Connect with us

Politică

Doi din trei euro obținuți din exporturile moldovenești provin acum din UE/INTERVIU

Publicat

pe

Republica Moldova aniversează zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic. Principiile care rămân valabile sunt: incluzivitate, diferențiere și condiționalitate. Ambițiile unor parteneri au evoluat, de aceea, în timp ce menține o abordare incluzivă, Parteneriatul Estic urmărește să ofere un sprijin specific fiecărei țări. Șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalkoa declarat într-un interviu pentru BULETINUL INFORMATIV al IDIS Viitorul că succesul adevărat depinde însă de implementarea acestor documente și de cum oamenii vor simți îmbunătățiri reale ale nivelului de trai”.

Excelență, aniversăm în 2019 un deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic. În acest context, Vă rugăm să sintetizați principalele realizări, dar și insuccesele acestui proiect European la zece ani de implementare?

Ultimii 10 ani au arătat importanța Politicii Europene de Vecinătate pentru UE și pentru regiune.  Acordurile de Asociere cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova sunt în prezent în curs de implementare, în timp ce alte acorduri sau forme de cooperare au fost dezvoltate cu Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Parteneriatul Estic a evoluat pe fundalul unui context politic dificil. Mai mult, investițiile în reziliența statelor și a societăților în estul Uniunii Europene au devenit una dintre cele cinci priorități ale strategiei globale a UE.

Summitul Parteneriatului Estic din 2017 s-a remarcat prin adoptarea celor „20 de livrabile pentru 2020” pentru a genera rezultate tangibile pentru cetățeni. Ce s-a reușit de realizat și ce urmează de implementat la nivel regional și național? 

Summitul Parteneriatului Estic a adoptat o agendă ambițioasă de reformă a 20 de livrabile pentru 2020. De atunci, s-au înregistrat progrese considerabile în domeniul comerțului, al accesului la finanțare pentru întreprinderi, al liberalizării vizelor, al tineretului, al educației și al infrastructurii de transport. Putem adăuga la această categorie și economia digitală cu recenta aprobare a foii de parcurs către o zonă regională de roaming între țările partenere. De asemenea, evidențiem și deschiderea unei școli europene la Tbilisi. Cu toate acestea, sunt necesare în continuare mai multe eforturi și rezultate pentru îmbunătățirea statului de drept, buna guvernare, anticorupție, libertatea presei și a societății civile.

Care sunt obiectivele de viitor ale Parteneriatului Estic? Va funcționa acesta pe două sau mai multe viteze, din moment ce doar trei state (Moldova, Ucraina și Georgia) implementează Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană?

Definirea viitorului Parteneriatului Estic va fi făcută într-un proces incluziv care include actorii relevanți de la nivelul UE și din cele șase state partenere – actori guvernamentali și neguvernamentali. Principiile Parteneriatului Estic – incluzivitate, diferențiere și condiționalitate – rămân valabile.  Ambițiile unor parteneri au evoluat, de aceea, în timp ce menține o abordare incluzivă, Parteneriatul Estic urmărește să ofere un sprijin specific fiecărei țări. În acest context, este la fel de important să rămânem la principiul stabilit de condiționalitate, sau “mai mult pentru mai mult” și  “mai puțin pentru mai puțin “.

Republica Moldova a fost considerată „povestea de succes” în primii cinci ani de implementare a Parteneriatului Estic până la liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere. Ce nu a mers bine în următorii cinci ani, din moment ce dialogul politic moldo-european este deteriorat, iar asistența macro-financiară suspendată?

Eu consider ca sunt numeroase povești de succes și după liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere. Succesul adevărat depinde însă de implementarea acestor documente și de cum oamenii vor simți îmbunătățiri reale ale nivelului de trai. Și avem de exemplu, o creștere semnificativă a comerțului bilateral, astăzi, doi din trei euro obținuți din exporturile moldovenești provin acum din UE. UE a contribuit la crearea a cel puțin 15 000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova și se estimează că, până în 2020, DCFTA va aduce venituri de 355 milioane euro la bugetul național. De asemenea, 2 milioane persoane au beneficiat deja de regimul liberalizat de vize UE-Moldova. Iar programele noastre de asistență, care nu sunt în totalitate puse în așteptare, continuă să producă numeroase povești de succes la nivel local, în întreaga țară. Avem puse în așteptare asistența macro-financiară și programele de sprijin bugetar, dar numeroase alte programe și instrumente de finanțare rămân valabile, inclusiv cel mai important, finanțarea anuală în cadrul Instrumentului de Vecinătate, dar și cooperarea transfrontalieră cu România, Ucraina, în cadrul bazinului Mării Negre sau al celui dunărean.

Care sunt, în opinia Dvs., principalele realizări și restanțe ale Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere?

Concluziile Consiliului de afaceri externe al UE din februarie 2018 rămân un punct de reper valabil, salutând progresele din unele domenii economice, cum ar fi cel financiar-bancar, dar și buna creștere a comerțului nostru bilateral și cerând progrese in alte domenii. Așteptăm progrese mai ales în ceea ce privește pluralismul politic și starea democrației,  inclusiv libertatea mass-mediei, reforma justiției, lupta împotriva corupției și mai ales investigarea deplină și recuperarea fraudei bancare.

Excelență, cum considerați, de ce realizările Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere sunt puțin resimțite de către cetățenii moldoveni din perspectiva nivelului lor de trai?

Cred că unele beneficii sunt și au fost resimțite imediat, cum ar fi liberalizarea vizelor sau participarea la programe europene cum sunt Erasmus+ sau Horizon. Desigur, pentru ca impactul să fie mai mare, este nevoie pe de o parte de creșterea dezvoltării economice a țării, precum și de impulsionarea unei participări mai largi a diferitelor grupuri de beneficiari în programele și activitățile noastre. Dar vreau să subliniez că multe dintre beneficii sunt indirecte și pe termen mediu și lung, cetățenii poate nu cunosc faptul că ele au fost posibile cu susținerea noastră. Mă refer, de exemplu, la sprijinul UE pentru sectorul energetic, infrastructură, gestionarea frontierelor, furnizarea serviciilor sociale, medicale și educaționale, dezvoltare locală, inclusiv pentru zonele rurale și agricultură, cooperare transfrontalieră și revitalizarea culturală. Uniunea Europeană a fost și rămâne un partener și un sprijin pentru societatea civilă și mass-media și sperăm că aceste organizații vor ajuta la o comunicare mai eficientă cu privire la beneficiile pentru cetățean din implementarea Acordului de Asociere.

Care ar trebui să fie prioritățile și acțiunile viitorului guvern de la Chișinău pentru a dinamiza dialogul politic cu UE și a debloca asistența financiară europeană?

Sunt chiar acele priorități de care vorbeam anterior când mă refeream la Concluziile UE din februarie 2018 și la domeniile în care așteptăm cu prioritate progrese. Noi așteptăm și ca noile autorități (Guvern, Parlament),  când vor fi constituite, să vină cu angajamente clare, cu termene realiste și să întreprindă acțiuni concrete care să ne ofere indicii cu privire la existența unei voințe politice solide pentru corectarea derapajelor recente și pentru o relație puternică de asociere UE-Republica Moldova.

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Politică

Șefa Uniunii Creștin-Democrate din Germania către Maia Sandu: „Sunteți o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul Uniunii Creștin-Democrate a Republicii Federale Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer. În cadrul dialogului a fost abordată situația politică actuală din Republica Moldova și acțiunile prioritare de pe agenda noului Guvern care urmează a fi întreprinse în cel mai scurt timp.

Annegret Kramp-Karrenbauer a reiterat poziția UCD în susținerea noului Guvern și a menționat că Maia Sandu este o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană.

PE LUNG

Prim-ministra a mulțumit părții germane pentru suportul acordat în perioada tranziției puterii de la Chișinău și a vorbit despre principalele obiective ale Executivului, menționând că astăzi sprijinul extern pentru Republica Moldova este mai important ca niciodată.

„Suntem hotărâți să reușim, să implementăm reforme, să contribuim la creșterea economiei pentru bunăstarea cetățenilor”, a declarat Prim-ministrul Maia Sandu.

Șefa Executivului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant acordat de Germania țării noastre, subliniind că implementarea reformelor în domeniul justiției, lupta împotriva corupției și bunăstarea cetățenilor se află în capul listei de priorități a Executivului.

La rândul său, Annegret Kramp-Karrenbauer a reiterat disponibilitatea de a susține Republica Moldova în promovarea reformelor și de a împărtăși din experiența Germaniei de construire a structurilor democratice.

Precizăm că astăzi prim-ministra Maia Sandu efectuează o vizită oficială în Germania.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu alături de Angela Merkel: Ne propunem să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a efectuat astăzi o vizită oficială la Berlin, unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. În cadrul unei confernțe de presă susțină împreună cu Angela Merkel, Maia Sandu a declarat că noua guvernare de la Chișinău își propune să schimbe Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituții democratice funcționale.

PE LUNG

În discursul său, Maia Sandu a declarat că guvernul precedent a dovedit că este interesat mai mult de beneficii personale decât de construcția unor instituții funcționale. „Din povestea de succes a Europei am devenit zona gri a Europei, condusă din umbră de un oligarh, unde s-au generalizat încălcarea drepturilor omului, furturile din instituțiile statului, schemele de spălare a banilor și corupția”, a spus prim-ministra.

Ea a menționat că puține companii serioase erau dispuse să investească în Republica Moldova. Încrederea în instituțiile statului s-a prăbușit, iar oamenii pierdeau speranța și părăseau țara.

„Știu că sunteți dezamăgită de mulți politicieni din Moldova. Mă aflu astăzi aici pentru a vă ruga să credeți în perspectiva țării mele de a deveni un stat european funcțional”, a declarat prim-ministra.

Ea a mai spus că noua guvernare are o sarcină dificilă înainte. „Am luptat împotriva unui stat opresiv și am oprit declinul total al Republicii Moldova. Acum trebuie să reconstruim statul și să restabilim încrederea cetățenilor noștri și a partenerilor strategici ai țării noastre. Trebuie să curățăm Moldova de corupție și de schemele de spălare de bani și să ne asigurăm că instituțiile statului funcționează în interesul oamenilor”, a mai spus ea.

Maia Sandu a adăugat că noua guvernare va insista pe numirea unor profesioniști neafiliați politic în pozițiile-cheie, precum cea de procuror general, judecător la Curtea Constituțională și în funcțiile de conducere din instituțiile anticorupție. Acești oameni vor fi independenți și nu vor accepta ordine din partea nimănui, așa cum s-a întâmplat în trecut.

Citește mai departe

Politică

Parlamentul a confirmat în funcție trei noi membri ai CEC

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Parlamentul a desemnat și confirmat în funcție noii membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba de Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi. Proiectele de hotărâre au fost adoptate de Parlament în ședința plenară de astăzi.

Noii membri ai CEC au depus jurământul în fața Parlamentului.

PE LUNG

Proiectul a fost criticat de deputații PDM și ai Partidului Șor, care au declarat că guvernarea politizează CEC-ul, nu a respectat reprezentarea proporţională a majorităţii şi a opoziţiei în aceasta și nu a anunțat concurs transparent de selectare a candidaților.

Cu votul a 55 deputați, cei trei au fost desemnați membri CEC. Pavel Dumitru este avocat și a fost propus de Platforma DA, Cimil Dorin este conferențiar universitar, doctor în drept, avocat și a fost propus de PAS, iar Maxim Lebedinschi este consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul juridic și a fost propus de PSRM.

Cele trei poziții de membri ai CEC au devenit vacante după ce Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan și-au depus mandatele.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani, iar componenţa nominală a acesteia se confirmă prin hotărâre de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

Un avion care zbura spre Chișinău s-a întors pe aeroportul Domodedovo din Moscova. A aterizat cu un singur motor

PE SCURT Un avion care efectua cursa Moscova-Chișinău s-a întors astăzi pe Aeroportul Domodedovo. Decizia de a se întoarce a...

Politică5 ore în urmă

Șefa Uniunii Creștin-Democrate din Germania către Maia Sandu: „Sunteți o sursă de inspirație pentru femeile din politica europeană”

PE SCURT Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderul Uniunii Creștin-Democrate a Republicii Federale Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer. În...

Sport6 ore în urmă

Câți bani va încasa Simona Halep după triumful de la Wimbledon

PE SCURT Pentru trimful de la Wimbledon Simona Halep a primit un cec în valoare de 2,9 milioane de dolari...

Sănătate7 ore în urmă

(Foto) Încă o mână de ajutor oferită de Uniunea Europeană

PE SCURT Peste 3500 de oameni pot beneficia de serviciile oferite la noul centru al medicilor de familie din satul...

Politică7 ore în urmă

Maia Sandu alături de Angela Merkel: Ne propunem să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a efectuat astăzi o vizită oficială la Berlin, unde a avut o întrevedere cu cancelarul...

Politică9 ore în urmă

Parlamentul a confirmat în funcție trei noi membri ai CEC

PE SCURT Parlamentul a desemnat și confirmat în funcție noii membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba de Dumitru Pavel,...

Politică9 ore în urmă

Maia Sandu la Berlin. Angela Merkel a asistat așezată, alături de Maia Sandu, la intonarea imnurilor// VIDEO

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu se află astăzi într-o vizită oficială în Germania. Șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri1 lună în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com