Connect with us
"
"

Cultură

Ghid de călătorie în Tbilisi: Vin gustos, băi de sulf, churchkhela și mănăstiri

Publicat

pe

PE SCURT

Natasha, autoarea blogului de călătorii thebohochica.com a fost în Tbilisi unde a încercat vinurile georgiene, churchkhela, khinkali, a vizitat Orașul Vechi și a avut diferite acitvități. Tânăra a povestit experiența ei și are câteva recomandări.

PE LUNG

Descoperiți orașul vechi 

Orașul vechi din Tbilisi începe în jurul băilor de sulf din Abanotubani, sub ruinele istorice ale Cetății Narikala și continuă până la Piața Libertății. Printre străzile sale labirintice sunt ascunse monumente, biserici, o moschee, muzee, cafenele, case din secolul al XIX-lea și clădiri cu găuri goale în fațadele lor care au propriile lor povești.

Orașul vechi al orașului Tbilisi este cu adevărat unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Tbilisi.

Puteți petrece cu ușurință o zi relaxantă plimbându-vă prin orașul vechi și oprindu-vă să vă odihniți lângă râu sau la una dintre numeroasele cafenele pitorești. Catedrala Sioni, Biserica Anchiskhati, Piața Erekle, Teatrul Gabriadze (și turnul său de ceas bizar), Biserica Metekhi și Podul Păcii sunt doar câteva dintre atracțiile și obiectivele turistice din Tbilisi. În mod alternativ, puteți face, de asemenea, un tur cu autobuzul în jurul principalelor obiective turistice din timpul liber, sau o plimbare cu barca pe râu.

Enlarge

4-1

Foto: Lucia Tăut

Urcați cu telecabina spre Cetatea Narikala

Îndreptați-vă peste râul Metekhi în aceeași parte cu stația de metrou Avlabari și mergeți cu telecabina din Rike Park până la Cetatea Narikala. Înainte de a vă îndrepta pentru a explora ruinele, mergeți la Kartlis Deda, statuia Mamei Georgiei de 20 de metri înălțime, care a fost ridicată în 1958 și reprezintă un paznic pentru Tblisi, având o ceașcă de vin într-o mână și o sabie pentru dușmani în alta.

Enlarge

5-1
Cetatea Narikala

Foto: Lucia Tăut

Cetatea Narikala datează din secolul al IV-lea cu o mare parte de construcție făcută de arabi în secolele VII și VIII. O mare parte din pagubele aduse cetății provin din explozia din 1827 a munițiilor ruse stocate aici. În interiorul complexului, Biserica Sf. Nicolae datează din secolul al XII-lea și a fost reconstruită în 1996. Zidurile cetății oferă vederi panoramice asupra Tbilisi.

Grădinile Botanice

La întoarcerea de la Cetatea Narikala, îndreptați-vă spre Grădinile Botanice luxuriante, precum un sanctuar, completate cu o cascadă, bălți și un pod fotogenic. Aceste grădini au fost anterior grădinile regale ale orașului.

Enlarge

2613acbfe3f1272cabb8e46f4a4c2d2f
Grădinile Botanice

Înmuiați-vă într-o baie de sulf

Băile tradiționale de sulf din Tbilisi sunt situate în zona Abanotubani din Orașul Vechi și cu cupole din cărămidă. Sunt cu siguranță unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Tbilisi, atât pentru semnificația lor istorică, cât și pentru experiența locală. Urmați pur și simplu mirosul de ouă putrede când călătoriți în orașul vechi al Tbilisi. Orașul este situat pe izvoare termale sulfuroase și își ia numele de la ele, Tbili- adică cald.

Enlarge

3-2
Băile de sulf din Tbilisi

Foto: Lucia Tăut

Drama, Teatrul și Opera

Tbilisi are o scenă de teatru, arte și operă plină de viață, iar dacă doriți să depășiți experiența turistică, merită să vă faceți timp și să planificați în avans, astfel încât să puteți vedea partea culturală a orașului.

Teatrul Național de Operă și Balet din Tbilisi, pe Bulevardul Rustaveli, este un punct de atracție de văzut, cu arhitectura neo-maură și a fost fondată în 1851, fiind una dintre cele mai vechi case de operă din regiune.

Enlarge

Rustaveli_National_Theater_in_Georgia_Europe_built_19th_century_in_Rococo_style
Teatrul Rustaveli

Faceți o degustare de vinuri la Tbilisi

Georgia este locul de naștere al vinului. Dacă sunteți un băutor de vin care călătorește la Tbilisi, vinul local ar trebui să fie pe lista de dorințe.

Mergeți la magazinul de vinuri de pe strada Kote Aphkhazi din Tbilisi pentru o degustare gratuită de vinuri și pentru a cumpăra sticle de vinuri excelente de la micii producători independenți.

Desigur, dacă ai o zi în plus, îndreaptă-te la o oră distanță spre Signaghi, în regiunea viticolă din Kakheti, pentru a vizita diferite vinării și a face degustări de vinuri în afara orașului.

Enlarge

71644336_2397984497111552_8125764346606256128_n
Vedere panoramică a orașului Tbilisi

Foto: Lucia Tăut

Urmăriți un spectacol la cină în Tbilisi

Dacă ești prima oară la Tbilisi, trebuie să vedeți un spectacol cu dansuri tradiționale și muzică la cină. Există multe restaurante din Tbilisi care oferă cină cu un spectacol tradițional. Bloggera recomandă restaurantul The Shadow of Metekhi. Rezervările sunt esențiale și se recomandă cu patru până la cinci zile înainte.

Enlarge

georgian-churchkhela-min-1
Churchkhela, desert tradițional georgian

Foto: georgiastartshere.com

Faceți o excursie de o zi în afara Tbilisi

Dacă vizitați doar un weekend sau câteva zile, vă recomand cu mare drag să faceți una sau mai multe excursii de o zi în afara Tbilisi. Există câteva peisaje uimitoare, mănăstiri fascinante și o regiune viticolă incredibilă, la o scurtă distanță de Tbilisi, care pot fi vizitate cu ușurință într-o excursie de o zi.

Tânăra recomandă să gustați vinul din Kakheti și să vedeți orașul dragostei Sighnaghi, mănăstirea David Gareji.

Dacă nu aveți suficient timp pentru a vizita regiunea montană Svaneti, faceți cu siguranță o excursie de o zi la Kazbegi, pentru a vedea munții îmbrăcați în zăpadă și pentru a vă bucura de priveliști fantastice asupra Muntelui Kazbeg, parapanta și vizitați stațiunea de schi din Gudauri în timpul iernii.

O excursie de o zi la Mtskheta și Catedrala Svetitskhoveli este una dintre cele mai populare excursii de o zi.

Puteți vizita, de asemenea, Peșterile Prometeu, Catedrala Bagrati din secolul al XI-lea și mănăstirea Gelati într-o excursie de o zi.

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Cultură

Neesențialii: artiștii

Publicat

pe

De către

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună aici, acasă, în Moldova. Fără surse de venit, fără susținere financiară din partea autorităților, ei sunt oamenii care au fost determinați drept „neesențiali” în aceste vremuri grele.

Regizorul Alex Bred, împreună cu Eugenia Boldescu și Olesea Sarandi au cules poveștile acestor oameni. Moldova.org are onoare să ți-i prezinte. De data aceasta vorbim despre artiștii din Moldova.

Neesențialii: Artiștii

Pandemia a afectat artiștii în egală măsură. În al treilea episod din „Neesențialii” artiștii noștri Iulia Panici, Sandu Cordonean, Geta Burlacu, Andrei Glavan și Ronin Terente povestesc cum s-au simțit și ce schimbări le-a adus pandemia.Un proiect de Alex Bred, în colaborare cu Eugenia Boldescu și Olesya Sarandi

Geplaatst door Moldova.org op Woensdag 8 juli 2020

În al treilea episod din „Neesențialii” artiștii noștri Iulia Panici, Sandu Cordonean, Geta Burlacu, Andrei Glavan și Ronin Terente povestesc cum s-au simțit și ce schimbări le-a adus pandemia.

Citește mai departe

Cultură

Mahala imaginară a Nataliei Gârbu

Publicat

pe

De către

Natalia Gârbu e o artistă din Moldova, pe care trebuie să o descoperi imediat, dacă încă nu o cunoști.

Natalia avea demult un vis: să lucreze într-o redacție cu oameni care citesc, fac voluntariat, le pasă de vecini și, în general, unii de alții. Oameni „pe care să-i pot invita în grădina mea neglamuroasă și să zdrobim o cină. Să ne inspirăm unul de la altul și să creăm vreun impact”, spune Natalia. 

Natalia a dat naștere mai multor proiecte sociale și artistice, expoziții fotografice și colaje. Iar proiectul pe care l-a copt toată carantina și tocmai l-a scos din cuptor este revista Mahala. 

La începutul pandemiei, atunci când situația era foarte sumbră, Natalia a trecut prin mai multe stări. Până la urmă s-a gândit că vrea „să facă!”. Așa că a adunat o mână de artiști din țară și de pe alte meleaguri, poeți din Bălți și Chișinău, bucătari, psihologi, și alți oameni care au considerat că această pandemie este momentul perfect pentru a crea un astfel de proiect artistic. Revista va fi organizată pe teme, nu pe numere. Primul număr este dedicat carantinei, iar al doilea – corpului uman. Revista conține texte în română, rusă, engleză, franceză.

Oamenii din Mahala

Printre paginile primei reviste vei găsi jurnale personale, voluntariat, veganism, coacerea pâinii, eseuri, poezie, eseuri fotografice, două interviuri cu un artist și psiholog, un articol despre mustul sălbatic, ilustrații, un articol despre mirosuri, parenting. Coperta din față și cea din spate sunt dedicate pictoriței Alionei Bereghici.

Oamenii care mai fac parte de Mahalaua Nataliei Gârbu sunt Ecaterina Postolati, Gabriela Rotaru, Cezara Kolesnik, Dima Berbeka, Tatiana Buianina, Maia Metaxa, Cristina Leahu, Veronica Ștefăneț, Elena Culic și Dana Sereda. Angela Vlădicescu a redactat paginile revistei „cu atâta dragoste, că nici nu-ți închipui”, povestește Natalia. 

Poți comanda revista aici.

Citește mai departe

Cultură

Recomandări Moldova.org / Ce ascultă Tania Cerga în autoizolare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ca să nu te simți singur, în vreme de pandemie, Moldova.org îi va descoase pe artiști, scriitori, oameni ai culturii sau oameni din domenii interesante și-i vom aduce mai aproape de tine. Îți vom arăta ce consumă ei pe timp de corona-criză și ce gânduri îi frământă, fiind în auto-izolare.

Prima care vine să-ți spună despre emoții, despre amintirile de când eram liberi să mergem unde vrem și să facem ce vrem, este Tania Cerga.

PE LUNG

#stauacasă m-a prins și nu mă lasă să-mi văd orașul și primăvara. Bine că am multe amintiri. E greu pentru inimile care iubesc să zboare, să stea inchise, să fiarbă în sucul lor, deși cine știe, poate va ieși ceva bun din asta. Vom fi mai intenși, mai concentrați și mai plini de culoare când vom ieși. Putem vorbi mult despre faptul că nu e atât de grav doar să stai acasă, să fii sănătos și să nu fii obligat de profesie să ieși în bătaia puștii. Suntem norocoși, foarte norocoși! Dar, asta nu înseamnă că moral nu suntem afectați, unii mai mult, alții mai puțin, fiecare cu inchisoarea lui.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni pe scenă, oameni cântând la instrumente muzicale, noapte şi interior

Și când trupul nu e liber să facă ce vrea, evadăm, căutăm refugiu înăuntru, iar cum „înăuntru” nu e o sursă inepuizabilă, începem să răscolim în poveștile altor oameni. Ce bine că există suflete frumoase pe lumea asta! Mereu, în clipe de dubiu, găsesc o ancoră în acest gând: dacă există oameni atât de frumoși pe dinăuntru, înseamnă că noi toți mai avem o șansă, lumea mai are o șansă.

În adolescență ancora mea era muzica lui Stevie Wonder, versurile lui, sufletul lui și vocea lui caldă. Planeta e o minune, dacă sunt oameni care croiesc artă atât de subtilă și atât de plină de iubire pentru alți oameni. Alt loc în care mi-am odihnit momentele de tristețe și mi-am legănat gândurile a fost arta pictată a lui Modigliani. Și ca să nu omit încă o latură importantă a frumosului, voi menționa romanele pline de mister, misticism și poveste, ale lui Mircea Eliade, care mi-au umplut momentele de gri cu multă aventură intelectuală.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

Aceste iubiri mari ale mele sunt valabile până în prezent, nu mă lasă și foarte bine fac. Mi se pare că pentru a rămâne mereu tânăr și plin de viață și aventură – trebuie să iubești frumosul, dar și să-l împarți cu alții și nu mai puțin important, să îl emani cu toată ființa.

De când stau acasă, cânt mult. Ascult mult. Îmi ascult gândurile mai cu atenție și las strunele cele mai adânci să vibreze liber. Nu mă grăbesc, sau mai bine zis, învăț să nu mă grăbesc. Dar nu e ușor. Ani la rând am fost antrenați invers. Am fost antrenați să fugim mereu după el, după timp. Și, înțelegând că nu-l vom prinde niciodată, decât la final (și la final nu se prea grăbește nimeni), tot ce ne-a rămas e un sentiment de frustrare adâncă.

Muzica mă însoțește de când mă știu. Nu cred că am avut o perioadă fără ea. De la playerul cu casete, primul walkman adevărat iPoduri de tot felul și un telefon în care găsești absolut orice ai vrea să asculți. Ascult de toate. Dar nu mereu am chef de aceeși muzică. Carantina m-a prins îndrăgostită de 2 fete foarte foarte inspirate. Sabrina Claudio și Joy Crooks. Prima, ușoară ca un nor. A doua, iute tare. Sabrina Claudio are o stare de visare care mie îmi place tare mult. „Messages from her”, „Stand Still”, „Truth is” sunt pe repeat. La Joy Crooks îmi plac: „Don’t let me down” și „Since I left you”.

Mai ascult și „vechituri” : ))) multe. Cum ziceam mai sus, Stevie Wonder – „Overjoyed”, Nina Simone – „Four Women”, Kate Bush „This Woman’s Work”, Ella Fitzgerald „Love for Sale”, Ella e mereu o rază de soare.

Fado-ul portughez e pentru momentele mele latine. Mariza îmi place. Meu Fado, Primavera. M-am îndrăgostit de ea definitiv după ce am fost la un concert de al ei. Te vrăjește și te face să o crezi. Povestește așa, că stai 2 ore și ceva cu suletul la gură.

Și muzica clasică, Debussy, Rachmaninoff te lecuiesc, orice moment ai avea. Notele astea pur și simplu te poartă pe aripile lor și te duc unde vrei tu. Din dragostea latină am uitat 2 lucrări care îmi plac mult: Oblivion și Libertango, ale lui Piazzolla.

Cam asta ascult eu. Plus piesa nouă a lui GLAVAN -WE ARE THE ONE’S. Vă sfătuiesc și pe voi.

În rest, iubiți frumosul și o să vă iubească și el pe voi. Vă îmbrățișez virtual pe toți!

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social7 ore în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Biroul Regional OMS a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică22 de ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social24 de ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

SocialO zi în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social2 zile în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Advertisement

Politică

Divertisment3 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică7 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031