Ecologistii cer inasprirea sanctiunilor

Conducerea Organizatiei Teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova (OTC a MEM) va solicita organelor statale inasprirea sanctiunilor administrative pentru arderea miristii si a gunoiului. Expertii sustin ca in urma arderii miristii, solul isi pierde din fertilitate, iar substantele toxice, emanate in urma arderii deseurilor, afecteaza sanatatea omului.

Presedintele OTC a MEM, Vladimir Garaba, a declarat, marti, in cadrul „mesei rotunde” „Nu – arderii deseurilor”, ca exista o hotarire de Guvern prin care arderea miristii este interzisa, dar aceasta este deseori ignorata. „Una din cauze este scumpirea carburantilor – agricultorii prefera sa plateasca amenzi pina la 500 lei pentru arderea miristii, decit sa cheltuiasca mii de lei pentru procurarea motorinei si transportarea miristii”, a spus Garaba.

Inspectoratul Ecologic de Stat sustine ca in perioada de vara au fost depistate cazuri de ardere a miristii pe o suprafata de peste 2,2 mii hectare, in special in raioanele de sud si centru. Au fost inregistrate cazuri cind in urma arderii miristii focul s-a raspindit si asupra fisiilor forestiere si a stilpilor electrici.

Potrivit datelor unui sondaj realizat de OTC a MEM, populatia nu vede alte alternative decit arderea deseurilor, desi in urma arderii unei tone de deseuri vegetale, in atmosfera sunt eliminate 30 kilograme de bioxid de carbon, substanta nociva, care provoaca diferite boli respiratorii.

Specialistii recunosc faptul ca populatia nu este informata despre pericolul arderii deseurilor, ecologistii fiind pentru elaborarea si implementarea unui mecanism eficient de gestionare a deseurilor, care pot fi folosite si in scopuri economice, inclusiv drept sursa de energie.

Potrivit sefului Sectiei igiena mediului ambiant a Centrului Municipal de Medicina Preventiva, Liubov Goncear, in ultimii trei ani, in Republica Moldova se inregistreaza o tendinta de crestere a morbiditatii populatiei prin boli oncologice – in special la femei, boli de piele si de singe sub influenta factorilor mediului inconjurator. Cresterea morbiditatii populatiei este influentata si de arderea deseurilor menajere, a frunzelor si a deseurilor din masa plastica. Goncear considera ca aplicarea amenzilor in marime de pina la 1.800 lei pentru arderea deseurilor „nu este o metoda efectiva in lupta contra arderii gunoiului, dar este nevoie mai mult de lucrat cu populatia”. / Ludmila Moraru // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.