionar si-a propus sa inteleaga acest puzzle istoric.

Azi republica independenta, candva republica sovietica, jumatate rupta din Principatul Moldovei, oblasti, gubernie tarista fost-a intrarea tarii dintre Prut si Nistru sub diverse ocupatii straine legala sau ilegala? Toate ocupatiile straine au fost facute in virtutea principiului: “ Might is right” (supravietuirea celui mai puternic).

Vlad Spanu: “ Va urma o prezentare la Bucuresti pe data de 19 si vom organiza una la Washington la inceputul lui noiembrie. Uitandu-ma in urma, dupa 2001 cand am plecat din sistemul diplomatic al Republicii Moldova cartea este al doilea lucru cu care ma mandresc. Primul este infiintarea Fundatiei “Moldova” cu sediul la Washington. In aceasta editie am oglindit unele evenimente, care nu sunt prezente in editia precedenta, ca foametea din 1946-1947 si rezistenta antisovietica din 1944-1951. La fel am acordat atentie asezamintelor culturale si oamenilor de cultura care nu au intrat in editia precedenta.”

“Historical Dictionary of Moldova” a aparut la editura Scarecrow Press Inc. intr-un tiraj de 1000 de exemplare. Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul editurii la: http://www.scarecrowpress.com/ // Europa.md

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

SIS: A fost destructurată o formaţiune paramilitară care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic

Publicat

pe

De către

Serviciul de Informaţii şi Securitate, în comun cu Procuratura mun. Chişinău, au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic.

SIS a anunțat astăzi că descinderile au avut loc concomitent în 13 locaţii din raza municipiului Chişinău.

Gruparea a fost monitorizată de peste un an de zile de către Centrul Antiterorist al SIS, care a stabilit conexiuni directe ale membrilor grupării cu mercenari şi entități paramilitare din regiunea de Est a Ucrainei.

În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate diferite tipuri de arme, componente de arme de luptă, echipamente militare, focoase şi aruncătoare de grenade, inclusiv 8 grenade de tip F1; 260 de cartuşe calibrul 5.45 mm; 39 de cartuşe de calibrul 9 mm; 5 cartuşe de calibrul 7.62 mm.

La fel, a fost ridicat şi un obiect explozibil, ce a fost confecționat artizanal de către unul dintre membrii grupării, iniţiat în domeniul diversionist.

SIS a precizat că, la sfârșitul lunii martie, în cadrul unor acţiuni procesual-penale au fost depistate şi ridicate circa 200 de muniţii de luptă de calibrul 9 mm într-un ascunziş improvizat pe teritoriul unui poligon aflat la periferia municipiului Chişinău.

Investigaţiile au relevat faptul că gruparea activa conform unei structuri şi ierarhii militare bine organizate, cu o pregătire ideologică temeinică şi capacităţi de luptă în condiţii reale.

La domiciliile acestora au fost identificate şi ridicate drapele, panglici, ecusoane, insigne militare, precum şi blazoane utilizate de către mercenarii din Ucraina. De asemenea, la unii membri au fost găsite dispozitive de localizare in timp real de tip GPS Traker, remodelate artizanal.

Totodată, SIS a comunicat că acţiunile ilegale ale membrilor formaţiunii paramilitare, care îşi dezvoltau deprinderile de studiu al obiectivelor militare şi de infrastructură critică, şi al minelor cu tunele subterane diversificate, au fost documentate în baza prevederilor art. 290 (Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor) şi art. 282 (Organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea) CP al R.Moldova, fiind iniţiate două cauze penale.

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficul Principal continuă investigaţiile, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor pentru cauza penală şi atragerii la răspundere penală a membrilor grupării paramilitare.

Citește mai departe

Social

Alexandru Jizdan confirmă: Cele două autospeciale TOMA, oferite de președintele Erdogan, sunt în R. Moldova

Publicat

pe

De către

Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a declarat că cele două autospeciale de intervenție marca TOMA, oferite de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sunt în Republica Moldova, precizând că cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile.

„Eu personal nu le-am văzut, am văzut doar niște poze a acestor mașini. Ele sunt în Republica Moldova. Cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”, a declarat ministrul de Interne, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Jizdan a precizat că autospeciale de combatere a demonstrațiilor în masă au fost solicitate colegilor din mai multe țări, însă cei din Turcia au fost mai receptivi.

„Noi am solicitat automobile pentru a interveni în astfel de cazuri mai multor colegi de-ai noștri, și aici mă refer la Jandarmeria Română, la carabinierii italieni, la colegii din Germania, Lituania, dar și la belarușii, ucrainenii și turcii. Turcii au fost mai deschiși și au adus aceste două mașini”, a spus Jizdan.

Întrebat dacă autospecialele vor fi utilizate la primul protest în masă, ministrul Jizdan a declarat că această întrebare este o provocare și că dacă cineva va folosi aceste mașini în timpul unui protest pașnic, funcționarii care au admis acest lucru trebuie să poarte răspundere.

Aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice. E interzis să le folosești când e frig afară și când omul poate îngheța. Și există o gradare a pericolelor. Legea permite aplicarea acestor mașini atunci când protestul trece într-o fază mai violentă”, a declarat ministrul de Interne.

În acest context, ministrul le-a recomandat celor care au criticat cu vehemență cele două autospeciale să privească cum acționează poliția în alte state. „Să urmărească evenimentele din Germania, Franța, Italia și Spania, când poliția pentru a aduce la normalitate situația creată utilizează mult mai dur și la o scară mai largă mijloacele care le au”, a spus Alexandru Jizdan.

Reamintim că în timpul vizitei în Republica Moldova, președintele turc Recep Erdogan a anunțat că a oferit Republicii Moldova două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă.  Este vorba despre două vehicule de intervenție TOMA, folosite în timpul protestelor în masă, care ajută la dispersarea manifestanților.

Imediat după anunțul președintelui turc, internauții au constatat că vehiculele blindate denumite TOMA sunt construite special în Turcia pentru a dispersa protestele. Ziarul de Gardă a scris că autospecialele TOMA sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă.

Acestea sunt produse de compania turcă Nurol Makina și sunt folosite de către polițiști în timpul manifestațiilor în masă din Turcia pentru a dispersa mulțimea. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgie și Kazahstan.

Citește mai departe

Social

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019

Publicat

pe

De către

Pensionarii, care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie (adică sub 1.589 de lei), vor beneficia de la 1 ianuarie 2019 de o majorare de 10%. Această creștere este separată de indexarea generală a pensiilor pentru toți pensionarii, care are loc anual.

Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PDM Vlad Plahotniuc.

De asemenea, Vlad Plahotniuc a anunțat că peste 41 mii de medici care sunt finanţaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) vor primi salarii mai mari.

Potrivit lui, la moment, au fost identificate soluțiile ca și acești peste 41 de mii de angajați să beneficieze de creșterea salariilor. Este vorba despre o majorare cu 20 la sută a salariilor pentru medici și c10 la sută a salariilor pentru personalul medical.

„Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și pensii să fie făcute cel puțin o dată pe an. Așadar, programele „Salarii bune pentru Moldova” și „Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine”, a declarat președintele PDM.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com