Connect with us

Politică

Deputatul român Constatin Codreanu, candidatul PUN la funcția de primar al Chișinăului

Publicat

pe

Partidul Unității Naționale a anunțat astăzi că deputatul român Constantin Codreanu va fi candidatul formațiunii la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Despre aceasta a anunțat președintele de onoare al PUN, Traian Băsescu.

“Constantin Codreanu. Un om care nu a fost implicat în politica din Republica Moldova, un om care a servit ideii unioniste de tânăr. Când a acceptat candidatura i-am dat de înțeles că acest lucru trebuie făcut pentru cel puțin două mandate. Noi propunem un candidat de cursă lungă”, a declarat Traian Băsescu.

La rândul său, deputatul Constantin Codreanu a declarat că Chișinăul se află într-o criză profundă și are nevoie de un adevărat restart.

“Probleme sunt foarte multe, încât trebuie un adevărat plan pentru a reforma administrarea orașului. Municipiul Chișinău poate deveni cu adevărat european”, a spus Codreanu.

Precizăm că până în prezent și-au declarat intenția de a candida la alegerile locale noi din capitală vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, socialistul Ion Ceban, reprezentanta Partidului ȘOR, Reghina Apostolova și expertul Sergiu Tofilat, în calitate de candidat independent.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Republica Moldova va primi granturi de peste 40 milioane euro din partea Uniunii Europene

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Uniunea Europeană va aloca Republicii Moldova trei granturi în valoare de peste 40 milioane de euro. Astăzi, la ședința de Guvern a fost aprobtă inițierea negocierilor și semnarea a trei Acorduri de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană.

PE LUNG

Primul acord de finanțare, în valoare de 8,49 milioane de euro, se referă la consolidarea supremației legii și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova.

Acesta include o serie de măsuri pentru a reforma justiția, a dezvolta programul de toleranță zero față de corupție în rândul cetățenilor, a consolida mecanismele de investigare și urmărire penală, precum și eficientizarea sistemelor naționale de recuperare a bunurilor și de declarare a averii.

Acordul urmează a fi implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Cel de-al doilea Acord prevede susținerea economică inclusivă a regiunilor țintă, în special Cahul și Ungheni, care au fost selectate în comun cu partenerii de dezvoltare din UE.

Astfel, în baza Acordului, Republica Moldova va beneficia de un grant de 23,5 milioane de euro. Mijloacele vor fi utilizate în scopul sporirii capacității cetățenilor de a obține condiții mai bune de viață și creării locurilor de muncă în aceste regiuni. Totodată, vor fi sprijinite inițiativele de antreprenoriat în rândul tinerilor și crearea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

Acțiunile vor fi implementate cu sprijinul Programului Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) în Moldova.

Cel de-al treilea Acord care urmează a fi semnat cu Comisia Europeană are ca obiectiv general implementarea Acordului de Asociere, în special pe dimensiunea socială. Acesta va oferi măsuri de sprijin pentru promovarea egalității de gen în țara noastră și combaterea violenței în familie.

Costul total al Acordului este de 10,7 milioane de euro, nerambursabili, iar printre beneficiari se numără Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, autoritățile publice locale din raioanele Ungheni și Cahul, dar și organizații ale societății civile.

Citește mai departe

Politică

Proiect PAS: Petițiile care vor acumula 10 000 de semnături vor putea fi supus dezbaterilor în Parlament

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputații fracțiunii PAS Radu Marian și Dan Perciun au înregistrat astăzi o inițiativă legislativă prin care petițiile colective ce vor acumula 10,000 de semnături vor putea ajunge în dezbateri în Plenul Parlamentului.

Proiectul prevede că petițiile colective vor putea fi semnate în format fizic pe hârtie, dar și online pe un website special care va fi elaborat de Parlament.

PE LUNG

Semnătura se va considera valabilă dacă aceasta va conține numele, prenumele, codul personal și domiciliul semnatarului.

„Fiecare inițiativă va avea 60 zile la dispoziție pentru a acumula 10 000 de semnături, iar în momentul în care pragul va fi atins, aceasta va fi supusă audierilor publice de către comisia de specialitate, apoi înaintată Biroului Permanent al Parlamentului pentru a fi inclusă în ordinea de zi a Plenului”, a declarat Radu Marian în cadrul unei conferințe de presă.

Nu toate inițiativele civice vor fi acceptate – petițiile care propun acțiuni ce nu intră în prevederile Parlamentului, petițiile defăimătoare, calomnioase, cele care atentează la drepturile și libertățile unui anumit grup de persoane sau minorități, vor fi respinse.

„Suntem siguri că cetățenii vor saluta această inițiativă și sperăm că în special tinerii o vor utiliza des pentru a se implica mai mult în treburile societății. Acest guvern și acest Parlament vă aparține, stimați cetățeni – așteptăm cu nerăbdare inițiativele voastre”, a declarat deputatul Dan Perciun.

Proiectul de lege a fost consultat cu mai multe instituții, printre care Agenția de Guvernare Electronică, Direcția generală juridică a Parlamentului, Direcția Petiții a Parlamentului.

Proiectul a fost consultat și cu oficialii din cadrul Parlamentului Marii Britanii.

Citește mai departe

Politică

Congresul extraordinar al PDM amânat pentru 7 septembrie. Andrian Candu oferă detalii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Consiliul Politic Național al PDM a decis amânarea congresului extraordinar al partidului, care era programat pentru 27 iulie, pentru data de 7 septembrie. Potrivit democraților, formațiunea are nevoie de o reorganizare și o modernizare mai profundă, care trebuie pregătite minuțios.

Vrem un suflu nou, vrem să avem schimbări și transformări spre bine în partid, de aceea cred că amânarea congresului este o decizie foarte bună, a declarat fostul vicepreședinte al PDM Andrian Candu,la emisiunea „Replica” de la Prime TV. Potrivt lui, nu va exista peste noapte un alt Partid Democrat reformat, iar formațiunea va intra în proces de reformare abia după deciziile luate la acest congres.

PE LUNG

„Până în data de 7 septembrie, când e stabilită ziua Congresului extraordinar al PDM, trebuie să desfășurăm mai multe acțiuni și trebuie să intrăm într-un proces mai amplu de consultări atât cu membrii de partid, cât și cu alte partide politice extraparlamentare care sunt mai aproape de PDM, cu societatea civilă, formatori de opinie. Și cu partenerii noștri externi, deoarece PDM are o relație foarte bună cu socialiștii europeni. Și deja am început această comunicare. Toate acestea sunt menite pentru a aduce un nou suflu în partid”, a declarat Andrian Candu.

Deputatul a ținut să precizeze că democrații își propun schimbări și transformări spre bine în partid, de aceea la Consiliul Politic Național s-a discutat despre revenirea la o practică mai veche a formațiunii – cea de selectare a candidaților din toată țara pentru conducerea formațiunii.

„ Se obișnuiește ca înainte de congres, se nominalizează într-un cerc mai restrâns, unul sau doi candidați, iar la congres se supun votului acei canddați. Am discutat la consiliu că poate să revenim la o experiență bună pe care am avut-o în trecut, la acel proces de selectare a candidaților în toată țara”, a spus Candu.

El a menționat că democrații au discutat despre câteva procese necesare pe care urmează să le mai desfășoare, inclusiv, discutarea doctrinei partidului,  a modalității de alegere a conducerii partidului.

„Și cu regret noi nu am avut timp să le realizăm. Nu au avut conferințe teritoriale, de aceea cred că amânarea congresului este o decizie foarte bună. Sunt mai multe chestiuni la care trebuie să lucrăm, inclusiv doctrina partidului, modalitatea de alegerea a conducerii partidului, dar și pregătirea pentru alegerile locale, care sunt cea mai imediată provocare pentru partid”, a mai spus Andrian Candu.

Deputatul a precizat că în partid, dar și în fracțiunea parlamentară a PDM, nu există scindare. Pavel Filip rămâne în continuare președinte interimar și prim-vicepreședinte al PDM, care o misiune complicată să conducă procesele de până la organizarea congresului.

„Nu va fi peste noapte un at PDM reformator, ci poate după congres, după deciziile adoptate, vom intra în proces de reformare a formațiunii”, a adăugat Andrian Candu.

Reamintim că după retragerea PDM de la guvernare, toți vicepresedinții și secretarul partidului au demisionat. Interimatul șefiei partidului este asigurat de fostul premier Pavel Filip.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică10 minute în urmă

Republica Moldova va primi granturi de peste 40 milioane euro din partea Uniunii Europene

PE SCURT Uniunea Europeană va aloca Republicii Moldova trei granturi în valoare de peste 40 milioane de euro. Astăzi, la...

Social2 ore în urmă

Medalii de argint, bronz și mențiuni de onoare pentru elevii din R.Moldova la Olimpiada Internațională de Matematică

PE SCURT Elevii din Republica Moldova au obținut o medalie de argint, o medalie de bronz și trei mențiuni de...

Divertisment2 ore în urmă

Pesti Piranha, gasiti intr-un lac din Romania. Nimeni nu știe cum au ajuns acolo

PE SCURT Alertă în judeţul Maramureş, după ce un pescar a prins un peşte Piranha în apele barajului Firiza din...

Justiție2 ore în urmă

Un chirurg din Orhei, condamnat la 3 ani. A prescris medicamente care au dus la decesul unui pacient bolnav cu astm

PE SCURT Un medic chirurg de urgenţă din cadrul Spitalului raional Orhei a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu...

Externe4 ore în urmă

Vladimir Zelenski ar putea fi primul lider post-comunist de partid care formează singur guvernul în Ucraina

PE SCURT Preşedintele Vladimir Zelenski are şase mari să devină primul lider ucrainean post-comunist care va avea sprijinul unei majorităţi...

Social19 ore în urmă

Emisiunea Moldova.org: Cum vorbim despre… Transnistria?

PE SCURT La 24 iunie, Moldova.org a lansat o serie de emisiuni în care părinții, bunicii sau copiii vor vorbi...

Social21 de ore în urmă

Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane, reţinute de CNA

PE SCURT Două persoane au fost reţinute, astăzi, de către CNA şi procurorii anticorupţie, în urma percheziţiilor, operate la mai...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com