Doina Guzun: Datoria ne inspiră curajul

Oamenii sunt diferiți – un lucru evident precum „bună ziua”: fizic ne deosebim, spiritual ne diferențiem, unii persistă în eroare toată viața, alții reușesc cu succes. Iar eroarea unora ar putea fi succesul altora și viceversa, căci fiecare percepe diferit un lucru, o cale, un crez. Astfel, cineva accede spre reușită prin „mila Domnului” și bunăvoința Lui și tot parcursul său în viață așteaptă semne divine cu resemnare în fața predestinării sale pe Pământ. Alții, cu „Doamne Ajută” sau crezul în „noroc”, iau decizii și se confruntă cu propria soartă, optând pentru reușita fiecăruia în raport direct cu alegerea proprie și influențată, desigur, de circumstanțe.

Astfel, dacă vorbim despre circumstanțe, atunci tinerii prezentului (în special ai noștri tineri) știu bine ce înseamnă să depinzi de ele, în contextul în care, îmi permit să parafrazez un autor necunoscut, suntem o generație a Ghinionului! Argumente ? Poftim: imediat ce ne-am născut- URSS-ul și lumea pâinii de 10 copeici s-a destrămat; imediat ce am călcat pragul școlii – inflația, migrația și alte fenomene ne-au maturizat de la vârste fragede; imediat ce am devenit studenți – criza mondială a început, ceea ce îi face ghinioniști și pe ceilalți tineri ai lumii cu care suntem nevoiți să concurăm, și pe lângă toate, suntem o generație cel mai des amenințată cu sfârșitul lumii, fapt care presupune o mică întrebare în cadrul întrebării existențiale a unui tânăr proaspăt absolvent: „Oare mai are rost? Cum să îmi găsesc un serviciu?” Cu toate acestea, ghinioniștii de noi, continuăm să existăm – unii datorită talentului, ce inspiră admirație, alții datorită muncii, care mereu a inspirat respect (să nu uităm totuși și de slăvitul dicton al epocii sovietice – Munca l-a creat pe om!). Iar dacă am ajuns să vorbim despre Respect, atunci distincția dintre Respectul Muncii în Republica Moldova și cel din Occident, se cere a fi evidențiată, căci în Moldova se muncește mult și se respectă mai puțin. În acest sens, e suficient doar să prezentăm cazurile tinerilor din țară și a celor plecați, printre care, regăsești tineri de succes, ce prin intermediul reușitelor personale, cresc și respectul țării pe plan mondial.

De ce au ales ei să plece – a devenit o întrebare banală, în contextul în care, astăzi, fiecare se întreabă – Cum au reușit ei să plece? și Cum reușesc ei să se descurce? Iar datorită exodului mare de creier, statul se întreabă (formal sau nu) Cum să îi aducem înapoi? Ceea ce automat implică o întrebare principală Se vor întoarce acești tineri înapoi – sau mai corect zis – Vor ei să se întoarcă?

Astfel, foști „Ai noștri tineri la Paris (sau în Franța) învață” și cu statut actual de tineri specialiști, angajați în Lumea Mare și Civilizată, vin să ne explice:

1. Cât de mult contează și influențează studiile efectuate în Franța pentru accesul profesional?
Dumitru Vicol (Absolvent Ecole d’Economie de Paris, specialitatea Economie Internațională. Stagiar în echipa de cercetare economică într-o instituție financiară de renume): Studiile din Franța mi-a oferit șansa să lupt de la egal la egal cu alți candidați pentru posturi de muncă în companii multi-naționale. Cu o diplomă de acasă nu cred că aș avea succes măcar să fiu chemat la interviuri pentru job-uri tehnice în domeniul economiei sau finanțelor. Aici am învățat ce înseamnă competiția, iar munca depusă în timpul studiilor vor plăti dividende mai devreme sau mai târziu. Studiile din Franța îți oferă un cadru unde competențele vor fi valorificate dacă depui efort și ești persistent. Desigur că la moment e dificil pentru tineri să-și găsească de muncă, mai ales că rata șomajului au atins nivele istorice, dar nu putem ignora faptul că universitățile franceze ne-a oferit șansa să luptăm pentru un parcurs profesional mai bun. Sunt trei lucruri care le-am învățat pe băncile universității și care îmi sunt de folos în mediul profesional: munca asiduă, relațiile interpersonale și ambițiile personale.

Dumitru Bocancea (Absolvent Universitatea Paris- Sorbonne 1, Master Marketing și Vânzări. Project Manager în intreprinderea franceză, Sleever International, cu sediul în Moscova): Pentru a obține postul dat, m-a ajutat în măsură egală studiile superioare la Paris, cât și experiența practică din timpul studiilor într-o companie cu renume mondial precum Peugeot. În cazul meu, pentru o companie franceză a contat faptul de a delega pe cineva care are un background francez, atât la nivel de studii, cât și la nivel profesional, și care în același timp, prezintă o sensibilitate lingvistică și culturală față de Rusia.

Corneliu Harea (Absolvent Bănci și Finanțe Universitatea Paris – Dauphine. Analist trading pe piața monetară, Compania Société Générale în Paris): Avantajul de a face studiile în Franța, spre deosebire de Moldova, este că nu îți alegi imediat un domeniu îngust de activitate, ci te specializezi treptat, în decursul celor 5 ani,prin urmare studiile aici m-au făcut să descopăr ce îmi place mai mult în domeniul economic, iar atunci când m-am hotărât, mi-am ales masterul care îmi părea cel mai prestigios și am depus eforturi maxime pentru a fi acceptat. Este vital să îți alegi un domeniu ce într-adevăr te pasionează, altfel riști să fii nefericit la serviciu decenii la rând. Tocmai de asta mi-a plăcut Dauphine, ce îți lasă timp să descoperi diverse activități, și îți propune o mulțime de cursuri opționale. Un alt aspect important sunt stagiile, la care se atrage mare atenție în Franța, dar nu și în Moldova. Stagiile m-au pregătit pentru viața profesională, și mi-au dat șansa unică să "încerc" diverse potențiale job-uri în bancă. Plus la asta, stagiile în Franța sunt remunerate, ceea ce pentru un student reprezintă un avantaj semnificativ.

2. De ce au ales să muncească în altă țară?
Andrei Șchendra (Absolvent Universitate: IUP Banque Assurances Caen, specialitate: M2 Ingénierie Financière et Contrôle des Risques. Deal manager Structured Finance Operations, Companie: Société Générale CIB): Din punctul meu de vedere, decizia de a activa într-o țară dezvoltată depinde, pe lângă factorii de natură financiară, de obiectivele pe care fiecare și le fixează pe termen mediu și lung. Persoanele motivate să aibă o evoluție profesională de succes vor încerca să depășească diferitele limite cu care se confruntă, cu scopul de avea acces la resursele practice și teoretice pe care le oferă o țară cum este Franța. Capitalul uman, care nu este valorificat suficient în Moldova, va migra spre destinații unde, prin investiții corespunzătoare, va fi apreciat la un nivel mai înalt. Refuzul de a reveni în țara de origine se datorează de cele mai multe ori, unor constrângeri de ordin tehnic. În Moldova, unele domenii de activitate sunt slab dezvoltate sau chiar inexistente, de unde și imposibilitatea de a pune în practică abilitățile dobândite pe durata experienței în străinătate.

Marcel Focșa (Absolvent Universitatea Institut National des Sciences Appliquées de Lyon, specialitatea: Inginerie Electrică. Inginer R&D, Compania: Prysmian Group): În urma obținerii diplomei de inginer, am decis să îmi încep cariera profesională în Franța. Decizia se bazează pe necesitatea aprofundării cunoștințelor și aplicării în practică a noțiunilor învățate pe băncile universității. Cei 5 ani petrecuți în mediul francez, mi-au permis aprofundarea cunoștințelor lingvistice, precum și libertatea în exprimare. Fiind convins că primii ani de muncă șlefuiesc întreg parcursul profesional, am decis să îmi încep cariera într-o companie multinațională în Franța. Mai mult decât atât, acest mediu îmi oferă oportunități în ceea ce privește interacțiunea cu persoane cu diverse culturi, precum și accesul la utilaje și programe moderne.

Bordian Victor (Absolvent IAE Orleans, specialitatea Finances et Contrôle de Gestion. Responsabil Administrativ și Financiar, Compania "Videopolis France"): După ce am finisat studiile, am decis să le completez cu o primă experiență într-o intreprindere multinațională implantată în Franța, România, Belgia, Singapore și Statele Unite. Pe lângă ambianța de lucru internațională, acest post mi-a permis să mă familiarizez cu modelele de gestiune occidentale și să aplic în practică ceea ce am studiat la facultate și cele învățate din experiențele profesionale precedente. Evident, am avut de învățat multe lucruri… O experiență valorificatorie este acest prim job în Franța.

3. Se vor întoarce acasă ? De ce da/nu?
Andrei Bocancea (Absolvent Universitatea Paris – Sorbonne 1, Master 2 Inginerie Financiara. Compania Societe Generale, diviziunea Corporate & Investment Banking (SGCIB), departamentul Forex Derivatives, FX Options din Londra): Gândul de a mă întoarce acasă este întodeauna prezent, însă vreau să plec doar în vizită și în nici un caz definitiv, cel puțin nu acum. În primul rând domeniul în care eu activez nu există acasă, băncile din Moldova oferă doar servicii de retail banking și nu au ramura CIB, iar de bursa noastră cred că nici nu se merită să mai pomenesc… Mai mult decât atât, chiar dacă ar fi Moldova competentă în acest domeniu, tot nu cred că m-aș întoarce atât timp cât la noi există „cumătrismul” la putere, ceea ce înseamnă că în posturile cheie nu vor fi promovați cei care au potențial, dar acei care au un grad de rudenie cu acționarii.În ultimul rând, nu cred că m-aș întoarce acum acasă pentru că vreau să învăț multe lucruri și să devin un bun specialist în ceea ce fac. Nu cred că Moldova e mediul cel mai potrivit pentru a progresa. Pentru acei interesaţi să facă cât mai mulți bani și cât mai repede, i-aș sfătui să rămână acasă, nu e nevoie să vină peste hotare pentru asta, aici banii nu vin deodată, trebuie să devii un bun specialist mai întîi și pentru asta trebuie de muncit din greu…totuși pentru acei care doresc mai întîi de toate o creștere intelectuală, îi sfătuiesc să vină să învețe în Europa.

Victor Hancu (Absolvent Universitatea Universitatea Paris Dauphine, specialitatea Finanțele Intreprinderii. Analist credit, Compania Société Générale): Scopul meu este să mă întorc acasă peste un timp. Ar fi două opțiuni: să lucrez pentru o companie ori să-mi creez propria mea intreprindere, care la rândul ei va crea posturi de muncă. Sunt sincer încrezut în faptul că tinerii se vor întoarce în Moldova să lucreze, să creeze și să dezvolte economia țării. Cred în viitorul nostru, în Moldova și din aceasta cauză mă voi întoarce.

Marcel Focșa (Absolvent Universitatea Institut National des Sciences Appliquées de Lyon, specialitatea: Inginerie Electrică. Inginer R&D,Compania: Prysmian Group): Deși am ales să rămân în Franța datorită oportunităților oferite, pe termen lung, sper să-mi pot continua cariera acasă.

Corneliu Harea (Absolvent Bănci și Finanțe Universitatea Paris – Dauphine. Analist trading pepiața monetară, Compania Société Générale în Paris): 1. În Moldova deocamdată nu, din mai multe motive. Primul, m-am integrat foarte bine aici. Un motiv pentru care mulți revin în Moldova este eșecul în integrare. Tinerii au mai puțin această problemă, pentru că se adaptează ușor, pentru cei mai în vârstă e mai problematic. Al doilea, în Moldova sistemul bancar e încă la nivel rudimentar iar piața de capital e aproape inexistentă. În așa condiții, dacă revin în Moldova ar trebui să mă reprofilez sau să-mi lansez propria afacere. Nu exclud că aș face acest lucru, însă doar după ce voi acumula suficient capital aici. Al treilea, salariile în Moldova sunt mici, iar corupția e mare. La un job comparabil, aș câștiga probabil cam de 10 ori mai puțin decât aici. Dar sunt oportunități și în Moldova, dacă îmi deschid propria afacere sau dacă revin pe un post managerial, însă pentru asta mai am nevoie să acumulez experiență. Al patrulea, Parisul e un oraș fantastic. Aș renunța cu greu la calitatea vieții de aici. Iar din punct de vedere cultural Parisul e imbatabil. Aici sunt la câțiva pași distanță de un concert Coldplay, de o distracție la Disneyland, de un show la Moulin Rouge sau de un meci de Liga Campionilor. Alții plătesc bani grei pe avion pentru așa privilegii.

Bordian Victor (Absolvent IAE Orleans, specialitatea Finances et Contrôle de Gestion. Responsabil Administrativ și Financiar, Compania "Videopolis France"): Cu siguranță, da! Planurile mele de viitor sunt legate de Moldova și sunt hotărât să trăiesc și să activez pe meleagurile unde mă simt într-adevăr acasă! Poate sunt un pic prea optimist, dar mă simt dator cel puțin să încerc. Cu toții suntem la curent de exodul masiv al forței de muncă din țară; și dacă plecăm cu toții, cine rămâne să lucreze în Moldova?

Dumitru Bocancea (Absolvent Universitatea Paris- Sorbonne 1, Master Marketing și Vânzări. Project Manager în întreprinderea franceză, Sleever International, cu sediul în Moscova): Nu exclud faptul că într-o bună zi să ajung pe meleagurile natale, însă cu siguranță nu în viitorul apropiat. Și cu zi ce trece mă îndepărtez tot mai mult de casă, până când nu mai știu ce înseamnă acest cuvânt « acasă ». De ce ? Pentru că în Republica Moldova sau nu este nevoie de tineri specialiști cu studii superioare europene, sau nu este apreciat acest lucru la justa valoare.

4. Sfaturi împărtășite din experiență?
Andrei Șchendra (Absolvent Universitate: IUP Banque Assurances Caen, specialitate: M2 Ingénierie Financière et Contrôle des Risques. Deal manager Structured Finance Operations, Companie: Société Générale CIB): Le-aș recomanda tinerilor să profite fără ezitare de orice oportunitate care li se ivește în cale, să facă doar acele lucruri care le aduc satisfacție și să fie dispuși să își asume riscuri. Fiecare experiență vine cu învățăminte care vor fi utile pentru un anumit punct în viitor.

Dumitru Vicol (Absolvent Ecole d’Economie de Paris, specialitatea Economie Internațională. Stagiar în echipa de cercetare economică într-o instituție financiară de renume): Chiar dacă în ultimele decenii avem cazuri multiple de personalități notorii care nu au absolvit nici facultatea, nici liceul asta nu înseamnă ca nu ar trebui să tindem să studiem în cele mai bune universități din lume. Odată ce am ales să plecăm de acasă pentru a studia, atunci suntem deja programați să fim cei mai buni și să luptăm pentru visele noastre. Aș recomanda să fiți printre cei mai buni din clasă, grupă și să faceți stagii în perioada de vară. Pentru un angajator contează mult experiența de muncă, chiar dacă este un stagiu de 3 luni sau un proiect internațional. Nu scăpați nici o șansă să vă îmbogățiți CV-ul cu activități extracurriculare sau stagii.

Victor Hancu (Absolvent Universitatea Universitatea Paris Dauphine, specialitatea Finanțele Intreprinderii. Analist credit, Compania Société Générale): Definiți-vă bine proiectul vostru profesional și încercați să faceți diferite stagii în Franța și în străinătate (țări anglofone de preferință) pentru a acumula experiența suplementară. În plus, nu ezitați să faceți parte dintr-o asociație universitară care vă va învăța să lucrați în modul unui proiect și vă va dezvolta spiritul de echipă. Sfatul meu pentru noii tineri diplomați este să se ducă la diferite forumuri pentru a întâlni cât mai multe întreprinderi, să intre în discuție cu resursele umane și operaționalii și să descopere care sunt oportunitățile pieții de muncă, pentru a vă mări câmpul de căutare a unui post.

Un final corect acestui articol, ar fi ca fiecare dintre cei care l-au citit, să aprecieze sau să critice individual cele mărturisite, căci după cum spuneam: oamenii sunt diferiți – iar subiectul în sine presupune opinii diferite. Astfel, unii dintre voi vor opta pentru viitorul tinerilor acasă, cu argumente patriotice, valori morale și datorie de neam, iar alții pur și simplu vor opta pentru un BRAVO și pentru faimoasa expresie „stați bine unde stați”, fără a fi necesar în mod detaliat de a explica și de ce, întrebându-se doar la ce sacrificii ar putea fi suspuși acești tineri dacă vor accepta să se întoarcă? …

Totuși decizia le aparține lor, și indiferent de ce vor alege, vor fi corecți, în raport cu circumstanțele vremii, Iar cu astfel de tineri ai căror curaj se inspiră din datorie morală de a slăvi și oferi recunoștință părinților și țării, mai există o valoare a Binelui și pentru poporul nostru. Căci, dacă un popor nu are tineri entuziaști, culți și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna.

Acasă sau departe, pe ai noștri tineri din toată lumea, apreciații!

P.S.: Drumurile care urcă au totdeauna râpi: curaj! (A de Gasparin)

Doina Guzun
Președinte Jeunes Moldaves en France, Paris

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.