Fiscul avertizează: Nu uitaţi de 31 martie! Impozitul pe venit…

Prezentarea declaraţiei şi achitarea impozitului pe venit este datoria fiecărui contribuabil

Inspectoratul Fiscal de Stat din R. Moldova atrage atenţia că a sosit timpul de a prezenta declaraţiile cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2009.

În conformitate cu prevederile art. 83 din Codul Fiscal, dreptul de a prezenta declaraţia cu privire la impozitul pe venit îl au toţi contribuabilii. Declaraţia se prezintă de către persoanele fizice şi juridice la Oficiul fiscal teritorial, până la 31 martie 2010. Termenul de achitare în Buget a impozitului pe venit coincide cu termenul de prezentare a declaraţiei, adică la 31 martie curent.

Persoana fizică este obligată să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru anul care a expirat în următoarele cazuri:
• are obligaţiuni la achitarea impozitului pe venit în buget;
• în anul 2009 a obţinut venituri din alte surse decât salariul şi depăşeşte suma scutirii personale, care pentru anul 2009 a constituit 7200 lei;
• a obţinut un venit impozabil sub formă de salariu care depăşeşte suma de 25200 lei pe an, cu excepţia persoanelor fizice care obţin venit sub formă de salariu la un singur loc de muncă;
• a obţinut venituri impozabile atât sub formă de salariu, cât şi din orice alte surse, a căror sumă totală depăşeşte 25200 lei pe an;
• persoanele care administrează succesiunea proprietarului decedat;
• persoanele care îşi schimbă locul permanent de trai din Republica Moldova într-o altă ţară.

Declaraţia cu privire la impozitul pe venit se întocmeşte de cetăţean de sine stătător. În cazul în care contribuabilul (persoana fizică) intenţionează să-şi schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară, el este obligat să prezinte o declaraţie cu privire la impozitul pe venit pentru întreaga perioadă a anului de gestiune în care a fost rezident, adică se afla în ţară, însă impozitul pe venit se va achita nu mai târziu de data ieşirii din Republica Moldova.

Cetăţeanul este în drept să prezinte declaraţia şi în acele cazuri în care pentru anul calendaristic nu şi-a folosit pe deplin scutirea personală la care are dreptul, a achitat sau i s-a reţinut impozitul pe venit în sumă ce depăşeşte obligaţiunea fiscală, adică în acele cazuri în care este necesar de a fi rambursată (restituită) din buget suma impozitului pe venit achitată în plus.

Persoanele juridice rezidente, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, precum şi persoanele care administrează succesiunea conform art. 17, prezintă declaraţia indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului.

Gospodăriile ţărăneşti (de fermieri) care pe parcursul perioadei fiscale n-au avut angajaţi şi n-au obţinut venit impozabil sunt scutite de obligaţia privind prezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit.

Întreprinzătorul individual sau gospodăria ţărănească (de fermieri), al căror număr mediu anual de salariaţi pe parcursul întregii perioade fiscale nu depăşeşte trei unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA, prezintă, nu mai târziu de data de 31 martie a anului următor anului fiscal de gestiune, o dare de seamă fiscală unificată (declaraţie) cu privire la impozitul pe venit.

Societăţile care desfăşoară activitate de întreprinzător de parteneriat, în persoana conducătorului sau altui reprezentant al acestuia, sunt obligate să prezinte un document cu privire la venitul obţinut de societate în anul fiscal.

Reprezentanţa care obţine statut de reprezentanţă permanentă, conform art. 5 pct. 15), în termen de 30 de zile din ziua obţinerii acestui statut este obligată să prezinte organului teritorial al Serviciului Fiscal de Stat declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală a anului precedent pe parcursul căruia a fost desfăşurată activitatea de întreprinzător.

Impozitul pe venit se determină conform art. 15 din Codul Fiscal, utilizând următoarele cote ale impozitului pe venit pentru anul 2009:

1) pentru persoanele fizice:
– 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 25200 lei;
– 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 25200ei.
2) pentru persoanele juridice – în mărime de 0% din venitul impozabil.
3) pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermieri) şi întreprinzătorii individuali – în mărime de 0% din venitul impozabil.

În conformitate cu prevederile art. 695 din Codul Fiscal, cota impozitului pe venit pentru notarii privaţi constituie 18% din venitul lunar impozabil. La calcularea impozitului pe venit fiecare contribuabil (persoană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire personală în sumă de 7200 lei pe an.

O scutire personală în mărime de 12000 lei pe an se acordă unor categorii prevăzute în art. 33 alin.(2) din Codul Fiscal, şi anume persoanei care:
a) s-a îmbolnăvit şi a suferit de boala actinică provocată de consecinţele avariei de la CAE Cernobîl;
b) este invalid şi s-a stabilit că invaliditatea sa este în legătură cauzală cu avaria de la CAE Cernobîl;
c) este părintele sau soţia (soţul) unui participant căzut sau dat dispărut în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova sau în acţiunile de luptă din Republica Afganistan.
d) este invalid ca urmare a participării la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova sau în acţiunile de luptă din Republica Afganistan;
e) este invalid de război, invalid din copilărie, invalid de gradul I şi II;
f) este pensionar – victimă a represiunilor politice, ulterior reabilitată.

În afară de aceasta, persoanele fizice căsătorite au dreptul la o scutire suplimentară în mărime de 7200 lei pe an, în cazul în care soţul (soţia) nu beneficiază de scutire personală. La fel, contribuabilul (persoana fizică rezidentă) are dreptul la o scutire în mărime de 1680 lei pe an pentru persoanele întreţinute, cu excepţia invalizilor din copilărie pentru care scutirea constituie 7200 lei pe an.

Pentru neprezentarea în termenul stabilit de legislaţie (31martie) a declaraţiei fiscale, neachitarea în termenul stabilit, se vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa la Oficiul fiscal din raza locului de reşedinţă!

În atenţia tuturor contribuabililor – persoane fizice!!!

Serviciul fiscal vă oferă posibilitatea să depuneţi dările de seamă prin intermediul Internetului, ceea ce reprezintă o modalitate simplă şi uşor de accesat. Pentru aceasta este nevoie ca contribuabilul să dispună de un computer cu conectarea la reţeaua Internet şi de mini-discul ce conţine cheia corporativă de criptare a informaţiei, pe care îl va obţine gratis, pe o perioadă de cinci ani. Prin intermediul computerului, declaraţia fiscală va fi completată şi verificată, iar cu ajutorul semnăturii digitale – autentificată, fiind apoi expediată Oficiului fiscal.

Toate întrebările şi problemele legate de serviciile electronice fiscale le puteţi afla la „Centrul de Asistenţă şi Contact”, pe portalul serviciilor fiscale electronice www.servicii.fisc.md sau apelând la nr. de telefon (022) 82.22.22.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.