Dmitri Rogozin, în dizgraţia lui Putin! Nu a fost luat în cortegiul guvernamental// FOTO

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, considerat un om apropiat al lui Vladimir Putin, se pare că a căzut în dizgraţia liderului de la Kremlin, după ce astăzi a fost amânată cu 24 de ore lansarea navei spațiale Soiuz 2.1 de pe noul cosmodrom Vostocinîi din Extremul Orient.

Astfel, presa rusă a constatat că, după ce delegaţia oficială de la Moscova, condusă de preşedintele rus Putin a fost anunţată la Blagoveșcensk despre amânarea lansării navei, vicepremierul rus a fost „uitat” de ceilalţi membri ai delegaţiei guvernamentale şi acesta a părăsit noul cosmodrom separat de aceştia.

Maşina lui Dmitri Rogozin nu fost inclusă în cortegiul guvernamental, oficialul rus, care este responsabil de sectorul spațial în guvernul rus, a părăsit obiectivul într-un microbuz. Acesta nu a vrut să comenteze situaţia.

Directorul Roskosmos, Igor Komarov, a declarat că amânarea a fost cauzată de o oprire automată a lansării de către sistemul de control automatizat. O nouă tentativă de lansare a navei, care va transporta trei sateliți ruși pe orbită, va avea loc joi.

Președintele rus a sosit în miercuri dimineață la Blagoveșcensk și s-a deplasat la Vostocinîi pentru a participa la lansare. Ulterior, Kremlinul a anunţat că Putin a decis să rămână pe cosmodrom până în momentul când se vor clarifica perspectivele lansării în 24 de ore.

Cosmodromul Vostocinîi, situat la 9.000 km est de Moscova, are ca avantaj că se află pe pământ rusesc și, prin urmare, permite Moscovei să nu mai depindă de cosmodromul de la Baikonur, închiriat cu 115 milioane de dolari pe an de la Kazahstan după căderea URSS.

Lucrările au început în 2012 în regiunea Amur, imensă, dar slab populată, la decizia lui Vladimir Putin, care a ordonat construirea cosmodromului pe locul unei foste baze de rachete sovietice, Svobodnîi-18.

Cu toate acestea, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus responsabil de sectorul spațial în guvernul rus, a avertizat recent, la postul de radio Eho Moskvî, că Rusia va continua să utilizeze Baikonur pentru a trimite oameni în spațiu până în anul 2023.

rogozin

rogozin

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.