Hiliuţi – satul oamenilor cu dar (FOTO)

De cum am intrat în Gimnaziul de la Hiliuţi, Făleşti, am rămas frapat de atmosfera de casă mare ce domnea aici. Prosoape naţionale, ţoluri, broderii, feţe de masă, perne – toate aranjate într-o frumoasă expoziţie a mâinilor de aur. Erau lucrări ale elevilor şi profesorilor muncite cu multă migală şi dăruire.

Avem un dar… Cam aşa încep oamenii de la Hiliuţi, Făleşti, povestea despre felul lor de a fi. E greu să afli care e darul şi doar dacă stai la sfat cu ei înţelegi „vraja”. În spusele „iar noi locului ne ţinem, cum am fost aşa rămânem” sau „pâinea cea mai gustoasă e la noi acasă” se ascunde misterul vieţii acestor oameni. Chiar dacă satul e „tânăr”, de pe la 1920, cu oameni veniţi de la Hiliuţii Vechi, Râşcani şi Răchitna, Cernăuţi, se ţine la datină, la vatra strămoşească. Cei din Răchitna au adus tradiţia de a umbla la sărbătorile de iarnă cu Irodul, obicei cam rar întâlnit prin alte părţi, ce impresionează şi azi prin oratorie şi costumaţie deosebită.

Peste vreo 20 de ani de la întemeiere, satul este cuprins de foc şi de durere, tragedie care şi azi mai provoacă lacrimi. Era pe timpul celui de-al doilea război mondial, când doi soldaţi ruşi au aruncat în aer un turn de apă, la gară şi au distrus calea ferată. Şi atunci, nemţii au scos toţi localnicii şi au început, rând pe rând, să-i împuşte. De asemenea, au dat foc satului. A murit multă lume nevinovată, până când soldaţii s-au predat. Toţi bărbaţii au fost adunaţi şi duşi să sape tranşee pentru nemţi.

Credinţa în Dumnezeu a ajutat hiliuţenii să se ridice din nou şi să păstreze neîntinată dragostea pentru Cel de Sus. Ani la rând satul nu a avut un lăcaş sfânt, creştinii mergând la slujbe la Mărăndeni. Acum stă de veghe o frumoasă biserică – „Naşterea Maicii Domnului”.

Hiliuţeni îşi amintesc cu drag de serile în care un moş, pe nume Vasile, văzând că puştii fac năzbâtii, îi aduna şi le povestea despre cele sfinte. Cea mai mare încântare era când le spunea că pe timpul românilor a fost la Ierusalim. Moşul avea şi un caiet pe care scria „Drumul la Ierusalim”.Cu povestea lui moş Vasile au crescut generaţii, iar de la Hiliuţi mulţi tineri au luat calea vieţii clericale.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.