Discuții publice privind sporirea eficienţei energetice în școli

De Ion Vianu/ Chișinău/ Moldova.ORG/ — Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) a prezentat azi, în cadrul unor discuții publice la Chișinău, propunerea de politică publică „Asigurarea eficienţei energetice a clădirilor instituţiilor de învăţământ primar şi secundar”.

MDRC a prezentat situaţia privind consumul de energie în şcolile din ţară, identificând totodată principalele obiective pentru redresarea situaţiei în domeniu. În acest context, specialiştii ministerului au evaluat trei opţiuni de sporire a eficienţei energetice a clădirilor instituţiilor de învăţământ şi au propus opţiunea care prevede modernizarea sistemelor de încălzire şi reabilitarea termică a pereţilor, geamurilor și acoperişurilor.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Anatolie Zolotcov a menţionat că, actualmente, 40 la sută din consumul total de energie în ţară revine clădirilor, iar cheltuielile instituţiilor de învăţământ pentru energie se cifrează la 38,5% din totalul cheltuielilor curente ale acestora.

Pentru a studia situaţia reală, specialiştii MDRC au chestionat reprezentanţi ai 1375 de instituţii de învăţământ primar şi secundar din ţară şi au stabilit că majoritatea clădirilor au fost construite şi date în exploatare pînă în anul 1990, iar pereţii nu sunt izolaţi termic la 96% din şcoli. În cazul a 28% din instituţiile de învăţământ, temperatura interioară, în sezonul de încălzire, este mai mică decît cea normativă.

Proiectul politicii publice elaborate de MDRC are drept obiective reducerea consumului anual de energie în şcoli cu circa 7%, începînd cu 2017, şi reducerea consumului de energie până la 104 kWh/m2/an în 30% din instituţii către anul 2020.

După discuțiile publice de astăzi, acest proiect urmează să fie definitivat și aprobat de Consiliul interministerial pentru planificare strategică.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.