Connect with us

Politică

Guvernul a numit în funcţie șase noi ambasadori

Publicat

pe

Guvernul a numit astăzi în funcţie șase noi ambasadori din partea Republicii Moldova.

Astfel, Lilian Darii va fi ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Denis Jelimalai – în Republica Populară Chineză,  Serghei Mihov – în Republica Lituania, Tatiana Pârvu – în Regatul Țărilor de Jos.

De asemenea, Anatolie Vangheli va deţine funcţia de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Elenă, prin cumul – în Republica Cipru, iar Victor Osipov – ambasador în Austria şi prin cumul, în Republica Slovacă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Blocul ACUM: La München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a R.Moldova

Publicat

pe

De către

Co-președinții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și candidatul ACUM în circumscripția Călărași, Igor Munteanu susțin că președintele Igor Dodon a prezentat la conferința de securitate de la München un plan de federalizare a Republicii Moldova.

Informația a fost anunțată astăzi la un briefing de presă.

Igor Munteanu a declarat că planul de federalizare a R.Moldova
a fost pus pe masa unor parteneri occidentali de Igor Dodon la München.

„Acum câteva zile, aflându-se la Conferința de Securitate de la München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare. Acesta este un plan rusesc, care contrazice Constituția RM și care invocă egalitatea a două state într-un document care urmărește transnistrizarea Republicii Moldova”, a declarat Igor Munteanu.

El a menționat că poziția fermă a blocului ACUM este că președintele Dodon trădează R.Moldova. Potrivit celor de la blocul ACUM federalizarea înseamnă distrugerea statului și crearea pe ruinele lui a unui protectorat de tip bosniac separat pe cantoane cu forțe militare străine pe teritoriul țării.

Igor Munteanu a precizat că documentul este neconstituțional, provocator și nu stabilește clar că regiunea transnistreană se va întoarce sub controlul constituțional al R.Moldova

„Documentul ignoră fundamentele statului, astfel încât R.Moldova legalizează actuale structuri de putere de la Tiraspol și transmite competențe confederative de supraveghere asupra unui ipotetic stat comun Republica Moldova”, a spus candidatul ACUM.

În context el a mai adăugat că documentul sugerează elemente exclusive de suveranitate care vor ajuta regimul separatist să rupă blocada nerecunoașterii sale externe, fără ca R.Moldova să obțină ceva în schimb.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că planul este unul „comun al lui Plahotniuc și Dodon, girat din afara țării de către forțele distructive”.

Lidera PAS Maia Sandu a cerut stoparea tuturor discuțiilor pe marginea acestui document neconstituțional, ilegal. „O să informăm comunitatea internațională și o să ne opunem continuării discuțiilor pe acest plan care este neconstituțional”, a spus ea.

Citește mai departe

Alegeri

Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni

Publicat

pe

Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost Pavel Filip, chiar dacă primăria satului a plătit pentru concert. Reprezentanții prim-ministrului s-au absolvit de orice responsabilitate menționând că atunci încă nu începuse campania electorală.

Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni

Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost Pavel Filip, chiar dacă primăria satului a plătit pentru concert. Reprezentanții prim-ministrului s-au absolvit de orice responsabilitate menționând că atunci încă nu începuse campania electorală.

Geplaatst door Moldova.org op Woensdag 20 februari 2019

Sfântul Vasile, pe 14 ianuarie, este o sărbătoare importantă pentru locuitorii satului Țigănești. În ajun se organizează hora, se vinde și se cumpără satul conform tradiției și se urează. În fiecare an, la concert sunt invitați interpreți autohtoni. Anul acesta a venit cuplul Cornelia și Marcel Ștefăneț.

Înainte ca ei să apară pe scenă, primara localității a spus la microfon: „Avem un cadou muzical din partea domnului Pavel Filip: Cornelia și Marcel Ștefăneț”. Ulterior, Valentina Țaca, membră PDM, a mai menționat de pe scenă că în acea seară era prezent la eveniment un membru al guvernului.

Candidat pe circumscripția Strășeni

La sfârșitul anului 2018, Pavel Filip a declarat că va candida pe circumscripția nr. 20 Strășeni. Anunțul a fost făcut la forumul Partidului Democrat pentru Moldova de la Strășeni, organizat pentru susținerea candidaturii premierului Pavel Filip la alegerile parlamentare. La eveniment a participat conducătorul orchestrei Lăutarii Nicolae Botgros, compozitorul Eugen Doga, scriitorul Vladimir Beșleagă, interpreta Maria Stoianov.

Potrivit funcționarei, prestația interpreților a costat 4 mii de lei și a fost achitată de Primăria Țigănești. Am întrebat-o de ce a spus că este cadou din partea premierului Pavel Filip. După câteva secunde de liniște, primara a răspuns: „Așa am spus atunci? Nu am idee. Cred că din emoții… Nu știu”. Potrivit primarei, acela nu a fost un concert electoral.

Am solicitat reacția primului-ministru, însă nu am mai primit un răspuns propriu-zis. Răspunsul echipei care lucrează pe circumscripția nr. 20 a fost următorul:

Organizarea evenimentelor din localități, inclusiv a celui din 13 ianuarie 2019 din satul Țigănești, ține de competența autorităților locale. Evenimentul respectiv nu a fost organizat în cadrul campaniei electorale, ori aceasta a început din 25 ianuarie 2019, ci a fost un eveniment care se organizează în fiecare an conform unei bune tradiții a localității. Domnul Prim-ministru nu a participat la evenimentul respectiv, iar cu privire la declarațiile doamnei primară, urmează să se expună aceasta.

Valentina Țaca a devenit primară a satului Țigănești din partea PDM în 2015. Anterior, a fost profesoară de limba franceză în gimnaziul din localitate.

Citește mai departe

Politică

„Kamaz”-urile lui Putin au ajuns la Chișinău. Drumul ocolit ce l-au parcurs autospecialele

Publicat

pe

De către

12 autospeciale „Kamaz”, donate de Federația Rusă, au ajuns în Republica Moldova. Tehnica multifuncțională poate fi folosită în procesul de deszăpezire, de eliminare a poleiului și de spălare a străzilor.

Președintele Igor Dodon a menționat că autospecialele au parcurs cu succes peste 6.000 de km. Aceasta pentru că, pentru a ocoli teritoriul Ucrainei, au traversat Republica Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

Președintele Dodon, care a participat la prezentarea  autospecialelor, a spus că acestea vor fi transmise, după alegerile parlamentare, raioanelor și municipalităților, unde este nevoie stringentă de tehnica respectivă.

Pe mașini va fi inscripționat „Cadou de la Putin”.

Potrivit lui, două unități vor fi transmise la Chișinău și câte una la Bălţi, Briceni, Ocniţa, Edineţ, Floreşti, Comrat, Congaz, Basarabeasca, Taraclia, Soroca.

Igor Dodon a precizat că în vara anului trecut s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin cu rugămintea de a dona 100 de unități de tehnică specială pentru orașele și raioanele din Moldova. „În acest sens Guvernul rus a rezervat 100 de milioane de ruble din fondul de rezervă a FR pentru asamblarea primului lot de tehnică”, a spus oficialul.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri32 de minute în urmă

Blocul ACUM: La München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a R.Moldova

Co-președinții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și candidatul ACUM în circumscripția Călărași, Igor Munteanu susțin că președintele...

AlegeriO oră în urmă

Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni

Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost...

Social2 ore în urmă

Premieră în R.Moldova: a fost efectuat primul transplant de ficat la copil. Donatorul, un voluntar anonim

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat un transplant hepatic la copil. Intervenția a fost efectuată pe data...

Politică2 ore în urmă

„Kamaz”-urile lui Putin au ajuns la Chișinău. Drumul ocolit ce l-au parcurs autospecialele

12 autospeciale „Kamaz”, donate de Federația Rusă, au ajuns în Republica Moldova. Tehnica multifuncțională poate fi folosită în procesul de...

Social3 ore în urmă

Institutul Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat performant

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat simulator performant. Cu ajutorul aparatului se...

Politică4 ore în urmă

Traian Băsescu: Este o obligaţie patriotică a cetăţenilor Republicii Moldova să participe la vot pentru a-şi decide soarta

Fostul președinte al României Traian Băsescu susține că singurul mod de a înfrânge incorectitudinea sistemului electoral din Republica Moldova este...

Social5 ore în urmă

În 2017, o femeie angajată a câștigat cu 12 mii de lei mai puțin decât un bărbat

Pe parcursul anului 2017, diferența salarială între o femeie și un bărbat a constituit în medie 13,5%. În valoare monetară...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri8 ore în urmă

„Спросите у Додона” – De ce se implică Rusia în alegerile din 2019 în Republica Moldova?

Comunitatea WatchDog a lansat o analiză pe tema implicării Federației Ruse în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Studiul sistematizează...

AlegeriO zi în urmă

Maia Sandu: Am solicitat CEC-ului să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate// VIDEO

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a anunțat astăzi că a solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită votarea cetățenilor din...

AlegeriO zi în urmă

Candidatul PDM în circumscripția Cahul se retrage din cursa electorală

Candidatul Partidului Democrat (PDM) în circumscripția nr. 43 Cahul, Oleg Creciun, a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală....

AlegeriO zi în urmă

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

„Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul...

AlegeriO zi în urmă

CSJ a respins cererea lui Valeriu Munteanu de a-l exclude pe Ilan Șor din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM, privind scoaterea lui Ilan Șor din...

Alegeri2 zile în urmă

Trecutul de ”angajat la stat” al membrilor blocului ACUM

Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca...

Alegeri2 zile în urmă

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și chiar o diplomă falsă nu îi împiedică pe unii democrați să pretindă la un mandat de deputat

Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com