Expert-grup: “Producatorii nu vor obtine preturi bune pentru graul din roada anului curent”

In primele doua trimestre ale anului curent, recolta de cereale a fost de 1,4 mln tone. Din aceasta, potrivit datelor anuntate de catre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA), recolta de grau a fost de circa 1,07 mii tone. Cel mai inalt nivel al recoltei de grau, in ultimii zece ani, a fost inregistrat in 2001 – 1,18 mii tone.

Din pacate, cantitatea mare nu a fost insotita de o sporire pe potriva a calitatii graului, se arata intr-o analiza a Centrului Analitic si de cercetare independent “Expert-grup”. Nivelul scazut de gluten este caracteristic pentru aproape 70% din roada, ceea ce nu va permite producatorilor sa obtina preturi bune.

Daca Moldova ar pastra productivitatea obtinuta in 2005 si ar extinde suprafetele cultivate la nivelul-maxim de 434 mii ha (2001), atunci recolta globala ar fi de 1,3 milioane tone, se arata intr-o analiza a Centrului mentionat. Pe de alta parte, analistii Expert-Grup admit ca majorarea suprafetelor cultivate cu cereale contravin cu obiectivul de politica economica a Guvernului, care este pentru majorarea celor ocupate de culturi ce permit obtinerea unei valori adaugate inalte.

Recolta obtinuta in 2005 (30,6 chintale/ha) este mai mare decat media din 1990-2004 (29,0 q/ha, daca nu tinem cont de recolta anormal de mica din 2003), dar departe de 40,3 chintale/ha, realizate in 1993. Daca in 2005 Moldova ar fi fost in stare sa repete performanta din 1993, recolta globala de grau s-ar fi ridicat la 1,4 milioane tone. “Astfel, nu imbunatatirea tehnologiilor existente, ci introducerea unei noi tehnologii agricole este necesara pentru ca Moldova sa obtina recolte la nivelul de 50- 60 q/ha inregistrate in SUA, Canada sau Belgia, asigurandu-si pe deplin necesitatile interne si devenind si exportator net de grane”, sustine Expert-Grup. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.