Doi ucraineni, condamnați la închisoare în Moldova. Au fost prinși cu 250 mii țigarete de contrabandă

Doi cetățeni ai Ucrainei au fost condamnați la 2 ani de privațiune de libertate în Moldova. Aceasta după ce la începutul anului 2016 au fost prinşi la punctul de trecere Leușeni cu circa 250 mii de țigarete de contrabandă. Decizia a fost luată de Judecătoria raionului Hâncești.

Începând cu luna noiembrie 2015, polițiştii de frontieră au desfășurat măsuri speciale de  documentare a mai multor cazuri de treceri frauduloase ale mărfurilor de contrabandă și anume, țigări cu timbrul de acciz al Ucrainei.

În acest sens, polițiștii de frontieră au relevat o schemă frauduloasă, bine organizată de transportarea țigărilor de contrabandă. Produsele de tutungerie erau fabricate pe teritoriul Ucrainei, ulterior se întroduceau în mod fraudulos în R.Moldova, după care la fel pe căi ilegale erau transportate în una din țările UE.

Astfel, în baza informațiilor acumulate, la 21 ianuarie 2016, în jurul orei 01:10, la punctul de trecere Leușeni-Albița, polițiștii de frontieră au utilizat tehnici speciale – detector pentru verificarea unui mijloc de transport, care se presupunea că ar fi fost folosit în transportarea țigărilor de contrabandă. În camioneta de model Renault Master, înmatriculată în Polonia, se aflau doi cetățeni ai Ucrainei, cu vârste de 25 și 42 de ani.

La verificarea fizică a autovehiculului, într-un spaţiu special amenajat, fabricat artizanal în acoperişul compartimentului marfar, s-au depistat 12 414 pachete de ţigări, cu timbre de acciz al Ucrainei, valoarea în vamă fiind estimată la circa 198 mii lei. Inițial, cetățenii ucrainenii au fost reținuți pentru 72 de ore, iar după expirarea termenului au fost plasați în stare de arest preventiv, conform deciziei judecătorului de instrucție al judecătoriei sectorului Centru.

Poliția de Frontieră continuă să întreprindă un șir de măsuri de investigații și urmărire penală, menite să prevină și să combată trecerea ilegală peste frontieră a bunurilor și mărfurilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.