Fără spectatori străini. Cum vor avea loc Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 în anul 2021

Jocurile Olimpice de vară vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021 în Japonia, urmate de jocurile paralimpice în perioada 24 august – 5 septembrie. Inițial, acestea urmau să se petreacă în 2020, însă evenimentul a fost amânat ca urmare a pandemiei de Covid-19.


Evenimentul păstrează totuși numele Tokyo 2020 în scopuri de marketing și branding. Este pentru prima dată când Jocurile Olimpice au fost amânate și reprogramate și nu anulate.


Fără spectatori străini



Conform hotărârii organizatorilor, fanii internaționali nu vor avea acces fizic la Jocurile Olimpice din cauza pandemiei de Covid-19. Decizia a fost anunțată după o întâlnire online a Comitetului Olimpic Internațional cu ceilalți membri ai echipei organizatorice. 

Seiko Hashimoto, președinta comitetului de organizare, a declarat că ar fi putut aștepta până în ultimul moment pentru a decide dacă spectatorii străini vor avea acces la jocurile din acest an, dar au făcut alegerea aceasta acum pentru a ușura povara asupra spectatorilor străini care și-au făcut planuri de călătorie.
Aproximativ 1 milion de bilete olimpice și paralimpice ar fi fost vândute fanilor din afara Japoniei, iar organizatorii au promis că vor rambursa costul acestora.

Torța olimpică – semn al speranței

Flacăra olimpică a debutat joi, 25 martie, la Fukushima, pe străzile puțin aglomerate. După o scurtă ceremonie de deschidere închisă pentru publicu larg, primul grup de atlete din componența echipei de fotbal feminin a dus torța olimpică prin Fukushima. Acesta a fost începutul călătoriei de 120 de zile prin 859 de locații din Japonia, care va culmina cu ceremonia de deschidere la Stadionul olimpic pe 23 iulie. 

În ciuda numeroaselor obstacole, organizatorii se agață de speranța că apariția torței olimpice în Japonia va genera entuziasm în țara gazdă, Seiko Hashimoto numind-o „un semn al speranței”.

Riscurile


Potrivit sondajelor de opinie recente, majoritatea japonezilor vor ca Jocurile să fie amânate din nou sau anulate din cauza temerilor că vor declanșa un nou val de infecții cu Covid-19.


Experții medicali avertizează că Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 ar putea pune o presiune intolerabilă asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, și așa epuizați de lupta cu infecția de Covid-19.
De la începutul pandemiei, din cauza infecțiilor cu coronavirus în Japonia au decedat aproape 9000 de oameni.

Aproximativ 11.000 de sportivi și mii de antrenori sunt așteptați să participe la Jocuri, alături de alți oficiali și presă.

Japonia cheltuie oficial aproximativ 15,4 miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Olimpice, deși mai multe audituri guvernamentale spun că costul real poate fi de două ori mai mare.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.