FMI spera ca proiectul acordului cu R.Moldova elaborat de guvernul moldovean sa urgenteze negocierile asupra noului program

Proiectul Memorandumului de politici economice si financiare, remis spre consultare Fondului Monetar International de Guvernul Republicii Moldova, va contribui la urgentarea procesului de negocieri asupra viitorului program, a declarat negociatorul principal al FMI in relatia cu RM, Thomas Richardson, aflat in delegatie la Chisinau.

in cadrul intrevederii de luni cu premierul moldovean Vasile Tarlev, inaltul demnitar al FMI a declarat ca proiectul de document a fost inalt apreciat de colegii sai din Washington. Guvernul R.Moldova doreste ca proiectul expediat personalului FMI spre consultare sa fie luat la baza programului de colaborare cu Fondul pentru urmatorii trei ani.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al Guvernului, Vasile Tarlev a declarat ca Executivul este pregatit pentru consultatii pe marginea programului cu FMI si este pentru cooperare si transparenta in actiunile intreprinse. "Dorim ca programul cu Fondul sa fie in primul rind un program al Moldovei", a declarat primul-ministru.

Oficiali de la Chisinau au declarat in repetate rinduri ca doresc un program cu FMI care sa nu prevada finantare, ci doar posibilitatea de a restructura datoria externa a Moldovei si de a deschide calea spre obtinerea finantarilor de la alti donatori straini. Oficiali ai Fondului au declarat ca FMI incearca sa fie flexibil si sa negocieze programe care sa convina tarilor membre.

Discutiile asupra noului program vor fi initiate de misiunea ce se va afla in R.Moldova in perioada 1-16 decembrie si vor fi continuate in februarie 2006, pentru aceasta luna fiind programata vizita unei noi misiuni FMI la Chisinau. Noul rezident al Fondului in R.Moldova, Johan Mathisen, a declarat recent ca va dura o anumita perioada de timp pina la aprobarea noului program, chiar daca vor fi inregistrare succese in negocieri.

Mai multi analisti sunt de parerea ca in cazul in care se va conveni asupra unui program care sa prevada finantare, BNM va primi banii nu mai devreme de a doua jumatate a anului 2006.

Republica Moldova nu are program cu FMI din 2003. Din vechiul program in suma totala de 147 mln USD, Republica Moldova a primit doar trei transe in valoare de aproximativ 37 mln USD. Ultima transa, in suma de 12,5 milioane USD, a fost acordata la 26 iulie 2002. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.