Europa sau America, a cui rană sângerează mai tare?

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — În ultimul timp, mai ales pe parcursul sezonului estival, unii, în loc să se odihnească, au lucrat şi mai mult decât deobicei.

Mă refer la economiştii şi analiştii economici, care nu reuşeau să treacă de la o economie la alta, de pe un continent pe altul, pentru a aprecia gravitatea datoriilor care acutizează rana economiei mondiale.

Grecia s-a confruntat cu un şir de proteste ale oamenilor care nu erau de acord cu măsurile de austeritate, care le complică şi mai mult viaţa, iar America, a fost un adevărat teren de dezbateri, dintre două puteri politice, care nu puteau ajunge la un compromis, care ar fi ajutat SUA să prindă la puteri.

Unii şi acum sunt de părerea că acordul la care a ajuns America este unul ineficient.

Mai ales că, sau cu, sau fără decizia luată într-un târziu, ratingul Statelor Unite, a avut oricum de suferit, aceasta fiind pentru prima dată în istorie. Acest fenomen, ar putea avea consecinţe grave, deoarece apar un şir de semne de întrebare asupra stabilităţii economice.

Şi pentru că, la fiecare problemă, trebuie să fie şi un vinovat, toată lumea, a început să dea vina pe Statele Unite ale Americii, pentru turbulenţele de pe pieţile financiare şi pentru declinul de proporţii al burselor,

Statele Unite ale Americii, au reuşit în ultimile săptămâni să adune cele mai rele păreri despre dânsa, doar că cu adevărat periculoasă, este Europa.

Dacă lumea va trece printr-o nouă criză financiară, cele mai mari şanse sunt ca aceasta să debuteze în zona euro şi nu la Washington.

În Europa, creşterea economică stă încă bine, comparativcu cea a Statelor Unite, iar Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, în iunie, în creştere estimarea pentru zona euro, la 2% avans economic, pe când în America, aceşti indici au fost micşoraţi până la maximum.

Cu toate acestea, Statele Unite au un mare avantaj în faţa Europei – au mai mult timp. S-ar părea o prostie, dar investitorii încă vin în America şi nu doar vin, dar şi mai cumpără obligaţiuni, pe care S&P le-a retrogradat.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.