Ecologistii solicita alocatii financiare

Organizatia Teritoriala Chisinau (OTC) a Miscarii Ecologiste din Moldova (MEM) solicita primariei capitalei si autoritatii nationale de mediu alocarea banilor pentru procurarea utilajului de demercurizare a tuburilor luminiscente. Ecologistii atentioneaza ca tuburile luminiscente uzate contin unul din cele mai toxice elemente chimice pentru om si natura – mercurul.

Potrivit surselor citate, la spargerea unui asemenea bec, in conditii favorabile, se poate elimina in aer o cantitate de vapori de mercur suficienta pentru poluarea a 20 metri patrati de sol sau aproximativ 3.000 metri cubi de aer.

Presedintele OTC a MEM, Vladimir Garaba, a comunicat, vineri, in cadrul conferintei de presa consacrata Zilei internationale a Pamintului, care se marcheaza anual la 22 aprilie, ca deja exista un contract cu intreprinderea FID Dubna, Rusia, de livrare a utilajului de demercurizare a tuburilor luminescente, dar nu sunt adoptate decizii de finantare. Garaba a precizat ca pretul utilajului este de 21 mii USD.

Reprezentantii OTC a MEM au informat ca in Republica Moldova se importa anual, cu preponderenta din Ucraina si Rusia, sute de mii de becuri cu continut de mercur, care, dupa jumatate de an de folosire, se uzeaza. „in prezent, la intreprinderi si institutii s-au acumulat cantitati mari de astfel de deseuri, iar o partea din becurile uzate sunt sparte, aruncate in containere, sau direct in mediu inconjurator, astfel avind loc o poluare intensa a naturii cu metal toxic”, atentioneaza ecologistii.

OTC a MEM presteaza din anul 2002 servicii de colectare, transportare si depozitare centralizata a tuburilor luminiscente uzate si a altor deseuri cu continut de mercur. Potrivit reprezentantilor respectivei organizatii, pina in prezent, in depozit s-au acumulat aproximativ 150 mii de bucati de la peste 100 de intreprinderi din oras si din raioane.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.