Digitalizarea Artei Moldovenești – Arta tradițională este într-o luptă inutilă cu digitalizarea artei

Dacă publicul larg încă nu e obișnuit cu un fascicul de lumină în loc de o pensulă sau cu o instalație totem cu 3 ecrane de 4 metri înălțime cu fum scenic și lumini în loc de un spectacol dramatic în scenă, atunci artiștii tineri din Moldova deja se obișnuiesc cu noile mijloace de expresie artistică, deoarece arta este vie, atunci când este actuală și vorbește în slang-ul înțeles de contemporanii acesteia.

De aceea, Digital Poetry Bootcamp poate fi considerat un curs public de studiere a unei limbi de comunicare prin artă.

Mai întâi, au fost instruiți cei care o folosesc – artiștii, în limba artei contemporane, sau mai exact – New Media Art. Peste 70 de tineri din Moldova, România, Marea Britanie și Spania au colaborat timp de 5 zile în online și offlline, fiind împărțiți în echipe a câte 3 persoane:
1 poet, 1 artist vizual, 1 producător muzical.

Sarcina lor era să transfigureze într-o opera de artă comună tridimensională –  poezia, sunetul și componenta vizuală într-o poveste și respectiv, care capătă un înțeles nou și cel mai important – devine mai atractivă în ochii consumatorului contemporan care, conform statisticii, verifică telefonul de 58 de ori pe zi în medie.

În cadrul taberei de creație au fost prezenți și mentori de profil

  • Dumitru Gangaliuc – mentor direcția creativă (vizual)
  • Pavel Malisev (Paul Small) – mentor muzică
  • Isac Ioana – mentoră poezie
  • Markus Lawyer – mentor muzică
  • Ronin Terente – mentor poezie
  • Tony Tampei – mentor pe inovație tenologică (vizual)

Ei practică aceleași domenii ca și artiști tineri implicați, doar că au mai multă experiență, inclusiv în lucrul de echipă și cooperarea dintre domeniile artistice, pentru că tot evenimentul în sine poartă calificativul de INTERDISCIPLINAR.

24 de lucrări vor fi prezentate în fața juriului și publicului larg, fiind expuse sub forma unor instalații audio-vizuale la Chișinău, Mediacor, la 14 martie 2023, în cadrul Digital Poetry Expo.

Expoziția este cu acces liber, dar cu pre-înregistrare aici: https://bit.ly/digital_poetry_expo

Vino sa vezi magia colaborării și interdisciplinarității în dimensiunea sa impresivă!

Această activitate este parte a Inițiativei de reziliență în Moldova și este posibilă datorită sprijinului poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Conținutul acestei activități este responsabilitatea exclusivă a RIIFT.STUDIO și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale USAID sau ale Guvernului Statelor Unite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.