Din eșecuri se nasc afaceri de succes. Potențialul studenților în antreprenoriat

Tinerii sunt motorul societății și viitorul economic al țării și întregului glob. Asta auzim de fiecare dată când vorbim despre cum va arăta lumea de mâine. Exact din aceste motive tinerii sunt încurajați să-și valorifice potențialul, să creeze și să nu se teamă să greșească. Despre asta s-a vorbit la prima conferință „Lansează un startup din universitate”. În cadrul conferinței, speakeri cu experiență în domeniul antreprenoriatului au îndemnat tinerii să nu ezite să lanseze o afacere de la zero și să aibă încredere în forțele proprii.    

Perseverență și curaj 

„Eu cred că un student trebuie să treacă prin cel puțin un start-up pe an. Este normal că la început să nu reușești nimic, pentru că ești în proces de învățare. Totuși, această experiență este esențială pentru a deveni antreprenor”, afirmă Veaceslav Cunev, președintele ATIC (Asociația Companiilor de Tehnologii Informaționale și Comunicații din Moldova). La conferința „Lansează un startup din universitate”, organizată de Startup Students și Technovator, Veaceslav Cunev a explicat studenților care este diferența dintre un start-up și un business și de ce nu trebuie să renunți la visul de a lansa o afacere atunci când întâlnești eșecuri. „În start-up facem trei lucruri de bază: formulăm o ipoteză, verificăm ipoteza și calculăm parametrii economici. Cred că cele mai importante etape sunt formularea ipotezei și verificarea ei”, susține Veaceslav. În opinia lui, un antreprenor este persoana care  încearcă să prognozeze ce și cum să investească, ca să obțină profit în viitor. Astfel, etapa start-upurilor este un atrenament necesar pentru viitorul antreprenor, care îl învață să prognozeze mai eficient riscurile și succesul afacerii. 

Veaceslav Cunev ținânând un discurs în cadrul conferinței „Lansează un startup din universitate”

Un exemplu în acest sens este Emil Chichioi. Tânărul visa să lanseze o afacere încă din adolescență, iar după mai multe încercări și eșecuri, a reușit să creeze un business de la zero. Afacerea lui Emil, Bloomcoding, este o școală online de programare pentru copii, care a oferit locuri de muncă câtorva zeci de studenți de la noi în țară. Emil și-a împărtășit experiența în cadrul conferinței, iar cel mai important sfat pe care l-a oferit studenților este să nu se teamă să riște și să fie perseverenți. „Cred că noi suntem avantajați în primul rând pentru că avem posibilitatea să ne lansăm ca start-up pe piața românească, ceea ce a adus succes afacerii mele. De asemenea, suntem vorbitori de limba rusă, ceea ce ne permite să ne lansăm și în est”, susține Emil Chichioi.

Cum încurajăm studenții 

Pentru a încuraja și ajuta tinerii să creeze proiecte proprii, universitățile de la noi sunt în căutare de metode care ar depăși și completa cursurile tradiționale. O astfel de oportunitatea o oferă cursul Startup Academy Uni, lansat de Tekwill. În cadrul programului, studenții au putut beneficia de un curs intensiv în care au reușit să creeze proiectul unui start-up, punând în practică cunoștințele acumulate. „Cursul are scopul să formeze abilități în acest domeniu, să dea un impuls, ca în viitor să dezvolți o afacere. Tekwill a venit cu acest proiect ca să creeze o legătură între ceea ce se predă în universitate și ceea ce ce se petrece în mediul real”, spune Carolina Timco, profesoară la Universitatea Tehnică din Moldova. În cadrul cursului au fost instruiți atât studenții, cât și profesorii de la mai multe universități din țară.  

Panel de discuții în cadrul conferinței „Lansează un startup din universitate”. De la stânga la dreapta: Natalia Pleșca (profesoară USM), Penru Trezi (student), Carolina Timco (profesoară UTM), Roman Gluck (mentor)

„Studenții trebuie să înțeleagă că, pentru a finaliza cursul și a avea rezultate, trebuie să aibă o atitudine corespunzătoare, să-și dorească să să învețe și să dedice timpul necesar”, spune Roman Gluck, tracker, adică persoana care monitorizează activitatea echipelor în cadrul cursului. Responsabilitatea lui și a altor treckeri era să ajute echipele creatoare de start-upuri să identifice punctele forte și cele slabe ale proiectului.

Petru Terzi, student la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, recunoaște că inițial nu era sigur că Startup Academy Uni îi va aduce rezultate, însă, pe parcurs, odată ce învăța mai multe, a devenit tot mai implicat. „Înainte de acest curs voiam să mă angajez în cadrul unei companii, dar la finalizarea cursului realizez că vreau să-mi creez o afacere proprie”, spune Petru. Proiectul de start-up creat de Pentru Terzi și echipa sa, LucruDad, care reprezintă o platformă ce ar permite studenților să își găsească mai ușor locuri de muncă, a fost premiat în cadrul conferinței „Lansează un startup din universitate”. De asemenea, au fost premiate alte două proiecte realizate de studenți din diverse universități. Unul dintre ele, Beauty Map își propune crearea unei hărți a prestatorilor de servicii de frumusețe din întreaga țară. Cel ce de-al doilea, Virtual Museum, va permite doritorilor să viziteze muzeele din țară, fără să iasă din casă, în regim virtual.

Conferința „Lansează un Startup din Universitate” este organizată de Startup Students și Technovator, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill, și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Programul se desfășoară în colaborare cu 11 universități din patru regiuni ale țării. În cadrul evenimentului, despre experiența lor au vorbit speakeri din diverse domenii: fondatorii de start-upuri, rectori și profesori. Prima ediție a conferinței a adunat peste 200 de studenți din întreaga țară.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.