Dolarul cade pe piețele internaționale

 De Cătălina Gromov

Devalorizarea monedei americane confirmă temerile privind un “război valutar” în care competitorii SUA încearcă să prevină aprecierea monedelor lor, pentru a-şi meţine competitive exporturile în aceste vremuri dificile pentru economia mondială, susține gândul.info.

Dolarul american își pierde din valoare față de toate valutele concurente și se pare că economiștii internaționali nu au făcut în zadar aceste prognoze cu cîteva luni în urmă. Cu un dolar şi mai slab decât în prezent, importurile vor fi descurajate, în timp ce americanii vor fi încurajaţi să consume mai mult din producţia internă. Cât timp devalorizarea monedei va fi însoţită de păstrarea dobânzilor mici (dobânda Fed fiind de 0.25%), consumul şi creditarea vor putea fi relansate, este de părere Bernanke şi toată lumea va avea de câştigat.
Companiile lor avea venituri mai mari, vor putea face angajări, americanii vor avea mai mulţi bani de cheltuit, ba chiar s-ar putea încumeta să ia alte credite şi nici băncile nu se vor teme să le acorde debitorilor solvabili.
Din perspectivă americană, lucrurile sunt foarte simple. “Dolarul mai slab va aduce mai multă creştere şi mai multă inflaţie Statelor Unite, într-o perioadă în care ţara se confruntă cu creştere scăzută şi inflaţie mică”, consideră Paul Dales, economist la firma de consultanţă Capital Economics.

Pe pieţele internaţionale, dolarul american a coborât, la 15 octombrie, la minimul ultimelor trei luni faţă de euro (o devalorizare de 10%) şi la minimul ultimelor opt luni faţă de lira sterlină. Cu o zi înainte, moneda americană căzuse la cel mai mic nivel în raport cu yenul japonez din ultimii 15 ani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.