Politică
Guvernul a numit în funcţie șase noi ambasadori

Guvernul a numit astăzi în funcţie șase noi ambasadori din partea Republicii Moldova.
Astfel, Lilian Darii va fi ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Denis Jelimalai – în Republica Populară Chineză, Serghei Mihov – în Republica Lituania, Tatiana Pârvu – în Regatul Țărilor de Jos.
De asemenea, Anatolie Vangheli va deţine funcţia de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Elenă, prin cumul – în Republica Cipru, iar Victor Osipov – ambasador în Austria şi prin cumul, în Republica Slovacă.
Alegeri
Blocul ACUM: La München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a R.Moldova

Co-președinții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și candidatul ACUM în circumscripția Călărași, Igor Munteanu susțin că președintele Igor Dodon a prezentat la conferința de securitate de la München un plan de federalizare a Republicii Moldova.
Informația a fost anunțată astăzi la un briefing de presă.
Igor Munteanu a declarat că planul de federalizare a R.Moldova
a fost pus pe masa unor parteneri occidentali de Igor Dodon la München.
„Acum câteva zile, aflându-se la Conferința de Securitate de la München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare. Acesta este un plan rusesc, care contrazice Constituția RM și care invocă egalitatea a două state într-un document care urmărește transnistrizarea Republicii Moldova”, a declarat Igor Munteanu.
El a menționat că poziția fermă a blocului ACUM este că președintele Dodon trădează R.Moldova. Potrivit celor de la blocul ACUM federalizarea înseamnă distrugerea statului și crearea pe ruinele lui a unui protectorat de tip bosniac separat pe cantoane cu forțe militare străine pe teritoriul țării.
Igor Munteanu a precizat că documentul este neconstituțional, provocator și nu stabilește clar că regiunea transnistreană se va întoarce sub controlul constituțional al R.Moldova
„Documentul ignoră fundamentele statului, astfel încât R.Moldova legalizează actuale structuri de putere de la Tiraspol și transmite competențe confederative de supraveghere asupra unui ipotetic stat comun Republica Moldova”, a spus candidatul ACUM.
În context el a mai adăugat că documentul sugerează elemente exclusive de suveranitate care vor ajuta regimul separatist să rupă blocada nerecunoașterii sale externe, fără ca R.Moldova să obțină ceva în schimb.
Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că planul este unul „comun al lui Plahotniuc și Dodon, girat din afara țării de către forțele distructive”.
Lidera PAS Maia Sandu a cerut stoparea tuturor discuțiilor pe marginea acestui document neconstituțional, ilegal. „O să informăm comunitatea internațională și o să ne opunem continuării discuțiilor pe acest plan care este neconstituțional”, a spus ea.
Alegeri
Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni

Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost Pavel Filip, chiar dacă primăria satului a plătit pentru concert. Reprezentanții prim-ministrului s-au absolvit de orice responsabilitate menționând că atunci încă nu începuse campania electorală.
Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni
Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost Pavel Filip, chiar dacă primăria satului a plătit pentru concert. Reprezentanții prim-ministrului s-au absolvit de orice responsabilitate menționând că atunci încă nu începuse campania electorală.
Geplaatst door Moldova.org op Woensdag 20 februari 2019
Sfântul Vasile, pe 14 ianuarie, este o sărbătoare importantă pentru locuitorii satului Țigănești. În ajun se organizează hora, se vinde și se cumpără satul conform tradiției și se urează. În fiecare an, la concert sunt invitați interpreți autohtoni. Anul acesta a venit cuplul Cornelia și Marcel Ștefăneț.
Înainte ca ei să apară pe scenă, primara localității a spus la microfon: „Avem un cadou muzical din partea domnului Pavel Filip: Cornelia și Marcel Ștefăneț”. Ulterior, Valentina Țaca, membră PDM, a mai menționat de pe scenă că în acea seară era prezent la eveniment un membru al guvernului.
Candidat pe circumscripția Strășeni
La sfârșitul anului 2018, Pavel Filip a declarat că va candida pe circumscripția nr. 20 Strășeni. Anunțul a fost făcut la forumul Partidului Democrat pentru Moldova de la Strășeni, organizat pentru susținerea candidaturii premierului Pavel Filip la alegerile parlamentare. La eveniment a participat conducătorul orchestrei Lăutarii Nicolae Botgros, compozitorul Eugen Doga, scriitorul Vladimir Beșleagă, interpreta Maria Stoianov.
Potrivit funcționarei, prestația interpreților a costat 4 mii de lei și a fost achitată de Primăria Țigănești. Am întrebat-o de ce a spus că este cadou din partea premierului Pavel Filip. După câteva secunde de liniște, primara a răspuns: „Așa am spus atunci? Nu am idee. Cred că din emoții… Nu știu”. Potrivit primarei, acela nu a fost un concert electoral.
Am solicitat reacția primului-ministru, însă nu am mai primit un răspuns propriu-zis. Răspunsul echipei care lucrează pe circumscripția nr. 20 a fost următorul:
„Organizarea evenimentelor din localități, inclusiv a celui din 13 ianuarie 2019 din satul Țigănești, ține de competența autorităților locale. Evenimentul respectiv nu a fost organizat în cadrul campaniei electorale, ori aceasta a început din 25 ianuarie 2019, ci a fost un eveniment care se organizează în fiecare an conform unei bune tradiții a localității. Domnul Prim-ministru nu a participat la evenimentul respectiv, iar cu privire la declarațiile doamnei primară, urmează să se expună aceasta.”
Valentina Țaca a devenit primară a satului Țigănești din partea PDM în 2015. Anterior, a fost profesoară de limba franceză în gimnaziul din localitate.
Politică
„Kamaz”-urile lui Putin au ajuns la Chișinău. Drumul ocolit ce l-au parcurs autospecialele

12 autospeciale „Kamaz”, donate de Federația Rusă, au ajuns în Republica Moldova. Tehnica multifuncțională poate fi folosită în procesul de deszăpezire, de eliminare a poleiului și de spălare a străzilor.
Președintele Igor Dodon a menționat că autospecialele au parcurs cu succes peste 6.000 de km. Aceasta pentru că, pentru a ocoli teritoriul Ucrainei, au traversat Republica Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria și România.
Președintele Dodon, care a participat la prezentarea autospecialelor, a spus că acestea vor fi transmise, după alegerile parlamentare, raioanelor și municipalităților, unde este nevoie stringentă de tehnica respectivă.
Pe mașini va fi inscripționat „Cadou de la Putin”.
Potrivit lui, două unități vor fi transmise la Chișinău și câte una la Bălţi, Briceni, Ocniţa, Edineţ, Floreşti, Comrat, Congaz, Basarabeasca, Taraclia, Soroca.
Igor Dodon a precizat că în vara anului trecut s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin cu rugămintea de a dona 100 de unități de tehnică specială pentru orașele și raioanele din Moldova. „În acest sens Guvernul rus a rezervat 100 de milioane de ruble din fondul de rezervă a FR pentru asamblarea primului lot de tehnică”, a spus oficialul.