Drăguţanu: Situaţia BEM se redresează

Situaţia Băncii de Economii se redresează iar primele rezultate vor fi vizibile la sfârşitul anului curent – începutul lui 2014, a declarat într-un interviu pentru Infotag guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu.

Acesta consideră că acest fapt se datorează deciziilor bune pe care le-a luat guvernul în privinţa băncii, dar şi faptul că acţionarii acesteia vor întreprinde toate măsurile pentru a dezvolta această instituţie financiar-bancară.

“Din punctul de vedere curent, situația se redresează încetul cu încetul. Vedem că pe tot parcursul verii la ВЕМ au crescut depozitele persoanelor fizice. Deci, oamenii copleșiți de emoții în februarie și martie 2013, chiar dacă au pierdut dobânzile la contractele reziliate, revin înapoi la bancă. Lichiditatea curentă a ВЕМ era înaltă și se menține astfel și acum. Principalul va începe atunci când banca va începe creditarea”.

Dorin Drăguţanu susţine că BEM va relua creditarea în cel mai scurt timp, iar rezultatele pozitive vor fi vizibile chiar de la începutul anului viitor. “Sunt convins că acționarii privați au idei cum să le organizeze pe toate. Pentru aceasta trebuie să existe un plan de afaceri, acesta trebuie discutat și aprobat la bancă. Eu sper că primele credite calitative vor începe să fie acordate chiar până la sfârșitul anului 2013, iar primele rezultate ale asanării situației financiare a ВЕМ le vom putea vedea la începutul anului 2014”, a declarat el.

În acelaşi timp, Drăguţanu a sugerat că politizarea situaţiei din jurul Băncii de Economii îi provoacă doar daune. “Uneori interesul față de bancă este încălzit și cu alte scopuri, inclusiv din considerente politice. Înțelegem cu toții de ce se întâmplă astfel, dar eu, în calitate de guvernator al BNM, chem mereu la o discuție rațională și la perceperea informației despre bănci, pentru că la urma urmei, pot fi în pierdere nu oponenții politici în care se trimit săgeți, dar alegătorii proprii – cetățeni ai RM”, a menţionat guvernatorul BNM. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.