Din școli internat în școli normale. Copiii cu CES se bucură de tot mai multă atenție

Dumitrița a învățat din clasa întâi și până în a cincea la internat. Părinții nu au avut bani suficienți să o întrețină, motiv pentru care fata îi vedea doar sâmbetele și duminicile. Cu trei ani în urmă, Dumitrița s-a întors în sânul familiei. „Din clasa a șasea am început să învăț la Liceul Teoretic Costești. Sincer, mă simt mult mai bine aici decât la internat. Acasă părinții mă ajută la lecții, profesorii îmi explică și sunt îngăduitori cu mine, ceea de ce nu prea aveam parte la internat”, spune eleva, care învață în clasa a opta.

Circa 8 mii 500 de copii cu cerințe educaționale speciale (CES) au început să învețe în ultimii ani în școlile din comunitățile lor, după ce în Republica Moldova a fost lansată Reforma Educației Incluzive.

Reforma este susținută la ziua de astăzi de peste 600 de cadre didactice de sprijin, iar în instituțiile de învățământ din țară au fost create în jur de 600 de centre de resurse care oferă un suport copiilor cu CES să se integreze în școală și comunitate.

Sunt câteva date care au fost prezentate în cadrul unui club de presă cu genericul: „Fiecare copil are acces egal la educație. Școala e pentru toți!” organizat de Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF).

Evenimentul a fost găzduit de Liceul Teoretic Costeși, raionul Ialoveni, instituție care a reușit să facă progrese foarte vizibile și implementeze cu succes reforma educației incluzive. Liceul din Costești a devenit astfel și un model pentru promovarea bunelor practici de educație incluzivă din Republica Moldova. Iar organizatorii clubului și-a propus să aducă în vizorul presei despre dreptul fiecărui copil la o educație de calitate, inclusiv gradul de pregătire a infrastructurii și a cadrelor didactice din școlile de cultură generală pentru a garanta un proces de educație cât mai incluzivă.

Atunci când vorbim despre educația incluzivă ne referim la faptul că fiecare copil, indiferent de situația socială, religie, de capacitățile sale atât fizice cât și mintale are dreptul de a învăța în școala din comunitate alături de semenii săi, susțin specialiștii prezenți la clubul de presă.

„În ultimii cinci ani s-au observat progrese vizavi de educația incluzivă. Astăzi, fiecare al patrulea copil cu CES poate să frecventeze școala din comunitate de rând cu semenii săi. Este foarte important ca atunci când vorbim despre copiii cu CES să avem o atitudine tolerantă și nu una de milă sau compasiune, și să implicăm câți mai mulți actori: cadre didactice, manageri şcolari, psihologi, asistenţi sociali, medici, părinţi, elevi, întreaga comunitate în promovarea educației egale pentru toți copiii”, a opinat Iuliana Stratan, consultant UNICEF Moldova.

„Putem să realizăm legi și acte normative foarte bune, care să arate foarte bine pe hârtie, putem să dotăm școlile cu pante de acces, echipament și materiale didactice de ultimă oră, însă dacă cei care lucrează cu copilul nu vor conștientiza necesitatea unei echități în realizarea dreptului la educație, atunci celelalte componenete nu au nici un rost. Serviciile trebuie să fie axate pe necesitatea copilului. ”, a declarat Virginia Rusnac, șefa Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică (CRAP).

Programul de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020 (aprobat prin hotărâre de Guvern în 2011) a plasat educaţia incluzivă la rangul priorităţilor de stat. Acesta prevede asigurarea condiţiilor de incluziune a copiilor dezinstituționalizați din învăţământul rezidențial, precum și școlarizarea și incluziunea copiilor cu CES în instituțiile de învăţământ general.

Foto simbol

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.