Guvernul României a declanşat procedura tehnică pentru acordarea primei transe din împrumutul de 150 de mil. euro

Guvernul României a declanșat procedura tehnică pentru acordarea primei tranșe din împrumutul în valoare de 150 de mil. de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Prim-ministrul României, Dacian Cioloș la întrevederea cu președintele Parlamentului Andrian Candu.

„Ne dorim ca sprijinul României să fie unul nu doar financiar, ci să fie utilizat de Republica Moldova inclusiv pentru a-și recâștiga încrederea în relațiile cu partenerii occidentali. Important este să obțineți rezultate și să mergeți etapă cu etapă în implementarea reformelor, astfel încât banii acordați de Guvernul României să sprijine schimbările inițiate”, a menționat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul României a salutat rezultatele pozitive obținute de autoritățile de la Chișinău privind realizarea Foii de parcurs, subliniind faptul că implementarea acesteia va genera schimbări importante în domeniile justiției și luptei anticorupție, precum și în sectorul financiar-bancar.

De asemenea, Dacian Cioloș s-a interesat despre acțiunile întreprinse de autorități în sensul simplificării administrative și de control asupra mediului de afaceri din țara noastră. Totodată, oficialul român a încurajat autoritățile să implice mai activ sectorul nonguvernamental în procesul de luare a deciziilor.

Potrivit președintelui Parlamentului, adoptarea Foii de parcurs a servit drept un imbold mobilizator, determinând Parlamentul și Guvernul să-și sincronizeze agendele și să gestioneze mai eficient atât realizarea angajamentelor asumate față de UE, cât și să instituie noi mecanisme de monitorizare și raportare în acest sens.

În context, Andrian Candu s-a arătat convins că autoritățile vor reuși să îndeplinească acțiunile prevăzute până la finele sesiunii curente a Parlamentului, chiar dacă lunile iunie și iulie se arată a fi aglomerate în plan legislativ.

În altă ordine de idei, speakerul Andrian Candu a exprimat gratitudine Guvernului României pentru sprijinul acordat țării noastre și a apreciat înalt continuarea proiectelor de cooperare bilaterală anunțate pentru următoarea perioadă de prim-ministrul României, Dacian Cioloș.

Acestea prevăd acordarea a 100 de microbuze școlare unităților de învățământ din Republica Moldova, inițierea unui program de finanțare a comunităților locale, precum și continuarea programului de reparație a grădinițelor din țara noastră – în acest sens fiind alocați cca 3 mil. de euro.

Moldova.ORG precizează că, la 7 octombrie 2015, România şi Republica Moldova au semnat un acord ce prevede asistenţă financiară rambursabilă între România, în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 de euro. Banii urmau să fie acordaţi în trei tranşe, pentru acoperirea necesităţilor bugetare.

Creditul nu a fost acordat, întrucât preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, în noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova. Şeful statului şi-a motivat decizia şi a explicat că nu are încredere în faptul că Republica Moldova va continua reformele.

Mai mult, România a condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de către Chişinău.

La sfârşitul lunii ianuarie, premierul Dacian Cioloş i-a trimis omologului său moldovean o listă care include 7 măsuri pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

ciolos candu

ciolos candu

ciolos candu

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.