De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Economia ţării şi bunăstarea cetăţenilor din republica Moldova în mare măsură este susţinută de cei plecaţi peste hotare, de cei ce muncesc din greu pentru a putea trimite acasă, adică în Moldova, tot de ce este nevoie pentru un trai cât de cât decent.
Cât nu ar încerca demnitarii noştri să ne încurajeze şi să ne demonstreze că economia ţării este în creştere şi suntem pe calea cea bună, trebuie să recunoaştem un adevăr, coletele din străinătate hrănesc populaţia Moldovei. Întreaga populaţie se împarte în cei care au pe cineva plecaţi peste hotare şi în cei care trăiesc pe salariul primit în ţară. Şi cât nu ar fi de paradoxal, o duc mai bine cei ce primesc „colete”.
Pe lângă sacrificiile pe care le fac cei plecaţi din ţară, de lângă cei dragi sufletului, şi pe lângă greutăţile ce trebuie să le suporte câştigând banii din greu mai este un lucru de care sunt lezaţi. Deşi, sunt deţinători de drept de vot legal, ei nu pot să-şi onoreze acest drept.
Într-un comunicat de presă iniţiat de un grup de asociaţii ale cetăţenilor aflaţi în afara ţării se spune că: „Republica Moldova are un număr mic de Ambasade și Consulate în străinătate, ceea ce face dificilă exercitarea dreptului de vot în condițiile în care numărul votanților la fiecare birou electoral nu poate depăși numărul de 3000. Există țări în care sunt stabilite importante comunități de cetățeni moldoveni, dar unde nu există Ambasadă. Există țări în care comunitățile de moldoveni sunt foarte dispersate, și distanțele până la Ambasadă sau Consulat sunt foarte mari, ceea ce face imposibilă participarea cetățenilor la vot. La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 s-a constatat că instituirea unor birouri de vot suplimentare este un lucru pozitiv, dar insuficient”. Acest lucru îi deranjează doar pe cei plecaţi şi lezaţi de aceste drepturi, pe când statul nu este deranjat de faptul că mii de cetăţeni, interesele cărora s-a angajat să le respecte, nu pot să voteze.
Mecanismul este învechit şi trebuie schimbat cu unul mai performant, împrumutat, de ce nu, de la ţările europene, unde se practică votul prin corespondenţă sau prin procură, aceasta este şi dorinţa asociaţiilor de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotare.
Toate bune şi frumoase, dar ar mai fi ceva de rezolvat, după părerea mea până la introducerea acestor noi mecanisme de votare, corupţia şi nivelul destul de înalt al acesteia în Moldova. Cu un astfel de nivel de corupere a populaţiei nu este exclus faptul că multe voturi se vor duce în favoarea unor părţi interesate şi nu vor satisface dorinţele celor ce au votat.
Dar până una alta grupul de asociaţii ale cetăţenilor aflaţi peste hotarele ţării iniţiază o campanie de colectare a semnăturilor în vederea schimbării legilsației care ar permite implementarea unui nou mecanism de votare, a celui prin corespondenţă sau prin procură. Ele îndeamnă și celelalte asociații ale cetățenilor moldoveni emigrați să participe în mod activ la campania de colectare a semnăturilor.
Această inițiativă a fost semnată de următorii lideri ai organizațiilor de peste hotare:
- Dorin Dușciac, Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța
- Vitalie Vovc, Asociația “IMPACT”, Franța
- Gheorghe Furdui, Asociația “Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”, Franța
- Elena Bespalco-Keo, Ion Ciobanu, Asociația “Pro-Diaspora France”, Franța
- Dumitru Vicol, Asociația “Jeunes Moldaves”, Franța
- Olga Coptu, Jana Reniță, “Gazeta Basarabiei”, Italia
- Veaceslav Arapan, Site-ul moldovenilor din Italia WWW.MOLDINIT.COM, Italia
- Lilia Bicec, Asociația “MoldBrixia”, Italia
- Ala Mîndîcanu, Comunitatea Moldovenilor din Québec, Canada
- Vlad Spânu, Moldova Foundation, SUA
- Elena Drăgălin, Asociația “Moldova AID”, SUA
- George Mârzenco, “Ost-West Contact”, Germania
- Sergiu Petrovschi, Comunitatea Basarabenilor din Irlanda
Asociațiile sau grupurile de cetățeni care se vor alătura campaniei de colectare a semnăturilor sunt rugate să expedieze varianta scanată a Cererii semnate la următoarea adresă e-mail: [email protected].
Formularul cererii poate fi accesat aici.
Această inițiativă vine în contunuarea efortului unui grup de asociații ale diasporei din februarie 2009, care cerea atunci să li se permită să voteze prin corespondență și online, însă aceste solicitări au fost ignorate atât de autoritățile comuniste, cât și de guvernarea AIE-1 și AIE-2 (se vedea aici textul scrisorii deschise din 2009).