Fragmente din scheletul unui mamut descoperite pe fundul lacului

Arheologii moldoveni au descoperit recent pe fundul lacului din Valea Morilor din Chişinău fragmente din scheletul unui mamut. Descoperirea a avut loc după ce cu câteva luni în urmă, în aceeaşi regiune de au fost găsite şi extrase oase ce aparţin unui alt animal preistoric.

Solicitat de BASA-press Anatolie David, şeful laboratorului de paleontologie a Institutului de Zoologie din cadrul Academiei de Ştiinţă a Moldovei a precizat că descoperirea a fost făcută acum câteva zile de către arheologii de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, în matca veche a lacului în apropierea descoperirii anterioare.

Potrivit sursei citate, resturile scheletice aparţin unui mamut, iar în curând, ele vor fi scoase din rocă, uscate şi preluate, ca ulterior să fie expuse pentru examinare. În perimetrul fostului lac arheologii desfăşoară săpături. "Nu este exclus că lacul din Valea Morilor ne va aduce şi alte surprize paleontologice", a spus David.

Conform sursei citate, descoperirea este una importantă şi destul de rară pentru Moldova. „Se presupune că teritoriul ţării noastre a fost un loc prielnic pentru animale mari precum mastodonţii care au dispărut acum 3 mln de ani şi pentru urmaşii acestora – mamuţii, care au dispărut acum câteva zeci de mii de ani”, a adăugat David.

La finele lunii martie în timpul unor lucrări de excavare, pe fundul fostului lac Valea Morilor au fost descoperite fragmente scheletice. În urma primelor investigaţii, arheologii au presupus că scheletul depistat aparţine unui mastodont (strămoş al mamuţilor), versiune care însă nu s-a confirmat. Potrivit savanţilor oasele depistate pe fundul lacului aparţineau unei femele mamut care a trăit în pleistocenul superior şi care şi-a găsit moartea în bazinul acvatic din această văgăună la finele epocii glaciare aproximativ 16-14 mii de ani în urmă, fiind unul din ultimii mamuţi, care au trăit pe teritoriul Moldovei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.