Eurodeputat: Cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare pentru conducta Iași-Ungheni

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan atrage atenția asupra întârzierilor la începerea livrărilor de gaze prin Gazoductul Iași-Ungheni, fiind îngrijorat că, cel mai probabil, nici în luna ianuarie nu va fi dată în folosință conducta.

Comisia Europeană a confirmat, într-un răspuns la o întrebare scrisă a deputatului european, că nu au fost semnate încă toate contractele care ar permite livrarea de gaze și nici nu se știe când se va întâmpla acest lucru.

„Sunt îngrijorat de întârzierile de la Gazoductul Iași – Ungheni. În august 2014, prim-miniștrii Iurie Leancă și Victor Ponta au inaugurat cu pompă gazoductul, însă gazul nu curge nici astăzi. Începerea livrărilor a fost amânată deja de două ori, dar nici până acum nu s-au semnat toate contractele care permit livrarea de gaze și nici nu știm când se va întâmpla acest lucru. În aceste condiții, cel mai probabil, vom asista la o a treia amânare”, afirmă eurodeputatul român, într-un comunicat de presă.

La sfârșitul anului trecut, Siegfried Mureșan, membru al Delegației Parlamentului European cu Republica Moldova, a adresat o întrebare scrisă comisarului european pentru energie dorind să afle dacă, din punctul de vedere al Comisiei Europene, proiectul Gazoductului Iași – Ungheni este pe deplin finalizat în condițiile în care încă nu curge gaz românesc spre cetățenii Republicii Moldova.

Într-un răspuns transmis săptămâna aceasta, Comisia Europeană a spus că, deși lucrările importante au fost terminate definitiv și interconectorul inaugurat, pentru a fi operațional, gazoductul mai trebuie să fie certificat în mod oficial și trebuie semnat un contract de furnizare de gaze.

Comisia nu a putut să ofere o dată exactă pentru îndeplinirea acestor condiții, afirmând doar că Republica Moldova și România au dat asigurări că livrările de gaze vor începe în luna ianuarie.

Moldova.ORG reaminteşte că gazoductul Iași – Chișinău cu o lungime de 44 km şi o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale a fost finalizat în august 2014 și a costat 26 mil. Euro.

La 22 decembrie Compania OMV Petrom (SNP) din România a semnat un acord cu compania Energocom din Republica Moldova pentru începerea livrărilor de gaze româneşti, începând din 1 ianuarie, prin conducta Iaşi-Ungheni. Prețul prevăzut în document este de 1010 lei româneşti (276,6 USD) pentru o mie de metri cubi.

Iar la 6 ianuarie Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat la 6 ianuarie întreprinderii de stat ”Vestmoldtransgaz” o licență pentru transportul gazelor naturale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.