Echipament de mii de euro oferit de UE pentru monitorizarea apelor subterane

UE a oferit Moldovei echipament modern pentru monitorizarea apelor subterane. Costul total al proiectului pilot „Protecţia mediului a bazinelor râurilor transfrontaliere”, cu toate proiectările, instruirile și procurarea și instalarea propriu-zisă a echipamentului și testarea acestuia valorează 29 mii 870 de euro.

Pe 28 septembrie 2015 la ceremonia de transmitere a echipamentului a participat ministrul Mediului Valeriu Munteanu și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola.

Oficialul european a menționat că bunurile transferate reprezintă suportul tehnic al Comisiei Europene prin intermediul proiectului regional UE și reprezintă echipament modern pentru monitorizarea apelor subterane prin implementarea proiectului pilot „Renovarea reţelei de monitoring al apelor subterane pentru identificarea factorilor ce influenţează asupra calităţii apelor subterane în bazinul râului Prut”.

Acțiunile curente de implementare ale proiectului în Moldova au servit la achiziționarea și instalarea echipamentului modern în cadrul rețelei naționale de monitorizare a apelor subterane prin intermediul a 15 sonde cu măsurarea nivelului apelor, temperaturii și conductivității electrice.

Una din sondele de monitoring va fi instalată cu stație telemetrică pentru transferul măsurătorilor de pe teren către baza de date a instituției responsabile pentru monitorizarea apelor subterane precum – SE ”Expediția Hidrogeologică din Moldova” (EhGeoM).

Instalarea finală a echipamentului și conectarea lui la sistemul telemetric existent, precum și trainingul specialiștilor locali din Expediția Hidrogeologică din Republica Moldova și Agenția de Geologie și Resurse Minerale, este planificată pentru 29 septembrie, 2015 în localitatea Călinești, r-l Fălești.

Monitoringul apelor subterane este realizat de întreprinderea de Stat „Expediţia Hidrogeologică din Moldova” în cadrul proiectului finanţat de UE „Protecţia mediului a bazinelor râurilor transfrontaliere”.

Activitățile din cadrul proiectului precum și rezultatele țin să amelioreze calitatea apei din bazinele râurilor transfrontaliere prin intermediul activităților de monitorizare a apelor și elaborării Planurilor de Gestionare a Bazinelor Râurilor din regiunea bazinului pilot al râului selectat. Proiectul are drept țintă regiunea largă a Mării Negre și intenționează să sprijine țările beneficiare precum Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.