Financial Times: Conducătorii Moldovei „atacă în forţă” businesul

De Sorina Ştefârţă

„Pentru majoritatea moldovenilor criza politică de luna trecută s-a încheiat. Partidul Comuniştilor, de guvernământ, a muncit mult ca să-şi consolideze victoria electorală şi majoritatea protestatarilor opozanţi, care au făcut cap de afiş prin devastarea Preşedinţiei şi a Parlamentului, acum sunt reduşi la tăcere. Pentru Gabriel Stati, însă, criza nu s-a terminat.

Fiul de 33 de ani al unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Moldova se ofileşte în temniţă de peste şapte săptămâni, acuzat de uzurparea puterii de stat şi organizarea violenţelor din 7 aprilie”, scrie în ediţia de vineri prestigiosul cotidian britanic „Financial Times”.

Publicaţia menţionează că în cea mai săracă ţară din Europa, unde majoritatea populaţiei se hrăneşte din agricultură sau din munca pe care o prestează la negru în străinătate, „arestarea flamboiantului Stati – un amator de maşini şi restaurante scumpe – scoate în relief bătăliile din business, care s-a "împletit" puternic cu politicul în Moldova”. „Conexiunile politice pot fi cruciale, şi nu doar pentru a face presiuni asupra rivalilor. Fostul premier Ion Sturza, în prezent implicat în business, crede că oamenii din jurul lui Voronin ar putea să-l atace pe Stati senior prin fiul său pentru că ar râvni la afacerea acestuia. „Copiii sunt punctul vulnerabil pentru orice părinte – a-ţi ataca fiul înseamnă a-ţi ataca totul”, afirmă Sturza”. În context, ziarul aminteşte că şi Anatol Stati a declarat că arestarea fiului său este o încercare a lui Vladimir Voronin „de a acapara prin metode criminale averea familiei Stati”.

„Anatol Stati şi-a mutat businessul peste hotare acum un an – pe motiv că ASCOM este supusă unor presiuni tot mai mari, ceea ce-i destabilizează activitatea în RM -, iar în curând el însuşi s-a stabilit în România. Dar Gabriel Stati a refuzat să-şi însoţească tatăl în străinătate, continuând să ducă o viaţă strălucitoare la Chişinău”.
„Faptul că Voronin l-ar avea în vizor pe Stati este sugerat de o scrisoare trimisă de preşedintele moldovean, la 6 octombrie 2008, omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev”, menţionează „Financial Times”. Este vorba de celebra deja scrisoare – a cărei autenticitate, apropo, n-a fost negată oficial de autorităţile de la Chişinău -, în care Voronin îl roagă pe Nazarbaev să-i atragă „o atenţie serioasă” lui Anatol Stati, „care foloseşte profiturile obţinute în în Kazahstan pentru a face „business pe sânge în Sudanul de Sud” – aducând astfel prejudicii imaginii RM în exterior -, dar şi pentru a finanţa în mod netransparent partidele politice de opoziţie din Moldova”.

„Aşa cum majoritatea businessului lui Anatol Stati se afla în afara RM, prezenţa fiului său în ţară era ca şi călcâiul lui Ahile pentru tatăl său, scrie cotidianul britanic. Mai ales că, puţin timp până la alegerile din aprilie, tânărul Statti a făcut o declaraţie în care îi îndemna pe moldoveni să voteze partidele de opoziţie. Astăzi, el lâncezeşte în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău… Avocatul său, Vlad Gribincea, ne-a declarat că toate acuzaţiile aduse „sunt politice şi sunt nefondate”. „Dl Stati nu a comis nicio crimă şi arestarea sa nu e decât manifestarea relaţiilor ostile dintre dl Voronin şi tatăl dlui Stati”. Serviciul de presă al preşedintelui Voronin a refuzat să facă declaraţii pe marginea acestui caz, dar ministerul de Interne a negat faptul că arestarea tânărului sta ar avea vreo motivaţie politică. Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei a declarat că acuzaţiile ce i se aduc lui Gabriel Stati ţin de organizarea protestelor din 7 aprilie şi nu au fost motivate politic”, scrie ziarul.
„Valeriu Prohniţchi, de la „Expert Grup”, crede că implicarea statului în businessul privat devine o obişnuinţă pentru RM. „Sunt tot mai multe semnale că presiunea asupra businessului creşte. Şi nu e vorba doar de familia Stati sau ASCOM. „Rompetrol”, o companie petrolieră română, a fost amendată recent cu două milioane USD pentru încălcarea legilor”, spune expertul. „Avem cinci grupuri de investigatori în clădire de dimineaţă până seara”, adaugă fostul premieri Ion Sturza, care administrează „Rompetrol” în Moldova”, citat de „Financial Times”.

Vladimir Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, de opoziţie, care a acumulat un scor bun în alegeri, acuză autorităţile că, făcând uz de justiţie, au preluat controlul asupra unei clădiri ce-i aparţinea până anul trecut. „Am fost acuzaţi de iregularităţi în privatizarea de acum zece ani şi am pierdut afacerea printr-o decizie judiciară, fără a fi cel puţin invitaţi la faza finală a dezbaterilor”, spune dl Filat. Iar dosarul pe acest caz deja e în aşteptare la CEDO… Acum trei săptămâni, Anatol Câşlaru, co-proprietar la Combinatul de mezeluri „Carmez”, a fost reţinut pentru încălcarea legilor de securitate a businessului. „Este o dispută între acţionari. În Moldova nu există o lege a securităţii businessului”, precizează Ion Sturza”… Astfel, oricare va fi soarta lui Gabriel Stati, viitorul companiei tatălui său este nesigur. Subsidiara kazahă a ASCOM are datorii de circa 430 milioane USD şi a fost serios afectată de căderea preţului la petrol. Dar, pentru moment, cea mai mare problemă a lui Anatol Stati este eliberarea fiului său din închisoare”, conchide „Financial Times”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.