Despre sufletele-pereche sau despre dragostea adevărată

De Nicolae Dabija

Am citit undeva o frază: dacă într-o căsătorie doar o persoană este fericită, ambii soţi sunt nefericiţi.

I-aş compara pe doi oameni care se însoţesc cu doi alpinişti: dacă înaintează în doi, ei pot cuceri lesne orice înălţime; când se prăbuşeşte unul de pe versant, celălalt e dator să-l susţină; dar de cele mai multe ori, când cade omul drag – acesta îl târăşte fără voia sa şi pe celălalt în hău.

Aş crede că dragostea fără sentimentul prieteniei – doi îndrăgostiţi trebuie să fie în primul rând doi buni prieteni – e una searbădă.

Doar prietenia poate face o dragoste să dăinuie.

În Istoria Romei, scrisă acum două mii de ani, pe lângă istoriile cu împăraţi şi mari comandanţi de oşti, a fost inserată şi una despre doi prieteni.

Marele rege Dionisie a condamnat-o la moarte pe o tânără care se numea Fisoia, pentru nu se mai ştie care fapte. Femeia, resemnată, l-a rugat pe rege să o lase, doar pentru opt zile, să se ducă la casa ei să-şi orânduiască lucrurile şi gospodăria înainte de a pleca la cele veşnice.

Regele a zâmbit auzind această rugăminte îndrăzneaţă şi i-a spus:

– Îţi dau voie, cu condiţia să găseşti – ca garant – pe cineva care să stea în locul tău întemniţat în aceste opt zile pe care mi le ceri şi care să fie pregătit ca, dacă tu nu te întorci, să i se taie lui capul.

Regelui i s-a părut condiţia irealizabilă: cine e nebunul care ar cuteza să rişte să rămână fără cap, din cauza unei femei, chiar frumoase?!

Şi atunci Fisoia a rugat să fie anunţat un tânăr cu numele Amon, pe care-l iubea mai mult decât tot ce era pe lume, să vină să-i ia locul în toată această perioadă.

Amon s-a dus la Dionisie şi i-a spus că e gata, dacă Fisoia nu se întoarce, să fie el decapitat.

Astfel Fisoia a căpătat posibilitatea să iasă şi să-şi pună la cale lucrurile pământeşti.

Toată Roma vorbea de Amon, batjocorindu-l pentru nebuneasca lui faptă, majoritatea orăşenilor fiind convinşi că Fisoia nu va reveni, străjerii anunţându-l chiar că prietena lui a şi plecat pe furiş din oraş ca să-şi salveze viaţa.
Dar după opt zile, Fisoia s-a întors, aşa cum promisese, ca să-şi reia locul.

Regele Dionisie, aflând despre acest gest de prietenie desăvârşită, întâi al tânărului, apoi al ei, a iertat-o pe Fisoia, ba mai mult, i-a cununat chiar el pe aceşti doi îndrăgostiţi.

Iar istoricii romani au găsit acest exemplu de prietenie şi încredere dintre doi oameni drept unul demn de a fi pus în operele lor, întrebând de peste veacuri: câţi dintre voi, îndrăgostiţilor, aţi fi gata să vă puneţi capul pe trunchi în locul celuilalt?!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.