Experții germani laudă gestionarea crizei bancare din 2014

Într-o notă a GET-Moldova se menționează că reformele implementate în ultimul timp au avut drept obiectiv principal recuperarea încrederii în sistemul bancar și asigurarea transparenței acționarilor și proprietarilor de facto ai băncilor.

În același timp, reglementările sunt întărite și în alte domenii, pentru a nu admite repetarea situației din 2014. În anul viitor vor fi introduse noi standarde de calitate pentru sistemul bancar, Basel III, aplicate deja în UE.

Un alt semn de stabilizare menționat de GET este dezvoltarea pozitivă a suficienței medii a capitalului ponderat la risc în sistem (demonstrează existența potențialului de creditare bancară, fără riscul neacoperirii unor eventuale pierderi – n.r.). În Moldova, indicele este de 16%. După o scădere a suficienței medii a capitalului ponderat la risc până la 12,7% în ianuarie 2015, acum, indicatorul este de aproape 30 la sută și este mai mare decât cel înregistrat chiar înainte de criză. Acest lucru se datorează introducerii unor standarde mai ridicate și a îmbunătățirii supravegherii în sistemul bancar.

După introducerea de către BNM a supravegherii speciale în trei mari bănci din țară, experții germani constată că a crescut considerabil transparența și reabilitarea sectorului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.