Deputatii europeni cer utilizarea durabila a resurselor naturale

Moldova.ORG — Deputatii europeni au adoptat un raport la proprie initiativa privind utilizarea durabila a resurselor naturale. Ei considera ca platforma de actiune a Comisiei privind examinarea strategiei de dezvoltare durabila este prea prudenta si limitata ca domeniu de aplicare si ca in forma ei actuala, nu va fi capabila sa convinga publicul sau factorii decizionali politici sa urmareasca indeplinirea obiectivelor cruciale pe care le propune.

Astfel, deputatii cer Comisiei sa dezvolte si sa aplice cele mai bune practice pentru fiecare lant de productie, precum si sa urmareasca o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de cel putin 30% pana in 2020 si de 80% pana in 2050, fata de nivelul din 1990.

Parlamentul considera ca pana in 2030, utilizarea resurselor neregenerabile primare in Uniune trebuie sa fie redusa de patru ori, altfel spus, pana in 2030 trebuie injumatatita utilizarea resurselor naturale, concomitent cu cresterea prosperitatii la scara mondiala.

Deputatii accentueaza ca Uniunea ar trebui sa adopte un obiectiv clar pentru reducerea absoluta a utilizarii resurselor si propune ca Executivul sa evalueze, in decurs de trei ani, posibilitatile si instrumentele de disociere a utilizarii resurselor naturale de cresterea economica. Strategia revizuita a Comisiei Europene ar trebui sa includa aceste instrumente de disociere, iar demersul ar trebui extins si la revizuirea politicilor existente.

Nota: In deceniile urmatoare, evolutia demografica rapida in plan mondial va exercita o presiune si mai mare asupra climei, resurselor naturale si biodiversitatii, iar aceasta evolutie este legata si de discrepantele, in termeni de prosperitate, intre tarile industrializate si tarile in curs de dezvoltare.

Din cauza cresterii rapide a populatiei lumii, Pamantul va numara pana in 2010 cu 400 de milioane de oameni mai mult. 15 500 de specii de plante si de animale sunt puse in pericol in lumea intreaga; in ultimele decenii, aproape toate tipurile de ecosisteme si aproape toate speciile au suferit deja foarte mult, iar apa potabila este, la randul ei, o resursa pretioasa supusa unei presiuni accentuate. Pe plan mondial, omul consuma cu 25% mai mult decat produce Pamantul intr-un an sau, cu alte cuvinte, Pamantul are nevoie de un an si trei luni pentru a produce ceea ce omul a consumat intr-un singur an (Eco-raportul WWF din 2006).

In fiecare an, circa 5-6 milioane de oameni, in mare parte copii, mor de boli provocate de poluarea apei si a aerului, iar 370 000 de decesuri premature sunt provocate de poluarea atmosferica din Europa.

Deputatii estimeaza ca prosperitatea economica durabila va fi posibila in viitor doar intr-un sistem de piata in care toate formele de capital, inclusiv capitalul natural, sunt pretuite la justa valoare. Ei propun Comisiei sa elaboreze, in termen de trei ani, o metodologie de masurare a impactului ecologic al fiecarui lant de productie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.