Executivul a aprobat strategia de dezvoltare economica a CSI

Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare economica a CSI. Documentul urmeaza sa fie semnat in cadrul summit-ului sefilor de Guvern al CSI, care se va desfasura la 14 noiembrie la Chisinau.

Scopul principal al Strategiei este cresterea economica stabila si echilibrata a statelor membre CSI, securitatii economice, sporirea competitivitatii economiilor nationale.

Participind la elaborarea proiectului Strategiei Moldova a urmarit scopurile de finalizare a formarii zonei de comert liber in spatiul CSI prin extinderea relatiilor comercial-economice ale Moldovei in spatiul CSI si perfectionarea cadrului juridic al acestei cooperari in conformitate cu normele OMC, extinederea accesului la complexele de combustibil si energie ale statelor membre ale CSI, dezvoltarea infrastructurii transporturilor si asigurarea securitatii alimentare.

Prevederile Strategiei vor fi executate in mai multe etape, prima dintre ele fiind planificata pentru anii 2009-2011, timp in care va fi finalizata zona de comert liber in regiune, cooperarea transfrontaliera largita in spatiul CSI si sporirea competitivitatii industriei.

Cea de-a doua etapa, pana in anul 2015, prevede formarea spatiului inovational interstatal, iar pana in 2020 va fi formata piata regionala de nano si pico-industrie.

Totodata, conform deciziei Guvernului, Moldova va participa la realizarea Strategiei cu anumite rezerve. In special, Moldova nu va participa la realizarea aspectelor care prevad organizarea si unificarea legislatiilor nationale, precum si formarea in cadrul CSI a unui spatiu informational si umanitar unic, deoarece actiunile in cauza contravin obligatiunilor internationale ale tarii.

De asemenea, Republica Moldova nu se considera legata de obligatiunile, care sunt bazate pe prevederile Strategiei cu privire la cooperarea economico-militara a statelor membre CSI.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.