Experţii optează pentru stimularea investiţiilor în agricultură şi vânzarea pământului investitorilor străini

Experţii independenţi se pronunţă în favoarea stimulării de către stat a inevstiţiilor în sectorul agrar şi legalizarea vânzării terenurilor agricole investitorilor străini.

Expertul în dezvoltarea agrobusiness-ului, Alexandr Muravschi, a declarat joi în cadrul Forului Naţional al Agrobusiness-ului din R.Moldova (FNAM) că stimularea investiţiilor şi orientarea subvenţiilor de stat pentru susţinerea proiectelor investiţionale în domeniul agrar, precum şi vânzarea terenurilor agricole investitorilor străini sunt câteva din acţiunile care ar putea scoate agricultura moldovenească din impas.

Muravschi consideră că un obstacol în calea formării unui agrobusiness intensiv este accesul redus la resurse financiare a producătorilor agricoli. În aceste sens expertul a recomandat introducerea shemei de garantare a creditelor, precum şi a schemei capitalului de risc pentru stimularea proceselor inovaţionale.

Prezent la eveniment premierul Vasile Tarlev a opinat că experţii independenţi au confirmat în cadrul Forului că orientarea subvenţiilor în domeniul investiţional este una corectă. Am analizat situaţia din domeniul agrar şi am decis să nu micşorăm suma alocată pentru subvenţii, dar să nu mai fie utilizată pentru compensarea pagubelor actuale, ci pentru investiţii în tehnologii, a declarat premierul.

FNAM îşi propune să evidenţieze oportunităţile şi provocările sectorului agricol din Moldova ca forţă principala ce poate asigura creşterea economică. Forul î-şi propune să contribuie la stabilirea bazei unei creşteri substanţiale în producerea agricolă, comerţ şi investiţii pentru decada următoare.

Forul a fost organizat de companiile Alfa-Nistru, Codru ST, Anturaj, Agrostoc, Natur Bravo, Orhei-Vit, Ecoplantera, Basfruct, Mavisem, Monicol, Sauron, Moldova-Agroindbank şi UniAgroProtect şi susţinută de organizaţia americană de dezvoltare agricolă CNFA.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.