Dron: În România, un politician ca Maia Sandu trebuia să ajungă la DNA, nu lider de partid

Inițiatoarea Partidului Acțiune și Solidaritate este acuzată că nu face decât să vină cu promisiuni deșarte în fața cetățenilor, ca orice alți politicieni din țara noastră. Mai mult, în România de exemplu, un astfel de politician, care a semnat alături de alți colegi de Guvern pentru ”furtul miliardului”, ar fi trebuit să ajungă pe mâna procurorilor anticorupție și nu lider al unui partid politic. O părere în acest sens a fost exprimată de către președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron, în cadrul emisiunii ”Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

”Liderul unui partid care în 2009 a venit la putere, Vlad Filat, vorbea de 10 ori frumos decât dna Maia Sandu (…) ea vine din sânul acelui partid care ne-a promis multe și a adus speranțe oamenilor, dar astăzi se simt dezamăgiți și frustrați, grație discipolului Maiei Sandu. Fostă membră a Guvernului, reprezentantul acestui partid, care semnat pentru furtul unui miliard, astăzi vine să ne fericească cu 50 de ani înainte. De unde vine banul? Nu din miliardul cela se mai face un partid pentru a salva un alt partid? În România, un astfel de politician care a semnat pentru plecarea unui miliard, se dădea cu subsemnatul la DNA, dar nu făcea partid și show în studiouri. Însă în RM se lansează în politică, asta este anomalia care se întâmplă în țara noastră. Toți cei care au semnat trebuie să plece”, a declarat Ion Dron.

La rândul său, liderul PAS, Maia Sandu, respinge aceste acuzații și susține că toți banii care au fost cheltuiți până în prezent au fost donați de membrii partidului și provin din surse legale.

”Este normal ca oamenii să aibă multe rezerve când se lansează un partid politic (…) Am încercat să formez un partid politic, nu știam cum se finanțează, dar au fost mai multe voci care mi-au zis să încerc. Am făcut publice toate cheltuielile. Din ianuarie, s-au cheltuit circa 70 de mii de lei, 500 sau 600 de euro și vreo 400 de dolari, banii i-am pus eu și ceilalți membri ai inițiativei, sunt circa 30 la număr. Pot să demonstrez că banii sunt dintr-o proveniență legală. Nu am participat la furtul miliardului și nici la furtul unui bănuț în toată viața mea. Am votat garanția Guvernului și nicidecum furtul miliardului. S-a întâmplat până în 2014 și trebuia să vină cineva după pentru a plăti deponenților banii care au fost furați. Eu am semnat doar pentru a doua garanție, când acele trei bănci se aflau sub supravegherea BNM. Prima garanție a fost semnată până când BNM a luat decizia oficială să vină cu supraveghere. În momentul în care BNM a preluat aceste trei bănci, nu putem să vorbim de furt”, a răspuns Maia Sandu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.