Drepturile omului sunt incalcate de politie, se arata intr-un sondaj sociologic

„In Republica Moldova drepturile omului se incalca sistematic. Acest lucru ii afecteaza, in special, pe oamenii de rand, care detin functii neimportante, iar persoanele cu functii inalte, gratie statutului detinut, beneficiaza neoficial de mai multe drepturi si isi pot permite mai usor realizarea intereselor personale”, au constatat realizatorii sondajului sociologic national „Respectarea drepturilor omului in Republica Moldova”, facut public miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre reprezentantii PNUD-Moldova.

Sondajul a fost realizat de catre expertii Centrului de analiza si investigatii sociologice, politologice si psihologice CIVIS, in cadrul proiectului PNUD „Sustinerea in implementarea Planului national de actiuni in domeniul drepturilor omului in Republica Moldova”. Potrivit expertilor, „cel mai des, drepturile moldovenilor sunt incalcate de catre politisti, reprezentanti ai procuraturii si ai judecatoriilor”. Respondentii au dat note „rele” si „foarte rele” activitatii organelor de politie (77 la suta), organelor de securitate (73 la suta), procuraturii (72 la suta) si judecatoriilor (70 la suta).

Politia a fost cel mai des mentionata in calitate de „institutie ce incalca in foarte mare masura drepturile personale”. Mai mult, politia este mentionata si printre primele surse in cazul pericolului de violenta fizica – bataie, tortura etc. Pentru redresarea situatiei in acest domeniu, expertii recomanda perfectionarea cadrului legislativ existent, schimbarea mentalitatii conducerii statului, marirea numarului de functionari in administratia publica locala, la nivel de primarii, elaborarea unui plan cu ajutorul caruia populatia ar putea sa iasa din situatia de criza, informarea populatiei despre drepturile sale prin intermediul unor campanii nationale etc.

Sondajul a fost realizat la finele anului 2004 pe un esantion de aproximativ 2.400 persoane defavorizate.

La ora trimiterii stirii, conducerea MAI nu era in masura sa comenteze rezultatele sondajului respectiv. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.