Experti sustin ca deprecierea usoara a leului se datoreaza oscilatiei cursului Euro/USD, factoriilor sezonieri si evolutiilor interne

Expertii sustin ca deprecierea leului pe piata valutara in saptamina trecuta si la inceputul celei curente, cind cotatia monedei nationale in raport cu euro a depasit nivelul de 17 lei/euro se datoreaza oscilatiilor cursului euro/USD, factorilor sezonieri si evolutiilor macroeconomice interne.

"Cauza primara a acestei deprecieri este saltul perechii euro/dolar pe pietele internationale, dat fiind dependenta pietei locale de cea din exterior si vulnerabilitatii economiei fata de socurile din afara", a estimat economistul Iurie Gotisan solicitat de BASA-press.

Pe de alta parte, expertul sustine ca deprecierea se mai datoreaza atit factorilor sezonieri, cit si unor factori de durata. Cursul este influentat de "cresterea dramatica a deficitului comercial care in perioada ianuarie-mai a atins cca 600 milioane USD, iar potrivit prognozelor ar putea atinge pina la finele anului valoarea de 1,6 mlrd USD".

Expertul sustine ca in urmatoarea perioada leul va fi supus unor presiuni mari. Acestea vor veni de la cresterea preturilor interne, majorarea preturilor la importul agentilor energetici, o slaba promovare a exporturilor, precum si influente negative vor avea piete financiare din regiune.

Gotisan considera ca leul va continua sa aiba o volatilitate mare, iar din aceste motive este dificil de a estima dinamica cursului monedei nationale pina la sfirsitul anului. Totusi, pentru sfirsitul lunii decembrie el prognozeaza un curs de aproximativ 13,5-14 lei/dolar si 17,2-17,5 lei/euro.

Totodata, economistul nu exclude scenariul unei deprecieri bruste, cu 3-5%, a monedei nationale fata de principalele valute, care poate avea loc cel mai probabil in perioada septembrie-noiembrie 2006.

Solicitate de BASA-press surse de la Banca Nationala au estimat ca deprecierea de ultima ora a leului este de ordin psihologic, care se datoreaza asteptarilor inflationiste al populatiei provocate de cresterea tarifului la gazul natural si o eventuala majorare a preturilor la alte produse si servicii.

in aceste conditii o parte din populatie a inceput sa procure valuta si ca urmare a crescut cererea de pe piata in numerar. Totodata, sursa a declarat ca situatia pe piata valutara prin virament este destul de stabila, iar bancile procura si vind valuta si deservesc agentii economici. "Nu vedem nici un motiv pentru o depreciere a monedei nationale, iar in caz de necesitate BNM va interveni pe piata valutara in orice moment" a declarat reprezentantul Bancii Nationale.

Pe parcursul saptamini trecute cursul de schimb al leul moldovenesc pe piata valutara in numerar a inregistrat un trend negativ atit in raport cu euro cit si fata de dolarul SUA. Astfel daca luni, 24 iulie, cursul maxim al euro pe piata valutara constituia 16,8600 lei la cumparare si 17,2000 lei la vinzare, vineri 28 iulie, cotatia maxima a valutei unice a atins nivelul de 17,0000 lei la cumparare si 17,4000 lei la vinzare.

Pentru marti, 2 august, Banca Nationala a anuntat un curs oficial de 13.3311 lei pentru un dolar si 17.0124 lei pentru euro, iar casele de schimb valutar operau astazi cu o cotatie de peste 17,1 lei/euro atit la cumparare, cit si la vinzare. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.