Esențial: Tarife mai mici la gaz, studentă la 39 de ani și contraceptivul inovator pentru pisici

În timp ce Guvernul a aprobat astăzi peste 30 de proiecte, în mai multe localități ale țării au avut loc protestele agricultorilor. Așteptăm deznodământul acestei situații, iar între timp uite ce subiecte am selectat pentru ziua de 7 iunie. 

👉Guvernul a aprobat astăzi Programul „373”, în cadrul căruia întreprinderile mici și mijlocii vor putea beneficia de finanțări accesibile pentru proiectele investiționale. Rata dobânzii la creditele în valută va fi de 3%,  în lei – de 7%. Pentru creditele de până la 7 ani, perioada de grație va fi de 3 ani.  

Iată alte decizii aprobate de Guvern:  

  • Moldova va împrumuta de la BERD 23 milioane de euro pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 128 km.  
  • Sportivii care vor cuceri medalii de aur la Jocurile Europene din Polonia vor primi 220 de mii de lei, cei cu medalii de argint – 160 de mii de lei, iar de bronz – 120 de mii de lei. 
  • Programul de rambursare a TVA pentru fermieri va fi extins. La dispoziția fermierilor vor fi alocate suplimentar circa 300 milioane de lei, pe care fermierii îi vor putea folosi pentru a achita taxele și impozitele. 
  • Persoanele care își vor crea conturi false pe rețelele de socializare, folosind identitatea altei persoane, riscă amenzi de până la 100 mii de lei sau chiar închisoare pentru un an.  

📉 S-a ieftinit! Consumatorii casnici vor achita pentru un metru cub de gaz 18,07 lei, cu aproximativ 11 lei mai puțin decât în prezent. Decizia a fost luată astăzi de ANRE. Tariful, mai mic decât cel solicitat de MoldovaGaz, va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. 

👍Republica Moldova a importat pentru prima dată gaz lichefiat din SUA, Franța, Letonia și Nigeria, în primul trimestru al anului. Furnizor de bază al gazului lichefiat este România, cota acesteia constituind 66,5% din totalul importurilor. România a rămas principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova –  importurile de benzină din țara vecină a atins o cotă de 100%, iar de motorină – de  90,6%. 

🚜 Proteste! Agricultorii din mai multe raioane ale țării și-au scos tehnica agricolă în stradă. Ei înaintează Guvernului un șir de revendicări cum ar fi  achitarea până la 1 iulie a tuturor datoriilor la subvenții, alocarea compensațiilor de cel puțin  3000 de lei/per hectar la culturile de prima grupă, introducerea restricțiilor la import a unor culturi agricole. Pe de altă parte Guvernul spune că va rezolva gradual problemele și că rămâne deschis la discuții în continuare cu reprezentanții din sector. 

Sursa foto: Facebook/ Agricol.md - totul despre agricultură
Sursa foto: Facebook/ Agricol.md – totul despre agricultură

 📚 Nu „toate la timpul lor”, dar „toate la timpul tău”. Acum 5 ani era casnică și avea grijă de copii, astăzi este psihologă. Eugenia Timco are 39 de ani și în aceste zile își susține teza de master, în care vorbește despre strategii de prevenire a stresului la părinți. Istoria Eugeniei, în care vorbește despre criza de la 30 de ani, decizia de a merge la facultate la 34 de ani și provocările din calea sa, citește-o aici. 

 🐈 Contraceptiv pentru pisici. Oamenii de știință din SUA au dezvoltat, cu ajutorul terapiei genetice, o metodă nouă și sigură de contracepție pentru a controla populația de pisici. Este vorba despre un virus adeno-asociaț, ce conține o genă care se integrează în ADN-ul celulelor pisicii și împiedică fertilizarea felinelor. Cercetătorii spun că tratamentul este ușor de utilizat și durează toată viața. 

🐉 Bucurie amestecată cu tristețe pentru fanii anime din toată lumea. Veteranul Studio Ghibli, celebrul regizor Hayao Miyazaki, a anunțat ultimul său film care va marca încheierea carierei sale în animație. Pelicula se numește „How Do You Live?” și va apărea în cinematografele din Japonia începând cu 14 iulie.  

スタジオジブリ STUDIO GHIBLI
スタジオジブリ STUDIO GHIBLI

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Aproximativ cinci mii de clădiri rezidențiale din regiunea Herson au fost inundate din cauza distrugerii barajului Nova Kakhovka. 1852 de case au fost inundate pe malul drept al Niprului, 1457 de persoane au fost evacuate. În zona anexată de Rusia a regiunii Herson, aproximativ 2700 de case au fost inundate. În Nova Kakhovka șapte persoane au fost date dispărute. 
  • La Bahmut armata ucraineană a trecut de la apărare la ofensivă. Autoritățile de la Kyiv au declarat că militarii ucraineni au avansat în direcția Bahmut pe anumite porțiuni de la 200 la 1100 de metri. Rușii au intrat în defensivă și încearcă să-și mențină pozițiile. La lupte nu sunt implicați mercenarii Wagner. 
  • „Ecocidul provocat de Rusia”. Distrugerea barajului Nova Kakhovka a provocat moartea în masă a peștilor. Andrei Ermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a publicat imagini filmate în regiunea Dnipropetrovsk, lângă satul Marianskoe, care arată fundul rezervorului presărat cu pești morți. Ministerul Sănătății de la Kyiv avertizează că astfel de fenomene se așteaptă în mai multe localități din regiunile Herson și Zaporijjia și avertizează populația să nu consume peștele. 

📸imaginea zilei 

Băi de soare la Trebujeni.

Sursă foto: Instagram/ atelier_cuminte
Sursă foto: Instagram/ atelier_cuminte

🍷la desert 

Amatorii de film documentar sunt invitați la lansarea a trei filme documentare: „Pe cont propriu”, „Prețul istoriei” și „Apa din noi”. Filmele sunt axate pe subiecte ce țin de drepturile omului și spun câte o poveste unică și captivantă despre problemele cu care se confruntă societatea contemporană. 

Evenimentul va avea loc în data de 9 iunie, începând cu ora 18:00, în incinta Teatrului Național „Eugene Ionesco”. Intrare gratuită. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare