Eugen Doga va susţine concerte la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, cetatea Soroca şi la „Manuc Bey”

Maestrul Eugen Doga va susţine concerte în această săptămână la Căușeni, Soroca și Hâncești, în incinta monumentelor de arhitectură, care fac parte din patrimoniul național.

EaAstfel, spectacolele vor avea loc la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Căușeni (21 septembrie), Cetatea Soroca (22 septembrie) și la Complexul istorico-arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești (23 septembrie).

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a menţionat astăzi la o conferinţă de presă că locațiile selectate vor servi un decor minunat muzicii maestrului Eugen Doga, acestea fiind readuse în patrimoniul nostru național grație partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Ea a declarat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a întreprins pe parcursul anului mai multe manifestări legate de aniversarea a 80 de ani ai marelui compozitor și urmează încă o serie de acțiuni menite să pună în valoare creația maestrului Eugen Doga.

În cadrul celor trei spectacole vor evolua Orchestra și soliștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Trupa Akord, Vitalie Advahov ș.a.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat de la începutul anului alte câteva spectacole ale compozitorului Eugen Doga, printre care concertul de la Ateneul Român din București (26 aprilie) și cel de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (7 mai), dar și concertul din 12 octombrie care urmează să aibă loc la Oradea, România.

De asemenea, în luna august, la Castel Mimi din Anenii Noi, a avut loc un concert din ciclul spectacolelor aniversare ale maestrului, organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pe parcursul acestui an.

Toate aceste manifestări fac parte din programul de acțiuni culturale dedicate sărbătoririi compozitorului Eugen Doga, aprobat de Guvern la începutul anului.

Conform documentului, pe parcursul anului 2017 sunt preconizate spre desfăşurate o serie de activităţi culturale de omagiere a maestrului şi de promovare a creaţiei sale, precum organizarea concertelor aniversare, expoziţii de fotografii, montarea spectacolului de balet „Luceafărul”, desfăşurarea spectacolelor camerale, editare de cărţi, organizarea întâlnirilor de creaţie cu participarea maestrului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.