Experţi economici: Sistarea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina – puţin probabilă!

O eventuală sistare a tranzitului de gaze ruseşti prin teritoriul Ucrainei, anunţată de premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, nu reprezintă un motiv de panică. Atât surse guvernamentale, cât şi experţi economici consideră această sancţiune puţin probabilă.

Multe din sancţiunile anunţate nu se vor regăsi în varianta finală a legii

Roman Chircă, expert economic, a declarat pentru Moldova.org că o eventuală interzicere a tranzitului de gaze ruseşti prin teritoriul Ucrainei este puţin probabilă. Aceasta ar periclita serios livrările de gaze ale Gazprom-ului către ţările beneficiare din Europa, iar în final ar afecta şi relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, a spus expertul. În opinia lui, declaraţiile premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk fac parte dintr-un război mediatic dintre cele două state. Iar multe din sancţiunile aprobate de Guvernul de la Kiev cel mai probabil nu se vor regăsi în varianta finală a viitoarei legi, care încă urmează a fi adoptată de Rada Supremă.

Totodată, Roman Chircă a menţionat că sancţiunile economice mai “domoale” aprobate de Executivul ucrainean, cu certitudine urmează a fi aplicate. 30 la sută din industria militară a Rusiei este asigurată direct cu piese şi componente produse în Ucraina. „Niciun elicopter rusesc nu este fabricat fără motoarele sau alte piese de asamblare livrate din Ucraina. Acest fapt nu va fi neglijat de autorităţile de la Kiev”, a spus Roman Chircă. Expertul a adăugat că şi Banca Naţională a Ucrainei a dispus verificarea băncilor cu capital rusesc, ceea ce reprezintă „o răcire considerabilă „ a relaţiilor economice dintre cele două state.

Războiul economic dintre Ucraina şi Rusia ar putea afecta şi R.Moldova

Pe de altă parte, expertul de la Bussines Inteligence Service, Stanislav Madan, a declarat pentru Moldova.org că” per total reacţia Ucrainei este una previzibilă, ţinând cont de presiunea şi agresiunea la care este supusă din partea Rusiei”. Totodată, expertul s-a arătat sceptic privind eventuala sistare a tranzitului rusesc, iar chiar dacă va fi o astfel de încercare, aceasta nu ar putea fi de durată. Pe de o parte ar exista presiuni din UE, dat fiind lipsa unei alternative de alimentare a Europei cu gaze, iar pe de altă parte sunt pierderile enorme suportate de Gazprom . „Ucraina foloseşte acest argument pentru a avea o poziţie mai bună în negocierile ulterioare”, a menţionat expertul.

Totodată, Stanislav Madan a atenţionat că “orice gen de războaie, inclusiv unul de pe segmentul economic nu pot să bucure, pentru că până la urmă toată lumea are mai mult sau mai puțin de pierdut”. Potrivit expertului, Rusia și Ucraina sunt în Top 5 țări ale R.Moldova după fluxurile comerciale derulate, iar în acest context, pachetul de sancțiuni a Ucrainei pregătit Rusiei nu are cum sa nu ne afecteze. Ar putea avea de suferit atât exportatorii, cât și importatorii de anumite produse, iar în general tranzitarea Ucrainei a produselor moldovenești livrate Rusiei ar deveni mai problematică, accentuează expertul.

Surse guvernamentale: Nu există deocamdată motiv pentru panică

Şi responsabili din cadrul Guvernului împărtăşesc poziţia experţilor economici. Surse din cadrul Executivului au relatat că declaraţia premierului ucrainean nu reprezintă motive de panică- Arseni Iaţeniuk menţionând doar despre o posibilă interzicere a tranzitului de gaze ruseşti. „Dispeceratele de la Moldovatrangaz şi Ukrtransgaz nu au nicio informaţie despre o eventuală stopare a tranzitului de gaze ruseşti”, au ţinut să precizeze acestea.

Moldova.org precizează că Federaţia Rusă livrează anual prin conductele din Ucraina circa 85 de miliarde de metri cubi de gaze către ţările europene.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat astăzi că Guvernul de la Kiev a aprobat un set de 26 de eventuale sancţiuni faţă de Federaţia Rusă, inclusiv stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Lista sancţiunilor vizează 172 de persoane şi 65 de întreprinderi cu capital rus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.