Efectul de domino al embargoului rusesc – Fermierii români nu mai pot exporta în statele UE

Embargoul rusesc afectează și producătorii români, în special pe cei de legume și fructe, a declarat pentru presa din România, Aurel Tănase, președintele OIPA Legume Fructe. El a menţionat că problemele existau încă de dinainte ca anunțul interzicerii produselor din UE să fie oficial făcut de către Rusia.

Potrivit lui Aurel Tănase, citat de Agrointelegenţa  în perioada următoare  situația se va agrava pentru fermierii din România. “Din cauza embargoului apar probleme și pe piața UE unde exportam legume si fructe. Țările care exportau masiv în Rusia s-au trezit brusc cu stocuri uriașe și au invadat piața UE cu produse extrem de ieftine. Vă dau exemplul castraveților pe care noi îi exportam în Polonia și Cehia. Comenzile din România sunt în prezent anulate din cauză că a intrat marfă foarte ieftină din alte țări comunitare”, a explicat Aurel Tănase efectul de domino al restricțiilor impuse pe piața rusească.

Pe de altă parte, la finele săptămânii trecute ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, Daniel Constantin, a declarat că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), întrucât exporturile erau nu prea mari-de circa 41 milioane de euro.

“Decizia Rusiei nu ne afectează pentru că nu avem exporturi foarte mari pe piaţa din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, şi cred că era vorba de ceva porumb şi floarea soarelui, puţine produse. Nu reprezintă mare lucru, care să ne afecteze direct, doar indirect, în timp, atunci când produsele din alte ţări, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piaţa din Rusia, ar trebui să ajungă undeva pe o piaţă”, a declarat vicepremierul Daniel Constantin.

Moldova. org reaminteşte că Federaţia Rusă a interzis importul  produselor alimentare provenite din ţările Uniunii Europene şi din SUA, ca răspuns  la sancţiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei. Această interdicţie vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.