Desant româno-american la Marea Neagră

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG / — Nu mai puțin de 350 de pușcași marini americani și 200 de militari români au participat, miercuri, la un exercițiu de debarcare a desantului maritim.

Evenimentul s-a desfășurat în premiera la România, la poligonul de trageri sol-aer “Gl.Bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia.

Statul Major al Forțelor Navale a precizat că a avut loc o acțiune de debarcare a desantului maritim, de la bordul navei USS Whidbey Island, parte a exercițiului romano-american Summer Storm, ce s-a desfășurat, în perioada 30 iulie – 3 august, în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) Capu Midia.

Organizatorii spun că acest tip de exercițiu a fost realizat pentru prima dată în România, ca parte a eforturilor Marinei SUA de a consolida parteneriatul cu Forțele Navale Române și de a crește interoperabilitatea în zona Mării Negre.

La activitate au fost angrenați aproximativ 350 de infanteriști marini, din cadrul Diviziei 22 expediționare americane, și 200 de militari români din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină și ai Divizionului Nave Minare-Deminare.

Militarii au fost lansați, în cursul dimineții, de la bordul navei amfibie de asalt USS Whidbey Island (LSD-41).

“Pentru noi exercițiul de astăzi a început la ora 04.00 când am început pregătirile de lansare a primelor vehicule amfibiu. La ora 06.00 am ancorat nava și am lansat cele 13 amfibii la ora 08.30.

Ele au ajuns la țărm în jumătate de oră”, a declarat comandantul navei USS Whidbey Island, Cmdr. Eric L. Conzen.Conform scenariului, exercițiul de miercuri a avut trei componente, desantul maritim, incursiunea pe plajă și atacarea unui punct de comandă a unei grupări suspecte de piraterie.

“Am executat un set foarte complex de misiuni realistice. În urmă cu două zile am executat și misiuni împreună cu două elicoptere (elicoptere Puma Naval ale Forțelor Navale Romane – n.r.), ocazie cu care am certificat puntea de aterizarea a navei noastre.

În mod normal noi nu avem elicoptere la bord și a fost o ocazie unică să putem antrena echipajul împreună cu piloții români”, a mai afirmat dr. Eric L. Conzen. El a apreciat că “incredibila” experiență de a lucra împreună cu militarii români, pe care i-a descris ca fiind la fel de buni ca omologii lor americani.

“A fost incredibil. A fost o experiență interesantă să lucrăm împreună cu marina română. Ca ofițer naval nu știam foarte multe despre infanteria marinei române.

Am avut 36 ofițeri la bord, care au participat la pregătirea și executarea misiunilor, și au fost la fel de buni ca și noi”, a spus comandantul navei USS Whidbey Island.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.