Gala Moldova Eco-Energetică şi-a premiat câştigătorii

Gala Moldova Eco-Energetică şi-a premiat ieri câştigătorii. La concurs au fost depuse 60 de proiecte, 18 dintre care au fost premiate. La categoria "Cel mai bun proiect în energia solară" au fost înmânate trofee Spitalului Oncologic din Chişinău și lui Boris Grama, locuitor din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni.

Sistemul fotovoltaic a fost aplicat la Institutul Oncologic cu suportul tehnic şi financiar al Guvernului Japoniei. Acesta prevede producerea anuală a 375 de mii de kWh de energie electrică. Resursele financiare economisite anual în sumă de 700 de mii de lei vor fi direcţionate la depistarea precoce a cancerului.

Cel de-al doilea premiant, Boris Grama, a instalat la domiciliul său un sistem fotovoltaic. Energia obținută o utilizează pentru acoperirea necesităților proprii, iar surplusul este livrat în rețeaua publică.

În discursul său, premierul Iurie Leancă a accentuat că noua Strategie Energetică a Republicii Moldova îşi propune să sporească măsurile de eficienţă energetică până în 2030, ceea ce va contribui la bunăstarea cetățenilor și la sporirea competitivităţii economiei, de pe urma reducerii costurilor de producere. Totodată, el a spus că Moldova a aderat la Comunitatea Energetică şi intenţionează să beneficieze de calitatea de membru a unei Pieţe Energetice Europene integrate. 

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Scopul competiţiei este de a susține inițiativele în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie din surse regenerabile, precum şi în dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Gala Moldova Eco-Energetică este organizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, aplicat de PNUD Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.