Ecologistii vor verifica starea mediului la institutiile de tip internat

Un grup de ecologisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu vor efectua, in perioada 11-16 aprilie a anului curent, investigatii privind starea mediului pe teritoriile adiacente scolilor de tip internat si celor de profil special din municipiul Chisinau.

Specialistii urmeaza sa depisteze sursele de poluare cu poluantii organici persistenti, cu alte substante toxice sintetice si sa aprecieze nivelul zgomotului in preajma respectivelor institutii. Actiunea face parte din Programul actiunilor consacrate Zilei Internationale a Pamintului – 2005 „Mediu natural sanatos pentru copii”, care este marcata de comunitatea mondiala la 22 aprilie.

Presedintele Organizatiei Teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova (OTC a MEM), Vladimir Garaba, a relatat ca, in prezent, in Chisinau si in alte orase din Republica Moldova copiii sunt stresati de numarul mare de automobile care circula pe strazi, sunt afectati de concentratiile supranormative ale gazelor toxice eliminate in atmosfera, de intensitatea inalta a zgomotului, de lipsa locurilor de agrement etc. „Totodata, in sate, multi copii sufera din cauza utilizarii apei necalitative si a unor produse agricole contaminate cu nitrati, metale grele, pesticide, consecinte ale folosirii excesive in trecutul nu prea indepartat in agricultura a substantelor chimice sintetice”, au precizat reprezentantii OTC a MEM.

Potrivit Programului actiunilor consacrate Zilei Internationale a Pamintului – 2005, in perioada 18-22 aprilie, in scoli vor fi organizate ore ecologice „Poluantii organici persistenti”, „Mediul si Sanatatea”, „Schimbarea climei – pericol mondial”. De asemenea, se preconizeaza organizarea concursului de spectacole ecologice „Copii contra poluantilor organici persistenti” si a unei actiuni a copiilor contra poluantilor organici persistenti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.