Furnizorii de servicii Internet, obligați să ofere aplicații care protejează copiii de conținutul negativ din mediul virtual

Furnizorii de servicii de acces la Internet vor fi obligați să ofere utilizatorilor posibilitatea de instalare a aplicațiilor de filtrare a conținutului din Internet cu impact negativ asupra copiilor. Părinții vor putea descărca aceste aplicații, protejând copiii în mediul virtual.

Totodată, operatorii vor crea pe paginile lor web compartimente speciale dedicate informațiilor privind siguranța online.

Modificările la Legea privind protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei au fost aprobate în ședința de astăzi a Executivului. Măsurile au fost elaborate în conformitate cu Planul de acţiuni pentru promovarea siguranţei pe internet a copiilor şi adolescenţilor pentru anii 2017-2020.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Investigaţii şi Consultanţă “SocioPolis”, principalele probleme în spațiul online se referă la spargerea contului pe reţele de socializare – fiecare al cincilea copil cu vârsta între 12-15 ani s-a ciocnit cu asemenea cazuri, blocarea pe grupuri din reţelele de socializare – 18,6% dintre copii, accesarea involuntară sau vizionarea imaginilor cu caracter sexual – 16,3% din copii.

Printre acţiunile riscante ale adolescenţilor pe internet este şi faptul că o treime dintre copii îşi caută prieteni în mediul online. 30 la sută fac cumpărături în magazinele virtuale, iar 13% procură jocuri online. Mulți dintre copiii nu cunosc despre riscurile din spațiul virtual.
În prezent, unii furnizori de servicii Internet din țara noastră asigură deja, la solicitarea abonaților, accesul la aplicaţii care protejează copiii în spațiul online.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.