FOTO // Cum a ajuns Bach în 9 case de cultură din Moldova

Nouă localități, opt instrumentiști, o actriță, nouă fotografi și trei videografi, 30 de voluntari, sute de donatori din Moldova și de peste hotarele ei, cinci parteneri. Cam așa arată „contabilitatea” celei de-a treia ediții a Festivalului de Muzică Clasică „Moldo Crescendo”, care s-a încheiat recent.

Nouă case de cultură din Moldova, cu săli cu până la 700 de locuri, au găzduit evenimentul în perioada 21 iulie – 6 august 2017. Pe scenele caselor de cultură din satele Mereni și Băhrinești și orașele Ialoveni, Ceadâr-Lunga, Cimișlia, Călărași, Hâncești, Rezina, Chișinău a răsunat muzica lui J.S.Bach, L.v.Beethoven, D.Șostakovici, G.Enescu și alții.

Muzicienii proiectului sunt originari din Republica Moldova, dar au absolvit sau își fac studiile peste hotare – Dan-Iulian Druțac – vioară (Marea Britanie), Ionel Manciu – vioară (Marea Britanie), Marcel Andrieș – vioară (Malaesia), Ian Psegodschi – violă (Belgia), Radu Croitoru – violoncel (România), Constantin Borodin – violoncel (România), Marcel Lazăr – pian (România). Lia Sinchevici, actrița originară din Rezina, care activează de 8 ani în București, a recitat din Luceafărul lui Eminescu, acompaniată de instrumentiști.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.