Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest a ajuns la ediţia a XI

În perioada 5-9 decembrie 2022,  Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției și Ministerului Culturii al Republicii Moldova,  organizează cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest, secțiunea Teatru – o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, care promovează tinerii creatori de teatru, încurajează schimbul de experienţă și relațiile profesionale între absolvenţii, profesorii și profesioniștii școlilor europene de teatru, familiarizând publicul larg cu spectacolele realizate de generația tânără de creatori, promovând valorile artei contemporane și  dialogul intercultural.

Participanţii ediţiilor anterioare i-au conferit festivalului continuitate, experiență și calitate. Ediţia a XI-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova; Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, România; Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte din Constanța,  România;  Academia Internaţională a Artelor Scenice, Paris, Franța; Universitatea  Lucian Blaga din Sibiu, România; Universitatea de Arte din Târgu Mureș, România; Universitatea de Muzică și Arta Spectacolului din Graz, Austria; Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale, București, România.

„Atunci când omul îşi pierde simţul sacrului, viaţa îşi pierde sensul şi nu e deloc întâmplător că la originile sale teatrul a fost o „taină”. E vorba de o scară ce trebuie urcată în permanenţă şi fiecare treaptă în plus înseamnă un alt nivel de calitate”, spunea marele regizor britanic Peter Brook. De aici, exprimăm încrederea că această întâlnire va fi o scară, pe care tinerii actori vor aspira să o urce, scară care va consolida și mai mult relațiile stabilite între școlile participante la festival și va permite realizarea schimbului de idei, crearea de noi perspective și oportunități în educarea celor care vor dezvolta teatrul de mâine.

Spectacolele incluse în programul ClassFest reprezintă opere complexe, inovatoare, răvășitoare, valoroase din punct de vedere artistic, abordează subiecte și probleme relevante pentru comunități și pentru societatea contemporană. Acestea vor fi secundate de discuții cu referință la tematica și specificul spectacolelor, etapele de realizare, alegerile, reacțiile și deciziile personajelor, toate având scopul de a-i stimula pe participanți să-și pună întrebări, să analizeze și să găsească răspunsuri.

ClassFest-ul este o zonă liberă de schimb de idei și experiențe, în acest context tinerii și viitorii creatori de producție teatrală vor beneficia de o serie de evenimente speciale – masteclass-uri și ateliere de creație focusate pe diferite subiecte, cum ar fi: De la realitatea literară la realitatea scenică, coordonat de Daniela Lemnaru (Târgu Mureș, România); Întâlnire cu Carlo Boso și Commedia dell’ Arte, coordonat de Carlo Boso (Paris, Franța); Principiile limbajului scenic în arta papusărească coordonat de Aurelian Bălăiță și Anca Ciofu (Iași, România); Importanța încrederii în conlucrare cu partenerul în scenă, coordonat de Alexandru Pavel (București, România).

Invitatul special al festivalului este  actorul  Mateusz Nowak  din Polonia, care va prezenta  spectacolul  Din față și din spate de Stanisław Miedziewski și Mateusz Nowak.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest 2022 va avea loc la Teatrul Republican Luceafărul. Spectacolele vor fi prezentate la Centrul de Cultură și Artă Ginta Latină, Teatrul Republican de Păpuși Licurici, Teatrul Național Eugene Ionesco, Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale, Teatrul Național M. Eminescu, ARTCOR,   Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, blocul I.

Festivalul ClassFest organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice este susţinut financiar de partenerii generali: Biroul de Cooperare al Elveției, Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

           Partenerii strategici: Direcția Cultură a Municipiului Chișinău, Ambasada Austriei la Chișinău, Centrul de Cultură și Artă  Ginta Latină, Teatrul Republican de Păpuşi Licurici, Teatrul Național Eugene Ionesco, Teatrul Republican Luceafărul, Teatrul Național Satiricus I.L.Caragiale, Teatrul Național M. Eminescu, ARTCOR, CC “Aquatrade” SRL.

Parteneri Media: TV8, Jurnal TV, Realitatea TV, Agenția de presă INFOTAG, Privesc.eu, Moldova.org, DIEZ, Unimedia.

Accesul la evenimente este liber

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.