Connect with us

Social

Doi bărbați s-au înecat în râul Nistru

Publicat

pe

Doi bărbați s-au înecat în râul Nistru pe parcursul zilei de ieri. Primul caz a fost înregistrat în raionul Florești, cel de-al doilea -în raionul Dubăsari.

Angajații IGSU au primit primul apel la ora 11:50. Potrivit informațiilor parvenite, un bărbat de 66 de ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului în râul Nistru în apropiere satului Sănătăuca, raionul Florești. Cadavrul persoanei în cauză a fost extras în aceeași zi de către echipă de scafandrieri Detașamentului căutare-salvare nr. 2 din mun. Bălți.

Al doilea caz a fost înregistrat tot ieri, la ora 18:09. Apelul a fost recepționat de către Serviciul național unic pentru apeluri de urgență “112”.

Conform informației parvenite, un bărbat în vârstă de 52 de ani s-a înecat în râul Nistru în apropierea satului Coșnița a raionului Dubăsari. Acesta era în stare de ebrietate. Salvatorii au efectuat lucrări de căutare subacvatică pentru recuperarea cadavrului, dar fără rezultat.

IGSU al MAI îndeamnă oamenii să respecte regulile principale de comportament în preajma bazinelor acvatice din țară.

Specialiștii roagă oamenii să meargă la scăldat doar pe malurile râurilor și lacurilor amenajate cu stații de salvare, să nu consume băuturi alcoolice pe plajă, dar și să supravegheze strict minorii.

Conform datelor statistice de la începutul anului 2018 în Republica Moldova și-au pierdut viața în bazinele acvatice 47 de persoane, inclusiv 9 minori.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

RISE: Portretul celui mai controversat „bancher din umbră”// VIDEO

Publicat

pe

De către

Kiev, Ucraina. 25 iulie 2016, ora opt și jumătate seara. Afaceristul moldovean Veaceslav Platon este pus la pământ și încătușat de către organele de forță ucrainene. Arestul are loc la doar nouă ore după ce șeful Procuraturii Anticorupție din Chișinău anunțase că Platon a fost dat în căutare internațională, fiind învinuit de implicare în „furtul miliardului” – cel mai mare jaf bancar din istoria Republicii Moldova.

Extrădat de ucraineni în condiții neclare, opt luni mai târziu Platon este găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani și condamnat la 18 ani de pușcărie. Astăzi, 14 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție urmează să examineze și ea dosarul care l-a băgat la răcoare pe controversatul bancher.

RISE Moldova a urmărit firul evenimentelor care au derulat de atunci, împletite între timp cu noi dosare penale, a făcut o incursiune în trecutul tenebros al lui Veaceslav Platon și prezintă portretul celui mai controversat „bancher din umbră”.

În timpul arestului din Kiev Platon avea asupra sa un pașaport ucrainean în care figura drept Vyacheslav Kobalev. Kobalev este numele de familie al fostei sale soții. Acesta susținea că este cetățean al Ucrainei de 23 de ani, iar numele și l-a schimbat încă în 2002.

Veaceslav PLATON: Da, probabil unui om de rând îi poate apărea întrebarea de ce în pașaportul moldovenesc e un nume de familie, iar în cel ucrainean – alt nume. Dar eu sunt jurist și știu că acest lucru nu este interzis.

Statutul de cetățean al Ucrainei îi asigura lui Platon liniștea și îl scăpa de eventuale extrădări. Și asta pentru că legea supremă din țara vecină interzice extrădarea propriilor cetățeni. Însă la scurt timp de la reținere, Serviciul de Securitate din țara vecină a anunțat că pașaportul lui Platon e un fals. Astfel, pe 29 august 2016 – peste o lună de la arest, afaceristul moldovean este predat autorităților de la Chișinău.

Platon a făcut afaceri la limita legii de ani buni. Numele său a fost menționat în mai multe dosare penale în care se arată cum acesta a preluat prin scheme frauduloase mai multe companii, atât din Moldova, cât și din Rusia și Ucraina. A ajuns chiar să fie reținut, dar de fiecare dată a scăpat de pușcărie. Lucru care nu s-a mai întâmplat după arestul din 2016.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Citește mai departe

Social

SIS: A fost destructurată o formaţiune paramilitară care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic

Publicat

pe

De către

Serviciul de Informaţii şi Securitate, în comun cu Procuratura mun. Chişinău, au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic.

SIS a anunțat astăzi că descinderile au avut loc concomitent în 13 locaţii din raza municipiului Chişinău.

Gruparea a fost monitorizată de peste un an de zile de către Centrul Antiterorist al SIS, care a stabilit conexiuni directe ale membrilor grupării cu mercenari şi entități paramilitare din regiunea de Est a Ucrainei.

În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate diferite tipuri de arme, componente de arme de luptă, echipamente militare, focoase şi aruncătoare de grenade, inclusiv 8 grenade de tip F1; 260 de cartuşe calibrul 5.45 mm; 39 de cartuşe de calibrul 9 mm; 5 cartuşe de calibrul 7.62 mm.

La fel, a fost ridicat şi un obiect explozibil, ce a fost confecționat artizanal de către unul dintre membrii grupării, iniţiat în domeniul diversionist.

SIS a precizat că, la sfârșitul lunii martie, în cadrul unor acţiuni procesual-penale au fost depistate şi ridicate circa 200 de muniţii de luptă de calibrul 9 mm într-un ascunziş improvizat pe teritoriul unui poligon aflat la periferia municipiului Chişinău.

Investigaţiile au relevat faptul că gruparea activa conform unei structuri şi ierarhii militare bine organizate, cu o pregătire ideologică temeinică şi capacităţi de luptă în condiţii reale.

La domiciliile acestora au fost identificate şi ridicate drapele, panglici, ecusoane, insigne militare, precum şi blazoane utilizate de către mercenarii din Ucraina. De asemenea, la unii membri au fost găsite dispozitive de localizare in timp real de tip GPS Traker, remodelate artizanal.

Totodată, SIS a comunicat că acţiunile ilegale ale membrilor formaţiunii paramilitare, care îşi dezvoltau deprinderile de studiu al obiectivelor militare şi de infrastructură critică, şi al minelor cu tunele subterane diversificate, au fost documentate în baza prevederilor art. 290 (Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor) şi art. 282 (Organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea) CP al R.Moldova, fiind iniţiate două cauze penale.

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficul Principal continuă investigaţiile, în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor pentru cauza penală şi atragerii la răspundere penală a membrilor grupării paramilitare.

Citește mai departe

Social

Alexandru Jizdan confirmă: Cele două autospeciale TOMA, oferite de președintele Erdogan, sunt în R. Moldova

Publicat

pe

De către

Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a declarat că cele două autospeciale de intervenție marca TOMA, oferite de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sunt în Republica Moldova, precizând că cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile.

„Eu personal nu le-am văzut, am văzut doar niște poze a acestor mașini. Ele sunt în Republica Moldova. Cei care sunt responsabili de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de astfel de automobile”, a declarat ministrul de Interne, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Jizdan a precizat că autospeciale de combatere a demonstrațiilor în masă au fost solicitate colegilor din mai multe țări, însă cei din Turcia au fost mai receptivi.

„Noi am solicitat automobile pentru a interveni în astfel de cazuri mai multor colegi de-ai noștri, și aici mă refer la Jandarmeria Română, la carabinierii italieni, la colegii din Germania, Lituania, dar și la belarușii, ucrainenii și turcii. Turcii au fost mai deschiși și au adus aceste două mașini”, a spus Jizdan.

Întrebat dacă autospecialele vor fi utilizate la primul protest în masă, ministrul Jizdan a declarat că această întrebare este o provocare și că dacă cineva va folosi aceste mașini în timpul unui protest pașnic, funcționarii care au admis acest lucru trebuie să poarte răspundere.

Aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice. E interzis să le folosești când e frig afară și când omul poate îngheța. Și există o gradare a pericolelor. Legea permite aplicarea acestor mașini atunci când protestul trece într-o fază mai violentă”, a declarat ministrul de Interne.

În acest context, ministrul le-a recomandat celor care au criticat cu vehemență cele două autospeciale să privească cum acționează poliția în alte state. „Să urmărească evenimentele din Germania, Franța, Italia și Spania, când poliția pentru a aduce la normalitate situația creată utilizează mult mai dur și la o scară mai largă mijloacele care le au”, a spus Alexandru Jizdan.

Reamintim că în timpul vizitei în Republica Moldova, președintele turc Recep Erdogan a anunțat că a oferit Republicii Moldova două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă.  Este vorba despre două vehicule de intervenție TOMA, folosite în timpul protestelor în masă, care ajută la dispersarea manifestanților.

Imediat după anunțul președintelui turc, internauții au constatat că vehiculele blindate denumite TOMA sunt construite special în Turcia pentru a dispersa protestele. Ziarul de Gardă a scris că autospecialele TOMA sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă.

Acestea sunt produse de compania turcă Nurol Makina și sunt folosite de către polițiști în timpul manifestațiilor în masă din Turcia pentru a dispersa mulțimea. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgie și Kazahstan.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com