Experți: Cât va fi recuperat din miliard și ce înseamnă transformarea în datorie de stat

Marile recuperări ale miliardului furat abia urmează să înceapă, iar transformarea creditului de urgență în datorie de stat nu reprezintă o problemă atât de mare cum încearcă să o prezinte unii politicieni, susțin membri ai Guvernului și experții economici. Subiectul a fost abordat miercuri seara, 6 iulie, la Publika TV în cadrul unei emisiuni la care au participat miniștrii finanțelor și economiei, precum și expertul Roman Circă, notează IPN.

Ministrul economiei Octavian Calmâc a explicat că emiterea valorilor mobiliare de stat a fost o soluție convenită cu parteneri financiari externi ai Republicii Moldova. „Este un subiect pe agenda discuțiilor cu FMI și partenerii de dezvoltare. Soluția este una sistemică și a fost convenită de instituțiile statului cu FMI, Banca Mondială, experți. Nu s-a găsit o mai bună soluție decât emiterea valorilor mobiliare e stat. Au fost experiențe și în alte țări și în majoritatea cazurilor statul a intervenit cu injectări de lichidități, cu garanții din partea statului”, a declarat Octavian Calmâc.

Totodată, el a menționat că procedura de recuperare durează în timp. „Nu există miracole și soluții peste noapte. Procesul este complex, se vor ocupa structurile statului, vor fi trase la răspundere persoanele vinovate și sunt sigur că după raportul Kroll vor fi identificate și multe alte persoane care vor purta răspundere”, a precizat ministrul economiei.

Ministrul finanțelor Octavian Armașu a declarat că „marile recuperări abia le așteptăm”, adăugând că în acest sens lucrează și instituțiile statului, și compania Kroll.

Expertul Roman Chircă consideră că doar din activele celor trei bănci, din creditele pe care le-au acordat pot fi recuperate între 60% și 80% din banii furații. O altă parte din sumă ar putea fi recuperată din banii scoși în afara țării.

În același timp, expertul s-a referit la transformarea creditului de urgență garantat de guvern în datorie de stat și a menționat că acest subiect este politizat excesiv. „Convertirea datoriei de la creditul de urgență în datorie publică este o mișcare dintr-un buzunar al statului din trezoreria statului, în BNM, o altă instituție a statului și se produce o recapitalizare a Băncii Naționale. Apoi aceste mijloace revin la BNM care vor fi utilizate pentru oferirea de credite pentru funcționarea sistemului bancar și se află în spațiul public. Dacă cetățenii consideră că banii publici sunt banii lor, atunci acești bani rămân în continuare ai lor. Politicienii care vor să speculeze pe acest lucru omit acest element”, a explicat Roman Chircă.

El a precizat că greșeala fostelor guverne a fost că au secretizat tranzacțiile frauduloase din sistemul bancar, fapt folosit în scopuri politice. „Faptul că s-a făcut fără ca publicul să cunoască a creat această doză de neîncredere pe care anumiţi politicieni o exploatează cu excelență aducând argumentul că mai multe generații vor plăti acești bani”, a adăugat Roman Chircă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.