Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de înființarea și dezvoltarea grupurilor de producători agricoli performante și echitabile, creatoare de valoare adaugată pentru membrii acesteia.

Un grup de producători este o asociere de oameni care au un interes comun. Deși în țara noastră nu prea există obișnuința de a lucra în grup pentru un interes comun, dar și preconcepția că dacă celălalt pierde, eu câștig, și invers, o parte din fermieri de la noi au ajuns la concluzia că nu au o altă șansă să reziste competiției și să-și sporească competitivitatea pe piaţa unică europeană decât asociindu-se.

Unul din acești fermieri este Anatol Plăcintă, un agricultor din satul Floreni, raionul Ungheni, care a venit cu inițiativa de a crea, împreună cu alți 4 producători agricoli – o formă de asociere a agricultorilor având scopul comun de a creşte veniturile prin îmbunătăţirea capacităţii tehnice şi de management a membrilor acesteia.

Astfel, în anul 2014 a fost fondat grupul de producători AGROASPECT GRUP. Specialitatea sau activitatea principală a grupului este creșterea fructelor și strugurilor de masă. „Nu a fost dificil de a-i găsi și convinge pe viitorii membri să înființăm o afacere comună. După formarea grupului de producători am avut cu toții o evoluție pozitivă, împreună am devenit mai puternici și mai competitivi pe piața de desfacere”, ne spune administratorul GdP, Anatol Plăcintă.

Privitor la beneficiile, dar și inconveniențele asocierii în GdP, fermierul menționează că sunt mai multe avantaje decât dezavantaje: „Împreună putem mări volumele de producere, iar vânzările decurg mai eficient. Tot împreună am construit depozitul frigorific care ne-a dat posibilitatea să avem un timp mai îndelungat de vânzări pentru a analiza piața de desfacere și a avea prețuri mai mari a producției de fructe”.

Construcția depozitului frigorific pentru păstrarea fructelor și strugurilor de masă cu o capacitate de 1000 de tone a fost realizată în anul 2015 cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, care este implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială.

Știam că este destul de complicat, pentru a construi un depozit frigorific este nevoie de investiții masive. Am pornit de la o idee, neavând careva informații la acea etapă că vom avea un suport din partea proiectului MAC-P. Cu sprijinul lor și cu efortul nostru am construit un depozit frigorific cu capacitatea de 1000 de tone care ne permite să păstrăm produsele recoltate în toamnă ca să le putem vinde cu un preț mai mare. 65% a fost investiția celor 5 agenți economici și 35% a fost contribuția proiectului MAC-P”, spune Anatol Plăcintă.

Astfel, GdP dispune de un depozit frigorific cu o capacitate de 1 000 tone, un stivuitor și o linie de sortare. Acum agricultorii au aproximativ 60 de hectare de plantații multianuale, iar volumul anual al producției agricole este de 200 de tone. Perioada de depozitare disponibilă este de 6 luni (noiembrie – aprilie).

Piețele externe de desfacere a fructelor și strugurilor marca AGROASPECT GRUP sunt primordial Federația Rusă, Belarus și Romania, unde exportul se face prin intermediari din Republica Moldova. „Ne dorim să diversificăm piețele de export. Am avut mai multe deplasări peste hotare și am văzut că lucrurile s-ar putea de făcut și altfel, există niște cerințe, niște standarde europene pe care noi trebuie să le respectăm. E nevoie de livrat mere care au un aspect corespunzător, de exemplu în ceea ce privește culoarea, să aibă o culoare mai intensă. Apoi aceste mere să fie trecute prin linia de sortare, unde să aibă toate un diametru aproximativ egal. Dorința noastră nu este să vindem foarte scump, dar să vindem ca să avem plusvaloare, să ne putem menține și încă să ne dezvoltăm”, adaugă agricultorul.

Membrii AGROASPECT GRUP țin legătura și cu alte grupuri de producători. „Comunicăm cu colegii din alte grupuri de producători, facem schimb de experiență, ceea ce ne permite să creștem nivelul de cunoștințe referitor la protecția plantațiilor, la modul de gestionare a grupului”. Pentru a lua decizii comune, membrii grupului se întâlnesc în funcție de necesitățile care apar, dar nu mai rar de o data pe lună.

În total în cadrul grupului de producători muncesc 140 de lucrători, 35 dintre ei activează permanent, iar 105 sunt lucrători sezonieri. Angajații AGROASPECT GRUP provin din 10 localități. Din momentul creării GdP, numărul de angajați a crescut. „Orice loc de muncă este o bucurie pentru noi și pentru comunitate”, ne zice Anatol Plăcintă. În fiecare întreprindere membră a grupului de producători muncesc doi sau mai mulți membri de familie, iar agricultorul spune că în așa mod le este mai simplu de gestionat activitatea.

Membrii GdP tind să se alinieze noilor tehnologii ce apar în domeniul agriculturii și care pot aduce valoare adăugată atât întreprinderilor pe care le gestionează fiecare membru în parte, cât și grupului de producători în ansamblu. Administratorul AGROASPECT GRUP concluzionează că este loc de mai bine. „Preconizăm să mai invităm câțiva membri care au această dorință de asociere, să ne dezvoltăm, să mai procurăm niște utilaje pentru recoltare și post-recoltare. Gândurile sunt frumoase și pozitive, și chiar am început pregătirile pentru înființarea unor plantații superintensive și moderne, cu plase antigrindină și irigare care ne vor aduce avantaje cantitative și calitative și care ar diminua riscuri cum ar fi seceta sau grindina”, afirmă agricultorul.

COVID-19 a avut un efect nesemnificativ pentru GdP, spun membrii acestuia. Producția din recolta anului 2019 a fost vândută, iar pentru anii 2020-2021, membrii grupului planifică implementarea noilor tehnologii de prelucrare a produselor pentru a primi o plusvaloare și a fi competitivi pe piața externă.

Valoarea grantului acordat de MAC-P  – 190 913 USD
Valoarea proiectului – 424 306 USD

Pe lângă sprijinul financiar pe care l-au primit pentru construcția depozitului frigorific, GdP este recunoscător și pentru suportul experților din cadrul proiectului MAC-P. „Pe tot parcursul perioadei de formare a grupului de producători, MAC-P ne-a îndrumat cum să procedăm corect. Am beneficiat de multiple instruiri la mai multe seminare, conferințe, consultații și deplasări, unde am avut ocazia să ne școlarizăm ca manageri. Toate acestea ne-au dat un imbold să fim mai puternici, mai optimiști și mai competitivi. Suntem recunoscători proiectului, care dă rezultate, și cu siguranță – unul dintre cele mai reușite proiecte care activează în Republica Moldova. Am conștientizat că împreună se pot face investiții durabile, avem avantaje în accesarea resurselor financiare care se oferă din diferite surse de finanțare”, a menționat administratorul AGROASPECT GRUP.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.